Kirkegård på Cypern

Ugens tip: Oplev livet på alverdens kirkegårde

Forleden spadserede jeg rundt på en kirkegård, der havde en magisk stemning. Solen skinnede gennem træernes blade, som var gule, røde og grønne. Selvom der var stier at gå på, stod mange af gravstenene hulter til bulter mellem træerne. Nogen var dækket af efeu, andre havde boret sig ned i jorden og stod helt skæve og andre igen var velholdte med alterlys og friske blomster.

Pludselig hørte jeg høj musik, glad jazz af den gamle skole. Det var et begravelsesoptog med 10 sortklædte musikere i spidsen for følget. De spillede de levendes musik, mens ligvognen kørte bag dem med en mahognikiste pyntet med hvide blomster. Jeg skyndte mig at sætte mig på den nærmeste bænk og lod følget passere mig. Et følge i sort tøj, ja, men kvinderne bar farvestrålende paraplyer. En havde en orange paraply med flæsekant, en anden en pink med fjerboa hele vejen rundt og en tredje en turkis.

De var i sorg, men det var tydeligt, at den døde skulle af sted på samme måde, som han har levet: For fuld musik. Jeg ved ikke, hvem han er, men jeg ved, at kirkegården blev fyldt med denne hyldest til livet, og at jeg er taknemmelig for at have oplevet det.

Stedet var Highgate Cemetery i London. Jeg var der for at se Karl Marx’s monument, men jeg fik så mange oplevelser med i købet. Her var den irakiske eksilleder for kommunistpartiet begravet, der var der en gravsten over Sex Pistols manager. Ukendte og kendte mellem hinanden i en for mig at se tilfældig rækkefølge. George Michael er også begravet her, men på en særlig VIP-plads, hvor hans familie kan få fred, når de besøger ham.

 

Karl Marx monument på en af Highgates kirkegårde - østkirkegården
En af verdenshistoriens største tænkere, Karl Marx, får stadig blomster og hilsner fra besøgende på Highgate Cemetery i London.

 

Highgate Cemetery East en sensommerdag
Så smukt kan der være på en kirkegård.

 

Min datter siger, at jeg har ”en ting med døden”. Og det er sandt. Når jeg rejser, vil jeg langt hellere gå en tur på den lokale kirkegård end se et berømt turistmål. Der kan udledes meget om landets kultur blot ved at vandre en tur på en kirkegård. Og jeg var set mange. Fra Mexicos fest for de døde, hvor stenene er malet i alle glade farver og Israels enkle gravsten med småsten på, til Italiens, hvor der ofte er blomster – levende og af plastik – samt fotos af den afdøde.

Naturligvis har jeg også vandret rundt på danske kirkegårde, som er blevet mere kulørte de seneste 20 år. En lille sten viser, at et barn er dødt, og de pårørende har pyntet med bamser og yndlingslegetøj. En anden vidner om en familie, der har været meget tætte, om ikke andet så i døden, for de ligger alle her under samme sten.

Der er en ro til at tænke, en plads til fordybelse sådanne steder. Vi ved alle, at vi ender et sted som her, og derfor er det naturligt at reflektere over livet. Lever jeg, så jeg kan ”tåle” at dø? Er der noget, jeg skal lave om? Relationer, der trænger til et eftersyn?

Så udover at være et tip til en interessant oplevelse på dit næste rejsemål, kan en tur på kirkegården måske føre til, at du får tænkt tanker, der ellers sjældent kommer op til overfladen.

Læs også

Arlington Cemetery trækker virkelig tårer

Uhyggelige sights og grusomme steder

I hælene på Mozart, Blixen og andre kendte

Her er de bedste danske podcasts til rejsen

Af Karen Seneca

 

Til minde om… Fra et besøg på en cypriotisk kirkegård.

 

Arlington Kirkegård
Arlington Kirkegård i Washington DC er enorm. Her er John F Kennedy begravet, det samme er tusinder af soldater fra Vietnamkrigen og andre krige.

 

Kirkegård i Stoke Newington, Østlondon
Kirkegård i Stoke Newington, Østlondon.

 

Kirkegård i London
Highgate Cemetery i London.

 

Annonce

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *