Rom udsigt ti lartiklen Guide til Rom

Guide til Rom: I de danskes kunstneres fodspor

“Det var den 18. oktober 1833, midt på dagen jeg kom til Rom, den by af alle byer i verden, hvor jeg snart følte mig som født og hjemme.” Sådan skrev H.C Andersen for 184 år siden. Og sådan havde jeg det selv, da jeg satte min fod i Rom. Det er en storby men en by, der inviterer til at føle sig hjemme. Det gjorde de danske kunstnere i 1800-tallet. Her er Rejseblokkens guide til Rom og de danske guldalderkunstnere, der opholdt sig i byen.

Min mor foran sin yndlingsdigter H.C Andersen, der hænger på Caffe Greco-cafeen, som var hans stamcafe i Rom.
Min mor foran sin yndlingsdigter H.C Andersen, der hænger på Caffe Greco-cafeen, som var hans stamcafe i Rom.

Kaffe med H.C Andersen

Begynd turen på Via Sistina, hvor Bertel Thorvaldsen havde en lejlighed i Casa Buti i nummer 46. I samme hus boede Eckersberg også under sit tre år lange ophold i Rom samt Constantin Hansen. H.C Andersen opholdt sig også i Via Sistina nogle måneder i 1833-34 – i nummer 104 skråt overfor Thorvaldsens hus. Begge huse har mindeplader over de berømte danskere (Thorvaldsens fornavn er blevet til Alberto).

Herefter går du til den spanske plads og har udsigt over Den Spanske Trappe. Hvis du er heldig, kan du se de smukke blomster, der pryder trappen hele vejen ned – men ofte er der tæt med mennesker, som sidder på trappetrinene.

For foden af trappen går du ned ad Via Condotti og besøger Caffé Greco, stamcafé for blandt andet eventyrdigteren men også mange andre danskere som arkitekten Bindesbøll og maleren Eckersberg. Både gaden og cafeen har samme navn som i 1800-tallet. Cafeen har også meget af interiøret fra dengang, og søreme så om ikke Andersen hænger på væggen og en Thorvaldsen-buste overvåger cafeen. En cappuccino og en kage er en god måde at hylde disse kunstnere på, før du går videre ned ad gaden, hvor du i øvrigt finder mange fede butikker og dyre brands.

Pragtværket

Pantheon ligger kun 700 meter derfra. Det skal selvfølgelig med i en guide til Rom, men der er en dansk vinkel på templet: Dette vidunderlige 2000 år gamle tempel har en Thorvaldsen-buste forestillende Kardinal Consalvi. Italiens store kunstner Rafael er begravet her. Hele to gange. Anden gang fordi der var uenighed om, at hans kranium var begravet med ham eller befandt sig på Accademia di S. Luca, som nogen påstod.

Flere danske kunstnere var med til at åbne kisten og måle liget, deriblandt andet Thorvaldsen og H.C Andersen, der har beskrevet den absurde episode i sin rejsedagbog. Danske kunstnere eller ej: Pantheon er et imponerende syn!

På den anden side af floden (bus 22) ligger Vatikanstaten og Peterskirken. Her er Bertel Thorvaldsen igen præsenteret. Han har nemlig lavet en af de store pave-monumenter: Pave Pius 7 (Se fotoet øverst th). Du kan læse mere om Peterskirken her: Den dag paven vinkede til mig.

Spis som de gamle kunstnere

Trastevere, der også ligger på den side af Tiberen-floden, er nok Roms mest charmerende bydel, og de fleste huse står præcis, som de gjorde for flere hundrede år siden. Kunstnere fra hele verden hang ud på de små uhøjtidelige osterier, og de danske kunstnere ( bl.a. Constantin Hansen,Wilhelm Marstrand, arkitekten Bindesbøll, Albert Küchler, Eckersberg osv.) mødtes blandt andet på Osteria Gensola – noget der i øvrigt er afbilledet på et berømt maleri af Ditlev Blunck: Se maleriet her.

Da jeg kender maleriet og interesserer mig for den danske guldalder, har jeg naturligvis spist på osteriet, som er omgivet af de karakteristiske gullige-orange Trastevere-huse rundt om en brostensbelagt plads. Restauranten mindes kunstnerne ved at have en kopi af maleriet hængende, og det er helt speciel at sidde på samme sted som mange af de forlængst afdøde kunstnere.

Hot og skidt

Der er tændte stearinlys, hyggelige rum og masser af lokale gæster på restauranten, som oftest skal bookes i forvejen, men hvis man forventer ‘husmandskost’, bliver man skuffet. Til gengæld er det muligt at få den romerske delikatesse små grillede artiskokker, som smagte dejligt. Det er i øvrigt her, jeg kom til at bestille hestekød uden at vide det. Sødlig, fad duft og smag – gys. Men cannolierne var gode, så dem spiste jeg tre af.

Rom havde en umådelig betydning for de danske guldaldermalere, og artiklen kunne sagtens fylde en meter eller to. Men har du tips til ‘danske hotspots’ i Rom, må du meget gerne supplere med det i kommentarfeltet.

Mere om Rom

Planlæg rejsen til Rom trin for trin

5 favoritter i Rom

Om Thorvaldsen

Bertel Thorvaldsen boede i Rom i 41 år, hvor han blev en international berømt billedhugger. Han vendte tilbage til Danmark i 1842, hvor der allerede var ved at blive bygget et museum for ham. Det kan du læse mere om her:

Det flotteste museum i København

Af Karen Seneca, Rejseblokken var inviteret af Momondo.com for at teste deres nye gratis city guide-app Momondo Places.

 

Osteria Gensola på Piazza Della Gensola. Her spiste kunstnere som Bertel Torvaldsen, Jørgen Sonne og Constantin Hansen.
Osteria Gensola på Piazza Della Gensola. Her spiste kunstnere som Bertel Torvaldsen, Jørgen Sonne og Constantin Hansen.

 

 

Share Button

Lignende indlæg

2 thoughts on “Guide til Rom: I de danskes kunstneres fodspor

  1. Skøn rejsebeskrivelse. Caffé Greco er en stor oplevelse og det er nærmest i ydmyghed over de store kunstnere, man besøger dette sted. Tjenernes påklædning, stemningen oser af en speciel atmosfære. Måske derfor man skal se regningen som en slags entrebillet, og ikke betaling kaffen :-).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *