Afslapningsferie - illustration til Karen Senecas klumme

Ferie i Portugal: Ren afslapning i husbåden

Ferie i Portugal ombord på en husbåd på Alqueva-søen.
Cykler og kajak ombord – tjek. Køleskab fyldt – tjek. Båden klar – tjek. Foto: Karsten Bidstrup

Ingen stress. Vi er på ferie i Portugal ombord på en flydende husbåd i Alqueva-søen, i Alentejo-regionen tæt på den spanske grænse. Landskabet maner til den rene idyl, de hvidkalkede huse toner smukt frem mellem olivenlundene og de grønklædte bakker. Båden tøffer af sted med en maximumfart på 10 km. i timen, og blodtrykket er helt i bund.
Vandet er roligt og temmelig køligt.

Man kunne godt få den tanke, at søen har været her i en evighed, men sådan er det ikke. Den er nemlig kunstigt lavet, og blev først fyldt helt  op for fire år siden. Det er den største kunstige sø i Europa, og man kan sagtens sejle vidt omkring, da den er på 250 kvadratkm.

Søen blev lavet af flere grunde, dels var der brug for vand i den del af Portugal, dels håbede man på en ekstra turistindtægt i regionen. Man byggede simpelthen en enorm dæmning, hele 95 meter høj, ved floden Rio Guadiana for at spærre for dens fremløb og dermed få vandet til at stige trin for trin.

Og nu er den her så, Alqueva-søen. Tre km’s kørsel fra Lissabon finder man Amieira Marina, hvor man kan leje husbåde inklusiv et lynkursus i at styre båden, søkort og et fyldt køleskab, hvis man har bestilt det hjemmefra.

Udsigt over Alquevasøen

Vi er fire mennesker i hver sit værelse, der indeholder en smal dobbeltseng og lidt skabsplads. Men det er ikke de private rum, eller kahytter, der er vigtige, for det er udenfor, det sker. Det er her man kan sidde og spise en tidlig morgenmad, mens solen står op og får vandet til at blinke. Det er her, man kan lade sig glide ned i det kølige vand for at få en dukkert eller ro en tur i den medbragte kajak. Og det er også her, man kan skiftes til at være styrmand, for båden er så let at styre, at alle kan være med. Selv mig… Og det siger ikke så lidt.

Hver dag sejler vi til en ny landsby, hvor vi lægger til på de små bådebroer, der er bygget til bådene, og så spadserer vi hen til den nærmeste lille by. Det er et stykke af Portugal, som er meget autentisk. Helt ude, hvor kragerne vender, og Lissabons storbylarm er afløst af ro og fred. I landsbyerne er det let at falde i snak på portugisisk-engelsk-fingersprog, og jeg falder pladask for de søde mennesker, vi møder.

Aftenerne og nætterne er lige så smukke som dagene, om ikke smukkere. Området ved søen er en såkaldt Starlight Tourism Destination. Det betyder, at himlen er fri for ‘lys-støj’, så stjernerne er ekstra tydelige herude. Og det er ikke kun på himlen, jeg kan sidde og se på stjerner om natten. Fordi søen er så blank, spejler alle stjernerne sig i vandet, så man sidder lige i midten af et funklende, glimtende, naturligt lysshow.

Solnedgang over Alquevasøen i Portugal.

Tre byer, du skal opleve

Évora: Lidt under en times kørsel fra søen ligger denne skønne by med flere interessante attraktioner for eksempel et romersk tempel fra det 2. århundrede. Et hit for mig personligt er Capela dos Ossos, som er et kapel med kranier og knogler bygget ind i vægge, loft og søjler. Et andet det gamle universitet (fra 1559), der er umåde kønt, og hvor man samtidig kan gå rundt i gangene og lytte til undervisningen i de historiske rammer.

Jeg vil varmt anbefale et ophold på ‘korkhotellet’ Ecork nær Évora, hvis du kombinerer sejlferien med roadtrip. Se mere her: Vil du smage? Så bo på Ecorkhotel.

Capela dos Ossos i Ëvora. Foto: Karen Seneca
Hvor mange mennesker hænger der mon her?
Universitetet i Ëvora. Foto: Karen Seneca
Det smukke universitet i Évora.

Luz: Den yngste landsby i hele Portugal. Det lyder i sig selv temmelig uinteressant, men byen har en sørgelig og interessant historie. Da man begyndte at opdæmme floden, blev landsbyens beboere simpelthen tvangsfjernet fra deres hjem, da Luz ville blive oversvømmet og dermed blive en del af søens bund. derfor byggede man en ny landsby til alle de gamle Luz-boere.

Byens lille museum viser en gribende film om dagene før og efter tvangsforflytningen, især er det hjertegribende at se, hvordan de gamle beboere tager afsked med de hjem, de har boet i 30-40 år. Når man så bagefter spadserer rundt i den nybyggede landsby, er det tydeligt, at den er lidt for ny, lidt for snorlige, selvom indbyggerne har gjort deres bedste for at pynte med blomsterkrukker og Madonna-billeder.

Lus i Portugal
Rækkehuse i den nye landsby Luz. Kedeligt ser det ud, men mange gør sit for at pifte deres huse op, som du ser på billedet her under.

Luz2

Monsaraz: UNESCO-fredet og det forstås! Her er smalle gader, brosten, ældgamle, kønne huse og sirlig vedligeholdelse overalt. At den så troner på en bakketop, gør den ikke mindre attråværdig. Du kan også besøge borgen og beundre udsigten oppe fra de takkede mure. Overfor den ligger der i øvrigt en café, hvor man kan købe kaffe for under en tier.

Et absolut must er at spise på Sem Fim, som ligger i kønne omgivelser for foden af byen i en gammel olivenmølle. Her kan du læse mit indlæg om restauranten: Middag i den gamle olivenmølle.

Monsaraz, Portugal. Foto: Karen Seneca

Fakta

Du kan komme til Alqueva ved at flyve til Lissabon og leje en bil i lufthavnen. Lejer du den gennemGuerin, enten hjemmefra eller i lufthavnen, kan du køre til Amieira Marina, efterlade bilen der uden at betale for de dage, du er på søen, og så returnere den igen.

Bådpriser varierer alt efter størrelse på båd, antal personer og sæson. Pris for leje af husbåd i en uge med plads til fire før og efter sommersæsonen: 12.900 kr.

Marinaen kan levere mad i foliebakker, der skal opvarmes på båden. Det vil jeg dog ikke anbefale. Køb selv ind spis aftensmad på en landsbyrestaurant.

Af Karen Seneca, Rejseblokken var inviteret af Amieira Marina.

Dæmningen i Alquevasøen, Portugal
Her er den enorme dæmning, som især imponerede mine mandlige rejseledsagere.
Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *