Thorvaldsens Museum set udefra

4 fede museer i København du (måske) ikke kender

Det hænder jo desværre, at solen glemmer at skinne i Danmark, og at de udendørs seværdigheder er for kolde. Men fat mod. Her er forslag til fire fede museer i København, som giver meget forskellige oplevelser i hovedstaden – fra Thorvaldsens Museum med marmorstatuerne til Cirkusmuseet, der appelerer til børn og barnlige.

Anderledes & smukt

De fleste mennesker kender Thorvaldsens Museum udefra. En stor, smuk, gul bygning ved siden af Christiansborg Slot overfor Gammel Strand. Men museet er absolut seværdig indefra. Det har været et af mine favoritmuseer i hele verden, og nummer et blandt museer i København, siden jeg første gang tog mig sammen og gik derind, da jeg var teenager.

Thorvaldsen var billedhugger og er en af de mest berømte danskere kunstnere nogensinde. Han boede i Italien i mange år og her lavede han blandt andet pave Pius 7’s gravmonument, som står i Peterskirken i Rom. Det siger lidt om hans status som kunstner i 1800-tallet.

På museet, der er viet til hans værker, er det ikke kun de fantastiske statuer og friser, som er betagende. Selve museet er et kunstværk i sig selv. Hver sal har sit helt eget unikke og smukt malede loft, fliserne i gulvet er lagt i smukke mønstre, og alle rummene har stærke farver. Jeg elsker især salen med Jesus og apostlene, som i øvrigt kun er gipsmodeller. De originale kan ses i Vor Frue Kirke, Københavns domkirke.

Læs mere om museet her: Det flotteste museum i København

Cirkusmuseum
Cirkusmuseum

Sjovt for børn

Om I er cirkuselskere eller ej, er Cirkusmuseet ved Avedøre værd at kigge forbi. Det er et relativt lille museum, til gengæld kan man bruge ret meget tid derinde. Min datter var vild med at kigge på kostumerne, prøve at gå på line, jonglere og køre på ethjulet cykel. Og jeg var vild med, at hun var vild med det. Og så var det i øvrigt en stor ting for mig at se klovnen Charles Rivels røde kjole og næse.

Orlogsmuseet var til gengæld min søns favorit, da han var yngre. Dette museum har alt, hvad sørøverkaptajn wanna be’s drømmer om. Her er en stor samling smukke modelskibe, et kanondæk, en skibsarrest og udstillinger om Spækhuggeren og en torpedobåd. Kongefamiliens robåd, som transporterede de kongelige fra kaj til kongeskib frem til år 1918, kan også ses på museet. Det er også muligt at smage og købe stenhårde beskøjter. Splitte mine bramsejl for et museum! (NB: Orlogsmuseet er flyttet ind under Tøjhusmuseet)

arbejdermuseet
Du kan drikke ægte Rich’s på Arbejdermuseet.

 Fra Bedstemors barndom

De sindsygt mange danskere som elsker tv-serien Matador, vil få sig et glædeligt gensyn, når de besøger Arbejdermuseet nær Torvehallerne. Her er den danske arbejderklasses historie, blandt andet et køkken som kunne være Laura og Rødes, og der er både kopi af arbejderhjem fra 1950erne og helt tilbage til 1915.

Arbejdermuseet må være et af de museer i København, der er oplagt at besøge på tværs af generationer, så bedstemor kan vise sine børnebørn, hvordan der så ud, dengang hun var en lille pige.

Information

Thorvaldsens Museum
Åbningstid: 10-17 tirs- til søndag.
Pris: 70 kr. Onsdag gratis.

Cirkusmuseum
Åbningstid: 10-15 søn- til torsdag.
Pris: 50 kr.

Arbejdermuseet
Åbningstid: 10-16 alle dage.
Pris: 75 kr.

NB: Børn har gratis adgang til museerne.

Læs også

3 gode restauranter i København

10 museer i Kbh med gratis entre

Byens bedste burgere

Ship ohøj – Danmark er også et smukt land

Af Karen Seneca. Fotos: copenhagenmediacenter.com, Arbejdermuseet, Cirkusmuseum.

 

Share Button

Lignende indlæg

4 thoughts on “4 fede museer i København du (måske) ikke kender

  1. Jeg kan bestemt også anbefale Thorvaldsens Museum! Jeg var så heldig at få en guidet tur derinde, hvilket bød på nogle meget spændende historier og fortolkninger, som jeg nok ikke selv havde tænkt over.
    Men når det er sagt, kan man også sagtens nyde Thorvaldsens flotte værker uden at tage stilling til kontekst, referencer og fortolkninger.

    Mvh Alexander

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *