Big Mac

Det koster en Big Mac i udlandet

OBS: Artiklen er opdateret i december 2017.

Hvert år udkommer det såkaldte Big Mac Indeks, som er The Economists oversigt over prisforskelle i 45 forskellige lande, og som bruges til at sammenligne valutaens værdi, købekraft og leveomkostninger landene imellem. Big Mac indekset startede egentlig som en joke i 1986, hvor The Economist brugte modellen, som tager udgangspunkt i, hvad en Big Mac fra McDonald’s koster i lande lige fra Japan til Danmark.

En Big Mac indeholder nøjagtigt de samme ingredienser, uanset hvor du køber den henne. Derfor kan man bruge prisen på en Big Mac som udgangspunkt for en sammenligning af valutaers værdi ved at bruge dollaren som udgangspunkt. Ideen er, at man i princippet kan købe de samme mængder varer for en given pris i alle lande.

Ukraine i bund

Big Mac-indekset blev så godt modtaget, at magasinet opdaterer det hvert år, og det er blevet en anerkendt målestok for leveomkostninger i alverdens lande. Og forskellen er stor på burgerens pris: lige fra 43 (danske) kroner i Schweiz til kun 9,50 kroner i Ukraine, som er røget under billige Indien på grund af konflikten med Rusland.

Her i Danmark ligger vi – ikke overraskende – i den dyre ende. Vi er på top 10-listen over verdens ottende dyreste Big Mac.

Her er et lille udvalg fra 2017s Big Mac indeks i toppen beregnet ud fra dollar-prisen, men vær opmærksom på, at valutaen hele tiden skifter, så der kan være små ændringer.

Udpluk fra Big Mac Indeks

  1. Schweiz: 43 kr.
  2. Norge: 37,50 kr.
  3. Sverige: 37 kr.
  4. USA: 33 kr.
  5. Brasilien: 32,25 kr.
  6. Israel: 30 kr.
  7. Canada: 29,50 kr.
  8. Danmark: 30 kr.
  9. Uruguay: 28,75 kr.
  10. Australien: 28,75

Og de billigste lande

Rusland: 14,50 kr.

Sydafrika og Taiwan: 14,25 kr.

Malaysia: 12,50 kr.

Egypten: 11 kr.

Ukraine: 10,75 kr.

NB: Hvis du vil spare på feriebudgettet, kan du læse vores tips til at holde madudgifterne nede, uden det går ud over kvaliteten. Se mere her: 8 tips til at holde madbugettet nede på rejsen. Du kan også kigge nærmere på det nyeste Big Mac Indeks her: Economist Big Mac Index.

Vidste du at…

Et coinoffer varierer også fra land til land. I Danmark koster en cheeseburger 10 kr, i USA en dollar (pt 6,34 kr.), i England 99 pence (pt 8,50 kr.) og i Tyskland en euro (pt 7,44 kr.).

Af Karen Seneca, foto: McDonald’s Danmark ApS

 

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *