196 lande globus

Der findes 196 lande og Peter har besøgt dem alle

Hvor mange lande findes der i verden? Det afhænger af, hvem du spørger. FN har 193 medlemslande. Dertil lægger De Berejstes Klub: Vatikanstaten, Taiwan og Kosovo. De berejstes liste over samtlige lande i verden tæller dermed 196.

Første gang Peter Schønsted rejste til udlandet var han 11 år og i selskab med sine forældre. Han husker ikke helt, om turen gik til Schweiz eller Italien, men ‘dengang rejste vi mest i Europa’, fortæller han.

Nu 60 år senere kan Peter sætte kryds ved det sidste land, nemlig Irak. Det betyder, at han har besøgt i alt 196 lande, hvilket gør ham til Danmarks mest berejste mand.

Grunden til, at Irak blev det sidste land var, at Peter måtte bruge uendelig lang tid på at finde ud af, hvordan han kunne få lov til at rejse ind i Irak som turist. Peter tog gentagende gange kontakte til den irakiske ambassade, men hver gang var svaret negativt. De mente simpelthen, det var for farligt for Peter at besøge landet.

Men via kurdere bosat i Danmark fandt Peter til sidst ud af, at han kunne rejse ind i det irakiske Kurdistan uden at blive afkrævet visum. Og sådan lykkes det endeligt den berejste mand at sætte det sidste hak i verdenskortet.

Altid på vej mod nye mål

Peter har altid rejst meget og været drevet af lysten til at opleve nye steder og nå nye mål. Han har store dele af sit liv arbejdet med eksport og markering i medicinalindustrien. På forretningsrejser har han besøgt 67 lande. Han har desuden arbejdet et par år på den danske ambassade i Ghana. Det var her Peters særlige kærlighed  til netop det land, og Afrika i øvrigt, startede. Peters første rejsemål var således også at besøge samtlige lande i Afrika.

Annonce

 

For snart  10 år siden meldte Peter sig ind i De Berejstes Klub. Det var, da han blev medlem her, at jagten efter samtlige lande på listen for alvor gik ind. I 2007 var Peter således også den første af klubbens medlemmer, der opnåede at tilbringe 24 timer i Vatikanstaten. Det betragtes ellers som en af verdens vanskeligste stater, fordi det nærmest er umuligt for menig mand at tilbringe en nat netop her.

For at nå sit mål, og i øvrigt stille sin oplevelsesiver, har Peter de seneste 10 år, hvert år købt en “around-the-world” flybillet. Den bruger han til at genbesøge nogle af sine favoritter og samtidig sætte kryds ved en række nye lande.

Det handler om mennesker

Blandt Peters favoritter fremhæver han New York og Bangkok, to storbyer som han meget gerne besøger igen og igen. Nå ja, og så Ghana. Hvis årets rundrejsebillet tillader det, så slår han også meget meget gerne turen forbi Ghana så ofte som muligt.

Peter rejser helst alene, det har han altid gjort, selv som barn, fortæller han: ‘Da var jeg jo nød til at rejse med mine forældre, men så snart vi nåede frem, skyndte jeg mig at gå på opdagelse på egen hånd. Det er nemmere, og man oplever mere.’

Men selv om Peter rejser alene, så virker det bestemt ikke som om, han rejser for at være alene. Tværtimod, for det er oplevelserne med de mennesker, han møder på sin vej, der fylder i hans historier.

Skriver det hele ned

Peter skriver en rapport om alle sine rejser. Det gør han for at kunne finde tilbage og huske detaljerne: ‘Men i virkeligheden handler mine rapporter mest af alt om de mennesker, jeg møder på min vej.’

Du skal da heller ikke tale længe med Peter, før de personlige historier begynder at dryppe af; om en af hans gode venner, en Ghaneser han mødte om bord på et fly på vej til USA, om forretningsmanden han mødte i Papua Ny Guinea, eller om chaufføren Daniel fra Gabon, hvis kone arbejder som sygeplejerske.

Man fornemmer hurtigt, at eventyrene, og de mennesker der følger med, kan få Peter til at fortælle historier i timevis. Hvis man ikke allerede har rejsefeber, så får man det helt sikkert i hans selskab. Og man får hurtigt en fornemmelse af, at rejsen nok slet ikke handler om at erobre nye territorier, men om at møde de mennesker, der bor der.

Næste mål: Christiansø

Jeg bliver naturligvis nødt til at spørge Danmarks mest berejste mand, om rejsen nu er slut, nu hvor han har besøgt alle lande, hvad kunne så være næste mål?

‘Tja…’ Siger Peter: ‘Selv om jeg har besøgt alle lande, så er der jo så mange  steder, jeg aldrig har været. Jeg har for eksempel aldrig været på Christiansø, jeg kunne simpelthen så godt tænke mig at komme til Christiansø. Nå ja og så Marseille, der har jeg heller aldrig været.’

Der er slet ingen tvivl om, at Peter vil fortsætte med at rejse: ‘Naturligvis vil jeg det. Så længe jeg har helbred til det! Men fra nu af vil jeg rejse tilbage til steder, jeg holder særligt af, og steder, hvor jeg føler, jeg ikke har oplevet nok.’

Dog understreger Peter, at han fra nu af vil rejse til steder, hvor der ikke kræves visum! ‘Jeg får simpelthen røde knopper af at skulle søge visum’, sukker ham. Undtagelsen bliver dog Ghana.

‘Jeg holder så meget af Ghana, og jeg vil blive ved med at rejse tilbage dertil, også selv om de er blevet lidt mere besværlige i deres visumproces’, understreger Peter.

De Berejstes Klub

De Berejstes Klub er blev stiftet i 1996, og har til formål at udbrede og stimulere rejselyst, samt blandt klubbens medlemmer at udveksle viden og erfaringer fra verdens rejsemål.

For at blive medlem af De Berejstes Klub skal du have besøgt lige så mange lande, som du er år, dog som minimum 30 lande. Peter har toppet dette med 196 lande.

Du kan læse mere om den spændende klub på deres hjemmeside: De Berejstes Klub.

Læs også

Machu Picchu – på toppen af verden

På knallerteventyr i Myanmar

Et uforglemmeligt stop på den gamle silkerute

Besøg i et vidunder: Petra

Af Mette Lindgaard Seligmann

 

Annonce

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *