Verdens værste mad? Denne ret er stegt fugleedderkop

Værsgo og spis: Verdens værste mad

Her er måltider, som vi sagtens kan undvære. For nogen er disse retter delikatesser, for andre verdens værste mad. Døm selv.

Det er ofte en nydelse at smage andre kulturers mad og lokale delikatesser, og herhjemme har vi adopteret mange eksotiske retter, som nærmest er blevet en del af det danske køkken. Men der er dog nogle retter, som ikke skal regne med at komme på menukortet eller spisebordet herhjemme.

Knasende fugleedderkopper

Disse gigantiske edderkopper vendes i hvidløg og salt, kommes i frituregryden og serveres knasende sprøde. Det er særligt benene og kødet fra bagkroppen, som spises, men hardcore-typer indtager det hele. Med hud og hår.
Land: Cambodia

Andefoster i eget æg

Retten hedder Balut, og flere af vores læsere har skrevet og gjort opmærksom på denne delikatesse. Allan skriver: ‘Blandt mange rare ting, serverer gadekøkkener i Vietnam og Cambodja befrugtede æg fra ænder – altså æg indeholdende et andefoster. De bliver jo naturligvis således kogt levende de små.’

Han har ikke selv smagt balut, men det har Sanne: ‘Har prøvet det i Vietnam. Det er f…. ikke nemt at spise noget, der ligger og glor på en. Og så med næb,klør og fjer.’
Lande: Vietnam, Philippinerne og Cambodia

Insekter

Melorme, græshopper, kakerlakker, biller… You name it – de har det. Når du er i Bangkok, kan du se gadekøkkener, der sælger lækre soyabrune ting, men når du kommer tæt på, er det knap så delikat. Det er nemlig stegte græshopper og friturestegte bambuslarver. Mange kulturer spiser insekter. Nogle har været tvunget til at udnytte alt spiseligt i deres omgivelser, andre bruger insekterne som smagstilsætning – for eksempel har myrer en syrlig smag – eller som snacks.
Lande: Afrikanske og asiatiske lande

Escamoles

Det ligner bønner på en prik, og da Mexico er et bønne-spisende land, er det ikke mærkeligt at få serveret små, hvide bønner til sine tacos. Men pas på. Det kan være æg fra store myrer, og går under kælenavnet myre-kaviar. NB: Hvis man kan overvinde tanken om, hvad det er, skulle de faktisk smage godt.
Land: Mexico

 

Escamoles er mexicanernes kaviar. Foto: Cvmontuy via Wikimedia Commons
Escamoles er mexicanernes kaviar. Foto: Cvmontuy via Wikimedia Commons

 

Surstrømning

Dette er en mager sildeart, som lægges i saltlage for at gære og danne mælkesyre, læs: de ligger i store tønder og rådner i tre-fire måneder! Surstrøming har den mest ækle lugt, der findes, men svenskerne kan lide den. Og smagen skulle ikke være så ringe som lugten. Robert H. fortæller: ‘Det minder mig om en frokost i kajak-klubben i mine unge dage. Da vi nåede til surstrømningen, røg de direkte i baljen. En måge dykkede straks efter dem, og for første og til dato eneste gang kunne jeg se en måge afvise noget overhovedet.’

Hvis du er en af dem, der holder af denne ret, kan du ligefrem besøge et museum dedikeret til den: Surströmningsmuseet.
Land: Sverige

Hákarl

Island tager surstrømning til et helt nyt niveau. De bruger nemlig en haj, graver den ned i tre måneder, og graver den op igen, når den er ved at være rådden. Herefter hænger den og tørrer yderligere nogle måneder.

Smagen er sur, konsistensen er gummiagtig og lugten forfærdelig. Da Gordon Ramsay smagte det i programmet The F-Word tilbage i 2007, kastede han op for åben skærm. Heldigvis skal den skylles ned med en stærk brændevin, men da jeg smagte et stykke, hjalp brændevinen ikke specielt godt. Bræksmagen efter den sure haj bliver i munden længe efter.
Land: Island

 

Hakarl
Det ser ikke slemt ud, men hakarl er stygt, meget stygt.

Haggis

Man tager en mavesæk, fylder den med hjerte, lever og lunge fra et får. Så koger man det hele med krydderier og løg i tre timer og voila: Haggis er klar til servering! Det er måske ikke en topscorer i kategorien ‘Verdens værste mad’, men hvis man ikke bryder sig om tanken om indmad, hører retten bestemt til på listen. Her kan den danske ret ‘Finker’ i øvrigt sagtens være med.
Land: Skotland

 

haggis
Haggis er en skotsk nationalret kogt i en mavesæk. Foto: Foto: Roland Tanglao (Flickr) via Wikimedia Commons.

 

Testikler

Testikler fra får, svin og køer indtages med stor fornøjelse i forskellige lande rundt om på kloden. Nogle steder i USA kalder man ligefrem tyrenosser for Rocky Mountains Østers. På vestkysten tilberedes de ved at rulle dem i mel, salt og peber for derefter at give dem en tur i frituregryden, i Vestcanada foretrækker de dem i gryderetter og på Færøerne skal de trække i valle først.
Lande: Argentina, Spanien, USA, Vestcanada, Færøerne m.m.

Søpapegøjer med kagefyld

Undskyld til Færøerne, hvis vi er lidt efter jer, men søpapegøje med fyld af sød kagedej og rosiner er temmelig… anderledes. Navnet på retten er Fyltur Lunde, og du kan blandt andet få opskriften på søpapegøjer med fyld af sandkage i Nikolaj Kirks bog ‘Mit lykkelige køkken’.
Land: Færøerne

Helstegt marsvin

I Danmark holder vi marsvin som kæledyr, i Peru er der marsvinfarme, der sælger de små kræ som føde. Marsvinene serveres helstegte med sprødt svær og prikken over i’et må bestemt være de bittesmå kløer, miniaturetænderne og de små stritører. Det smager slet ikke dårligt, men synet er ikke for sarte sjæle, og det er det, der kvalificerer retten til at høre under betegnelsen verdens værste mad.
Land: Peru

 

Verdens værste mad: Marsvin
Dette nuttede kæledyr fik jeg serveret på en restaurant i Lima.

Mere mærkeligt

Har du smagt et af disse måltider? Eller andet løjerligt mad? Hvad er verdens værste – eller mest mystiske – mad for dig? Fortæl om det i kommentarfeltet.

Læs også

Nationaldrikke – hvad skal jeg drikke? Og hvor?

Top 5 over verdens stærkeste spiritus

Her er USAs bedste restauranter

Tjekkiet: I denne spa kan du bade i øl 

Af Karen Seneca

 

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *