Vadehavet

Vadehavet er en enestående naturoplevelse

  • Nationalparken Vadehavet er et af verdens mest værdifulde tidevandsområder.
  • For en række vandfuglearter er det både den vigtigste rasteplads og det vigtigste overvintringsområde i Europa.
  • Den spættede sæl yngler i Vadehavet.
  • Hvert forår og efterår trækker millioner af fugle mellem yngleområderne mod nord og overvintrings-områderne mod syd.
  • Flere end 10 mio. vandfugle passerer Vadehavet årligt under trækket.
  • Vadehavet strækker sig over ca. 500 km. fra Blåvandshuk til Den Helder i Holland.

 

Jeg er lige kommet hjem til mit byhus i København efter at have tilbragt nogle dage i den mest fantastiske natur: Vadehavet i Sydvestjylland! Og huset virker pludselig en smule trangt efter at have oplevet Vadehavets nærmest uendelige horisont, den grønne marsk samt de mange kilometers havbund, som vi gik tur på.

Vi var tre generationer af sted: Min mor, min datter og jeg. Min mor bor ‘på landet’, og var nok mere motiveret til en naturoplevelse vestpå end os, men hver især fik vi fantastisk meget ud af at opleve et stykke dansk natur helt uden sidestykke herhjemme.

Skrupheldige som vi var, indledte vi vores vandretur på havbunden med et besøg på Vadehavscentret i Vester Vedsted tæt på Ribe. Her viste centrets leder, agronom og naturvejleder Klaus Melbye, os rundt og imponerede blandt andet med en vaskeægte Guinness rekord: Verdens største østers, som bor i et lille akvarium i Vadehavscentrets café. En ordentlig krabat på 35,5 cm., der bliver fodret med alger, og som kan drikke (filtrere) et helt akvarium i løbet af kort tid.

En iskold fornøjelse

Udstillingen giver en levende introduktion til Vadehavets dyreliv. Her er lagt vægt på ‘dont tell it, show it’, så det ikke bliver belærende men interessant og sjovt. Cafeen har et minibassin, hvor vi fik lov at stikke hånden ned og finde de godt camouflerede fladfisk, der gemte sig under sandet, og for en københavner som mig, var det ret sjovt at se en fladfisk helt tæt på. Vadehavscentret skal udbygges, og her er planen at have et langt større bassin.

I centret er der også et meget smukt slideshow akkompagneret af Annisettes musik og sang – som hun har skrevet til Vadehavscentret, og som giver tid til at dvæle ved naturens skønhed. Egnen har været ramt af flere stormflodskatastrofer, og en film opridser historien i en lille biografsal, som er dekorativt udsmykket – blandt andet sidder man på bænke foran et lille hvidkalket hus, der skjuler filmfremviseren.

Smukke farver i kulden

Vi var i det hele taget godt rustet til at vade af sted efter at have sat os ind i naturen og nationalparken, som Vadehavet jo er.

Og hillemænd for en tur! Vi var både heldige og uheldige med vejret. Det var rent ud sagt pissehamrende koldt og blæsende – Østenvind, forklarede Klaus. Solen gad ikke rigtigt skinne den dag. Uheldigt ja, men også heldigt, fordi det gjorde naturen så meget desto mere overvældende og himmelen meget, meget høj. Samtidig var der så mange farvelag af blåt, grønt og gråt, at jeg tvivler på, at oplevelsen vil være det samme på en solskinsdag.

Afslappede sæler

Hvad så vi? Vi så tusindvis af fugle af alle arter – fra ryler til rovfugle, fra kobbersnepper til strandhjejler. De fleste blot på træk på vej til større og mere uberørte egne i for eksempel Norge og Sibirien. Og vi hilste på utrolig mange nuttede, brægende, nysgerrige lam og deres mødre. Vi gik så langt ud, at vi nåede vandkanten, hvor vi med kikkert kunne se 2-300 spættede sæler slappe af på en sandbanke. Og vi fik et indtryk af nogle af alle de arter, der lever i Vadehavet fra hesterejer til knivmuslinger og østers.

‘Det er et af de vigtigste spisesteder for fugle på træk, og her er lige så mange variationer og lige så meget liv som i Regnskoven’, fortalte Klaus Melbye, som er en af de mest entusiastiske, vidende fortællere, jeg har oplevet. Selvom han må have set Vadehavet forfra, bagfra og om igen, så blev han smittende begejstret, når en gåseflok lettede og fløj henover os, eller når han opdagede en (ulækker) børsteorm i vandet og trak kæberne til side, så vi kunne se dens spidse tænder.

Levende mad

Apropos hesterejer, så spiste Klaus et af bæsterne levende, og tilbød os at gøre det samme. Hverken min mor eller min datter havde lyst, men jeg ville ikke være en kylling, så jeg meldte mig frivilligt… Indtil jeg skulle til at sætte tænderne i den, så måtte jeg give op. Jeg fik dog smagt en lille bid af halen, efter Klaus havde knækket den af, og smagen var ikke så slem, som jeg forventede.

Vadehavscentret tilbyder østersture, hvor folk kan samle alle de østers, de lyster, til et gigantisk festmåltid, men vi måtte springe over, for allerede nu er vandet så varmt, at der er risiko for at blive syg af at spise de algeindtagende østers. Men pyt – vi kunne fint leve uden det, for det vi fik den dag med Klaus Melbye, var en enestående naturoplevelse, som jeg varmt kan anbefale. Både i sol og i regn.

Læs mere om egnen: En weekend i Ribe holder 100 procent

Verdens største østers
Rakel står med verdens største østers, som bor på Vadehavscentret. Og er optaget i Guinness Rekordbog.

Læs mere

Weekendtur på Fanø – Østerssafari og meget mere

Vadehavscentret

Danmarks Nationalparker

Nationalpark Vadehavet

Af Karen Seneca. Rejseblokken var inviteret af Destination Sydvestjylland.

 

Annonce

Share Button

Lignende indlæg

2 thoughts on “Vadehavet er en enestående naturoplevelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *