Statens Museum for Kunst - vores kulturarv

Hvorfor skal vi betale for vores kulturarv?

Kunstmuseum, Bymuseum, Naturhistorisk Museum, Krigsmuseum, Nationalmuseum …. Jeg har en fest med at udvælge spændende museer, og besøge dem med jævne mellemrum. Entreen er gratis, og det betyder, at jeg kan fordybe mig i udstillingerne uden at skulle haste mig igennem hele museet. Jeg kan komme igen en anden dag og studere det, jeg ikke nåede at se første gang. Det har jeg nemlig råd til, fordi der altid er gratis adgang. Det har der været på alle statens museer siden 2001.

Nej, jeg befinder mig ikke i Danmark, men i London. Her er der en stribe pragtfulde og meget forskellige museer, som har gratis entre for alle. Kulturpolitik, der tager højde for at det, der udstilles, er alles kulturarv.

Dyrt at være kulturel

Sådan var kulturpolitikken også i Danmark engang. For eksempel havde Nationalmuseet og de fleste af de museer, der hører ind under museet, åbne døre, så vi gratis kunne tage vores poder med ind og se ting fra vikingetiden, bronzealderen og alle de andre perioder i vores historie.

Det er kun et lille år siden, at det blev ændret. V-regeringen havde pålagt både Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst store besparelser, som de så sig nødsaget til at få ind gennem entreindtægter. Og det blev så godkendt af Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.

Siden det blev indført, er besøgstallet faldet betydeligt. Ikke så sært, når du skal hive hele 110 kroner op ad lommen for at komme ind på Statens Museum for Kunst. Og ja, 110 kroner er faktisk meget at hive ud af budgettet for en del mennesker! I England derimod blev besøgstallet mere end fordoblet de første ti år med gratis entre.

Guess why?

Museer under Nationalmuseet

Disse museer hører under Nationalmuseet, og mange af dem havde gratis adgang for et lille år siden: Frilandsmuseet i Brede, Tøjhusmuseet i København, Kronborg Slot i Helsingør, Christiansborg Slot, Brede Værk, Musikmuseet, Kongernes Lapidarium i København, Kongernes Jelling, Frøslevlejren i Frøslev, Klunkehjemmet i København, Eremitageslottet, Liselund, Kommandørgården på Rømø, Trelleborg ved Slagelse, skibene på Holmen og hangar 46 i Værløse.

Der er stadig gratis entre til Kongernes Jelling og Trelleborg.

Læs også vores opdaterede artikel om museer i København, der har gratis adgang på bestemte ugedage eller for bestemte målgrupper: 10 fantastiske museer i København.

Karen Seneca, foto: SMK.dk

 

Share Button

Lignende indlæg

2 thoughts on “Hvorfor skal vi betale for vores kulturarv?

  1. Et af de få museer, der stadig opretholder gratis adgang, er Museum Østjylland, der har følgende besøgssteder: Museum Østjylland i Kulturhuset i Randers, Håndværksmuset i Randers, Museum Østjylland i Grenaa (med helt nye udstillinger overalt), Det Gamle Rådhus i Ebeltoft, Siamesisk Samling i Ebeltoft og Farvergården i Ebeltoft. I 2016 besøgte mere end 175.000 gæster Museum Østjylland og nød godt af den frie entré

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *