Auschweitz er et af de uhyggelige sights, man kan besøge

Advarsel: Uhyggelige sights og grusomme steder

Der er uhyggelige sights, turistattraktioner og steder, der får det til at risle ned af ryggen af fryd, men der er også berømte sights, som får det til at løbe koldt ned ad ryggen. Nogle fordi de er forbundet med myter om spøgelser og fantasifigurer som Dracula, andre er vigtige historiske mindesmærker om menneskers grusomhed.

Her er nogle af verdens gruopvækkende og uhyggelige sights. Både de, der kan besøges for at få et godt gys som Cappucini-klosteret i Sicilien. Og dem, der minder os om en historie, der aldrig må gentage sig.

Draculas slot

Vlad the Impaler inspirerede forfatteren Bram Stoker til at skrive  historien om vampyren Grev Dracula. Vlad the Impaler var en sadistisk prins,  der boede på Poenari-slottet på toppen af et bjerg i det sydlige Rumænieni  1400-tallet. Han nød efter sigende at torturere sine ofre, før de blev  henrettet, og var heller ikke bleg for at slå børn ihjel. Desværre er der kun ruiner tilbage af slottet, men det er stadig en kæmpe  turistattraktion og hævdes at være et af de mest hjemsøgte steder i verden  overhovedet.

Link: Draculas slot

Cappuccini-katakomberne

I Palermo kan du gå under jorden i Cappuccino-klosteret og betragte mumier  efter mumier, skeletter med deres fineste tøj på, liggende, stående og  siddende. Du kan også se lille toårige Rosalia, som er klosterets bedst  bevarede mumie, som sover ’skønhedssøvn’.

Før 1920 var det tradition for det bedre borgerskab på Sicilien at mumificere  de døde og anbringe dem i rad og række under Cappuccini-klosteret. Det er  temmelig uhyggeligt at gå rundt i gangene mellem alle de døde, men det er  også interessant opleve. Væmmelsesfryd må være et dækkende ord.

Læs: Palermo er også for børn

Winchester House

Rygterne siger, at denne 160-værelsers pragtvilla i San Jose i Californien er hjemsøgt af unge Sarahs gale spøgelse. Den uhyggelige bygning er  muligt at besøge, og beretningerne om uhyggelige hændelser er mange. Selv hvis man ikke tror på spøgelser er der en ubehagelig stemning inde i det enorme hus.

Link: Winchester Mystery House

Alcatraz

Fra 1934 til 1963 fungerede øen Alcatraz som hjem for fanger, som blev  betragtet som ‘uforbederlige’ eller ‘ødelæggende’ for det almindelige  fængselssystem bl.a. den berygtede mafiaboss Al Capone. Fængslet er et af de  mest berømte eller berygtede fængsler i verden, men i dag fungerer det kun  som en særdeles velbesøgt turistattraktion.

Selve fængslet er en gammel grå fæstning bygget i solidt beton på toppen af  den lille ø, og er værd at besøge.

Link: Alcatraz

Læs også: Fange for en dag på Alcatraz

Tjernobyl

I 1986 eksploderede en af atomreaktorerne på Tjernobyl og sendte en kæmpe  radioaktiv sky ud i atmosfæren. Det betød, at hundredetusinder af mennesker  måtte flygte og genhuses i al hast. Atomudslippet dræbte et stort antal, men  der er aldrig kommet et præcist antal på de døde, da Sovjetunionen – som  Ukraine dengang var en del af – nægtede at anerkende dødsfald på grund af  radioaktiv stråling.

Så vi kan kun gætte på antallet, når vi besøger museet Tjernobyl og den  forladte by Prypiat i Ukraine, som står tilbage forladt.

Link: Chornobyl Museum

Auschwitz-Birkenau Memorial and Museum

Det er så ondt, at man ikke forstår det. Så umenneskeligt, at det er svært at beskrive dette sted. Koncentrationslejren i Polen, som er en af de mest kendte udryddelseslejre fra 2. Verdenskrig, kan besøges. Og det er et besøg, man aldrig glemmer. Her går du ind ad den kendte port ‘Arbeit macht Frei’, og forbi de barakker hvor ulykkelige mennesker var stuvet sammen som burhøns.

Man kan se et gaskammer og et par af de ovne, der brændte fangerne. Men det mest rystende syn overhovedet må være bjergene af fangernes genstande: Kufferter med navne-labels, tøj, sko, briller – alt sammen i kæmpe stabler. Det tydeliggør antallet af døde og mishandlede, når man står overfor en bunke af tusinder og atter tusinder sko, og ved, at skoenes ejermænd/kvinder blev frarøvet dem, før de blev brugt som slaver og henrettet.

Link: Auschwitz-Birkenau

Killing Fields

Cambodjas mere end 300 Killing Fields havde et eneste formål: Henrettelse.  Landets tidligere leder Pol Pot dræbte flere millioner mennesker, som han  mente var systemfjender, under sit diktatur. Det er muligt at besøge flere  af disse skampletter i Cambodja og bl.a. gå en tur i torturfængslet S-21,  hvor op til 15.000 holdtes fanget og kun syv overlevede.

Læs: På Cambodjas Killing Fields

Katakomberne i Paris

I det 18. århundrede var Paris’ kirkegårde så overlæsset, at der ikke var  plads til at begrave de døde. Løsningen blev at flytte alle skeletresterne  til et romersk kalkstensbrud og lave et underjordisk ’sidste hvilested’ for  resterne af de ca. seks millioner afdøde. I dag kan vi gå rundt og betragte  de mange kranier og skeletter arrangeret i kunstfærdige mønstre og opstillinger.

Læs også

Ugens rejsetip: Oplev livet på alverdens kirkegårde

Et rørende besøg: Arlington kirkegård trækker tårer

Af Steffen Gronemann og Karen Seneca

Share Button

Lignende indlæg

1 thought on “Advarsel: Uhyggelige sights og grusomme steder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *