Udstilling i Aarhus

Smag på en virkelig kikset udgave af Aarhus

Tekst og fotos: Gæsteblogger Anette Lillevang Kristiansen

Normalt, når man går til fernisering, så er det noget med malerier, kunst, akvareller eller tegning at gøre, men begrebet kan så sandelig også bruges i en bredere sammenhæng. Fredag d. 1. September var der i Kunsthal Aarhus en fernisering af de lidt mere specielle – her blev kunstinstallationen ”Collaborations” nemlig åbnet til stor morskab for børn, voksne, barnlige sjæle og sidst men ikke mindst sliksultne sjæle. For kunsten her kunne nemlig spises!

Kineseren Song Dong havde nemlig bygget Aarhus i kiks og kager. Og efter at kunstværket var blevet beundret i én time var der fri adgang til at smage på byen. Konceptet kaldes ”Eating the City” – Spis byen, og i denne omgang var det altså blevet den jyske hovedstads tur til at blive bygget i kiks.

Song Dong har før bygget kiksebyer rundt om i verden i 16 byer – blandt andet i Paris, Shanghai, Beijing, Antwerpen og den franske by Lille. Kunstværket består af kiks i alle afskygninger, småkager, isvafler og kulørt krymmel, der udgør for eksempel græs eller grus. Vejene kan være bygget af kiks med chokoladeovertræk, så det minder lidt om asfalt, men der er helt frit valg i forhold til, hvad der bruges til bygningerne. Et højt tårn kan eksempelvis være bygget af burgerboller.

En domkirke lavet af småkager

Det var helt igennem en oplevelse ud over det sædvanlige at gå rundt og kigge på de mange fine huse. Song Dong og 15 frivillige hjælpere havde brugt en hel uge på at bygge byen og mange af de mest kendte bygninger i Aarhus var at finde. Domkirken var sirligt bygget i småkager, kunstmuseet Aros, banegården, Moesgaard Museum, Ceres Park, psykiatrisk hospital og flere af de nye moderne højhuse i byen.

Broerne i Aarhus var også at finde bygget af ”muslingeskaller,” og det hele var fint pyntet med grønt kagekrymmel som græs, blåt krymmel som vand og hele arrangementet var rundet af med et flot højt tårn bygget af et spyd, hvorpå det er sat boller og franskbrød. To sponsorer havde leveret kiks og kager til kunstinstallationen, og alt i alt var der gået omkring 100.000 kiks til at bygge byen.

Song Dong fortalte, at han hyggede sig med at gå og nusse med de mange detaljer i byggeriet i en hel uge inden åbningen. Det er helt meditativ, som han forklarede, men han ved også, at alting er forgængeligt, for når publikum har beundret de mange smukke huse, så lukkes de ind og må spise hele udstillingen. Så går husene jo i stykker, så det er også en smule vedmodigt.

Vigtig dialog på tværs af kulturer

Det er en meget møjsommelig proces at bygge en by i kiks, men dét som Song Dong vil med sin kunst, er at han vil i dialog med os. Han vil vise at vi kan være sammen om bygningen af byen og derefter være sammen om at spise den.

Man mødes så at sige om kiksene og kagerne, men for at understrege denne dialog og forståelse mellem mennesker på tværs af kulturer, havde han også udenfor arrangeret en lille koncert med en jødisk, en kristen og en muslimsk musiker og sanger. Der blev herved skabt en platform, hvor forskellige kulturer kunne mødes.

Kiks og musik var altså måden at mødes på denne fredag eftermiddag på den første dag i september. Arrangementet blev afholdt i forbindelse med, at Aarhus i 2017 er europæisk Kulturhovedstad, men også i tilknytning til Aarhus Festuge.

Song Dong begyndte oprindeligt at bygge kiksebyer sammen med sin datter, men nu har det altså bredt sig til hele verden, der kan nyde godt af hans noget anderledes form for kunst og oven i købet få lov til at smage på den.

Udstillingen i Aarhus løber frem til den 29. oktober. Her er et udvalg af kiksede installationer.

Se også Anettes blog: Inkapigens rejseblog.

 

Aarhus stadion bygget af kiks og kager.
Selvfølgelig skulle byens fodboldstadion også bygges i kiks – bemærk de mange detaljer. Selv atletikbanen rundt om grønsværen er kommet med. Imponerende!
Aarhus Domkirke bygget i kiks.
Aarhus Domkirke bygget i småkager – det er ikke så tit, man ser det! Kreativt må man sige.
Udsnit af Eating the City i Aarhus
To kikse og kagefirmaer havde meldt sig til at sponsorere Song Dong og hans 15 frivillige hjælpere, da de skulle bygge kiksebyen. Der blev brugt ca. 100.000 kiks og kager til opførelsen.
Eating the City i Aarhus
Der var stor interesse for Song Dongs kunstinstallation, og det var da også imponerende at se de mange bygninger med fine små detaljer, pynt og kiks og kager i snart sagt alle afskygninger.
Song Dongs kikset kunst i Aarhus
Vejene i byen var lavet af kiks med chokoladeovertræk og græsset og vandet var lavet af henholdsvis grønt og blåt kagekrymmel – ja, kun fantasien satte grænser i kineseren Song Dongs kikseudgave af Aarhus.

 

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *