Den store guide til Alanya: Året rundt i Alanya

Alanya er stedet, hvor du kan få oplevelser hele året rundt. Som fastboende i byen finder jeg nye gåruter op til borgen, spiser morgenmad i bjergene og hilser på skandinavere, der inspirerer mig til at opleve mere. Mange siger, at Alanya er et lille Paradis på jord, og det skyldes måske de flotte solnedgange, den venlige lokalbefolkning og ikke mindst den lækre mad. Det tyrkiske køkken siges jo, at være det 3. bedste køkken i verden.

Jeg bor midt imellem Alanya og byen Mahmutlar, som er naboby til Alanya. Jeg arbejder som freelance tekstforfatter og sidder ofte på Restaurant Magic Garden i Mahmutlar, hvor jeg indimellem møder andre danskere. Ud fra deres og mine oplevelser har jeg samlet mine bedste tips og lavet en guide til Alanya og omegn.

Gå efter det osmanniske køkken

Vil du have sund og velsmagende mad, skal du gå efter det osmanniske køkken – på engelsk: ’Ottoman cuisine’. Bestil for eksempel osmannisk pande, som er en lergryde med kød og grøntsager i en krydret sauce. Prøv også det klassiske, tyrkiske ballonbrød, som du får serveret på nogle af de gode restauranter.

Nogle restauranter er kendte for deres cocktails, andre for deres autentiske, tyrkiske køkken, så det kan betale sig med lidt anbefalinger på forhånd. Jeg spiser ofte på Restaurant Magic Garden, som har en hyggelig atmosfære og autentisk, tyrkisk mad.

 

Osmannisk gryde

 

Mix bylivet med roen i Mahmutlar

I Alanya sker der altid noget interessant. Der er et pulserende natteliv, masser af butikker, den berømte borg, Det Røde Tårn, samt én af Tyrkiets bedste strande: ’Cleopatra stranden’ alias Dalmatras.

Turisterne strømmede først til Alanya, men nu har flere fået øjnene op for nabobyen Mahmutlar. Mahmutlar byder på masser af ro, frisk havluft, og store bølger ved stranden med mulighed for forskellige former for vandsport. Desuden er der det største marked i Alanya. Jeg anbefaler derfor, at man som turist veksler lidt mellem at være i henholdsvis Alanya og Mahmutlar.

Tag på Alanyas største marked

Det største marked i Mahmutlar er et besøg værd, men mindre kan også gøre det. Uanset hvor du bor, kan du finde et marked tæt på, hvor du kan finde lækker frugt og grønt. Nyd for eksempel en friskkogt majs om foråret eller sommeren, når du slentrer ned ad markedet, på udkig efter et Pashminatørklæde, strikvarer, lædervarer eller et flot, håndlavet smykke.

Oplev noget nyt hver dag

Alanya giver ikke kun mulighed for masser af strandture, afslapning og god mad. Du kan få oplevelser både til vands, lands og i luften. Der er forskellige former for vandsport, og der er sejlture fra havnen i Alanya. Vil du op i de højere luftlag, kan du tage op i bjergene og fx se Dim Çay floden eller tage på en jeepsafari-tur, hvor du får set rigtig meget. Jeepsafari er med stop undervejs ved forskellige seværdigheder og som regel med frokost inkluderet. Et besøg værd er også Damlatas grotten, som er en drypstenshule, der ikke er så stor, men meget smuk.

Et sidste rejsetip i denne guide til Alanya er for vovehalsene. I Mahmutlar findes der gode muligheder for faldskærmsudspring. Det bedste sted skulle være ved Taurusbjergene ca. 25 km fra Alanya. Det højeste bjerg hedder ’Cebel-i-Reis’ og hvert år afholdes der forskellige sportsaktiviteter i luften ved dette bjerg.

 

Faldskærmsudspring som illustration til en guide til Alanya

 

I kan læse mere om mine oplevelser fra hverdagen i Alanya på min mode- og livsstilsblog: ’Carry My Style’. Artiklerne bliver skrevet på engelsk for at nå bredere ud. Carry My Style er også på Facebook, Twitter, Instragram og Pinterest.

Mere om Tyrkiet og Alanya

Byens bedste brunch i Alanya

Guide til gode og billige spisesteder i Alanya

Spis frokost med fødderne i vand

Flydende ferie i Tyrkiet

Istanbul: 5 fine seværdigheder

Af Astrid Scheel Meyer, Alanya

Share Button

Lignende indlæg

6 thoughts on “Den store guide til Alanya: Året rundt i Alanya

 1. Fin artikel, Astrid!
  Der er massere af muligheder udenfor sæsonen. Som Astrid skriver, så kan man sagtens komme på udflugter som jeepsafari, bådtur og paragliding i januar måned. En del restauranter og hoteller er lukket. Butikker holder åbne som i Danmark (om sommeren har de åbent til midnat), så delvist åbent.
  Elsker Mahmutlar! Lille hyggeligt sted som er nyere end Alanya, knap så turistet som bazaren i Alanya, på trods af at mange turister har taget byen til sig.

  1. Mange tak for det!:) Enig i, hvad du skriver at Mahmutlar er rigtig hyggelig og jeg møder mange turister og fastboende, som elsker at være der. I Mahmutlar er der det hele – butikker, barer/restauranter, naturen og aktiviteter, så selvom det er skønt at gå rundt i Alanya centrum, er det ikke længere nødvendigt at tage derind, hvis man bor i Mahmutlar (modsat tidligere, hvor Mahmutlar ikke var så stor).

 2. Hej Astrid

  Spændende indlæg 🙂

  Vil man få ligeså meget ud af byen ved at besøge den uden for højsæsonen? Her tænker jeg for eksempel vinter- og efterårsferie. Eller er byen helt død der?

  1. Hej Simon
   Mange tak:) Der er generelt mere stille og roligt om efteråret/vinteren, men det giver et endnu højere serviceniveau/bedre betjening og det er også billigere at shoppe her om vinteren. Der er egentlig altid liv inde i Alanya centrum, for diskoteker og barer med fx livemusik er stadig åbne om efteråret/vinteren, men bor du i mindre bydele om efteråret/vinteren kan det godt virke lidt dødt. Markederne er placeret de samme steder, men er ikke lige så store som om sommeren. Hvis du aldrig har været her om sommeren, tænker du nok ikke over, om noget “mangler”, men der er selvfølgelig mere gang i bylivet om sommeren. Du ser ikke kameler, hestevogne eller forskellige former for turistunderholdning i gadebilledet, som du gør om sommeren, men her er hyggeligt, også om vinteren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *