Petra indgang til tempel

Petra – et forunderligt besøg i et af verdens vidundere

Husker du ‘Indiana Jones og det sidste korstog?’ Filmen, hvor Indiana Jones leder efter den hellige gral, og hvor gralen gemmer bag i et mystisk tempel udhugget i en klippe. Dette såkaldte tempel og denne klippe er ikke bare en filmkulisse men en del af den hellige klippeby, Petra, som ligger i Jordan. Ja faktisk er det juvelen i Petra, og kaldes ‘Al-Khazneh’ alias ‘Skatkammeret’. Det er et mausolæum bygget i årene før Jesus’ fødsel, og lige som alt andet i Petra er det et mesterværk.

Petra er en af verdens syv nye vidundere. I oldtiden var det en by med små 40.000 indbyggere, og det vi kan se nu, var et helligt sted, hvor nomadefolket nabatæerne fra byen Petra begravede deres døde – eller rettere ‘udhulede’ klipperne for at lave pragtfulde gravmonumenter og mausolæer til dem.

Navnet Petra betyder sten på græsk, og stenenes farve er en del af Petras skønhed: Pink, rosa, gule, orange, hvide, grå… næsten alle farver af sandsten, som klipperne består af.

Karen Seneca foran templet i Petra

 

Da vi kom ind i Petra, skulle vi gå et par km. for at nå til de store monumenter. Først ad en tør og støvet grusvej, hvor solen hamrede ned over os, og nærtboende beduiner konstant red forbi og tilbød et lift på kamelen eller hesten – mod betaling naturligvis –  dernæst i en kløft.

Den gav både skygge – hurra – og et betagende skue. Det var som om, man kunne se jordens tilblivelse i klippernes mange, smukke lag. Som om at dette var det egentlige højdepunkt i kraft af skønheden og de majestætiske sten:

Sten i Petra, Jordan

 

Gåturen mærkedes ikke, fordi der var så meget at beundre og undres over. Der er rester af indhuggede skulpturer fra oldtiden, klipperne tårner 100 meter i vejret visse steder. Jeg ville føle det forkert at hamre gennem denne kløft i en hestevogn eller på kamelryg, som nogle turister har valgt – især fordi rytterne giver den fuld gas gennem kløften.

Pludselig uden varsel anedes Skatkammeret gennem en sprække i klipperne, og selvom jeg ikke troede, at jeg kunne huske Indiana Jones-filmen, der er optaget her, genkendte jeg den med det samme.

Ridende politi patruljerer i Petra, Jordan

 

 

Man kan godt få kuldegysninger i 40 graders varme, i hvert fald følte jeg hårene rejse sig over dette monument omhyggeligt udhugget i en lyserød klippe. Et synligt og meget velholdt bevis på, at de kunne noget næsten overmenneskeligt i oldtiden. Hvordan får man den ide at hamre løs på en kæmpeklippe for at lave et gravkammer i 43 meters højde og 30 meters bredde? Og hvordan fører man den vanvittige ide ud i livet?

Men Petra er andet end The Treasury, Skatkammeret. Her er arbejdet på livet løs for at give de døde et værdigt eftermæle, hugget templer ud og lavet paladsagtige facader i klipperne. Og så er der masser af klippehuler, hvor beduiner har boet helt frem til 1980erne. Faktisk mødte jeg en beduin, der tilbød mig et besøg i hans grotte, som han stadig bruger om sommeren, men min nysgerrighed må have været svækket den dag, for jeg takkede pænt nej.

De beduiner, der boede i grotter og huler, blev ikke jaget væk, da Petra blev erklæret UNESCO Verdensarv i 80erne og for alvor åbnede som turistattraktion. I stedet flyttede man dem til nærmeste landsby, Umm Sayhoun, og gav dem tilladelse til at have deres daglige gang og arbejde i Petra – blandt andet som souveniersælgere, guides og kamelkuske.

Petras huler

Kameler i Petra

 

Romerne indtog selvfølgelig byen, som de indtog nærmest hele Mellemøsten og Europa, men de smadrede heldigvis ikke den hellige by, i stedet byggede de ovenpå og ved siden af ca. 170 år efter e.Kr. Så selv i Petra slipper man altså ikke for et romersk amfiteater! Teatret er restaureret, men den lange, romerske hovedgade med rester efter søjler og templer står, som de blev fundet, og går man længe nok ned ad boulevarden, ender man ved et cafeteria, som har mættende, enkel mad… Og kolde drikke!

For i september måned, hvor jeg var i Jordan, er der hulemer varmt, og især Petra kræver flere liter væske. Udturen – dvs. turen frem til romernes ruiner – er ok at gå, hjemturen går opad, og den er hård. I hvert fald i bagende sol. Så her kan det være en ide at sige ja tak til en kameltur tilbage til udgangen eller til Skatkammeret. Det koster mellem 100 og 200 kroner alt efter, hvor god du er til at prutte om prisen. Til gengæld undgår du hedeslag.

Læs mere om Jordan

10 år yngre på 30 minutter i Det Døde Hav

Den dag jeg blev gendøbt i Jordanfloden

 

Petra by night

12029083_10153657523919282_92464202_n

Dromedarer ved Petra i Jordan. Foto: Karen Seneca

Af Karen Seneca. Rejseblokken var inviteret af Jordan Tourism Board. Du kan læse mere om landet her: Visitjordan.com eller tjekke Petras hjemmeside her: Visitpetra.jo.

Fakta

Entrépris: Ca. 500 danske kroner/50 jordanske dinarer (ja, det er vildt dyrt!)

Åbningstider: Åbent fra 6 morgen til 18 aften om sommeren, fra 6 til 16 om vinteren.

Verdens 7 nye vidundere

Petra, Jordan

Den Kinesiske Mur, Kina (Se: Snapshots fra Den Kinesiske Mur)

Machu Picchu, Peru (Se: På toppen af verden og Inkastien: Den seje vej til Machu Picchu)

Chichen Itza, Mexico (Se: Rejsetips til Mexico)

Taj Mahal, Indien

Colosseum, Italien (Se: 5 favoritter i Rom)

Cristo Redentor, Brasilien

 

Share Button

Lignende indlæg

4 thoughts on “Petra – et forunderligt besøg i et af verdens vidundere

  1. Så flott skrevet om Petra! Føltes litt som om jeg opplevde stedet på nytt 🙂 Og sant det du sier angående å kanskje leie kamel/hest på vei tilbake til parkeringsplassen. Det var SÅ varmt! :p

    1. Tak Renate <3 Annette og jeg var ved at dø (troede vi) på vej tilbage til Visitor Center… Så ja, en kamel ville være fin, selvom jeg ikke var helt tryg på den, jeg red på i Wadi Rum 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *