Kristian Ditlev Jensen

5 hurtige til Kristian Ditlev Jensen

Forfatter Kristian Ditlev Jensen, der er aktuel med bogen ‘Sønderjylland’, rejser altid ud i verden forberedt og med en tom kuffert. Og så beskriver han sin værste rejse, som en tur i Helvede – midt i Paradis.

Hvilke lande føler du dig bedst tilpas i?

– Det kom meget bag på mig, da jeg engang landede i San Francisco med fly og kom ud i varmen og venligheden. Jeg kunne ikke sætte fingeren på det. Og det kan jeg stadig ikke. Men der er en eller anden mental frihed i Californien, som er helt speciel. Et andet sted, der forbavsede mig – alene i kraft af en stemning eller en ambience – var Japan. I et land, hvor alle vitterlig som udgangspunkt sætter den anden før sig selv, sker der noget meget fantastisk. At trafikpropper så ofte skyldes, at ingen af parterne i et vejkryds vil køre først, det er så en anden sag.

Og så vil jeg gerne fremhæve – ikke stedet, men – menneskerne i Australien. De har nogle af danskernes bedste sider, og de har ingen af de dårlige. Så der er dømt hygge og åbenhed og venlighed og uformelt samvær fra man lander og til man letter igen

Hvad er dit bedste rejseråd?

– Mit bedste rejseråd er, at man skal forberede sig – og så skal man forberede sig på, at forberedelsen ikke stemmer. Jeg køber altid, som minimum, en Lonely Planet-bog, inden jeg tager på en rejse. Mange glemmer, at der kan ligge en fantastisk oplevelse i at sidde og drømme sig til det sted, hvor man skal hen, også selv om der f.eks. er længe til man skal af sted.

Jeg er lige vendt hjem fra Wien. Der er jeg flere gange om året, fordi jeg har en hemmelig forkærlighed for alt, hvad der er gammeldags – knirkende sporvogne, konditorier og hattemagerbutikker. Inden jeg tog af sted, sad jeg og researchede og planlagde.

Da jeg så landende dernede, så vidste jeg jo godt, at jeg aldrig kom til den og den koncert eller fik besøgt den og den restaurant, fordi nuet råder. Men det var dejligt at glæde sig til det. Og så kan research jo sommetider betale sig. Jeg var på en rejse til Istanbul som rejseforfatter, så jeg var nødt til at researche grundigt inden. Og der faldt jeg over flere spændende små steder, som jeg aldrig ville have set, hvis jeg bare havde fulgt turistguiden.

Hvad har du altid med på din rejse?

– En tom kuffert. Det kan lyde sært, men et af de bedste råd, jeg kender, når man rejser, det er ikke at pakke let, men slet ikke at pakke. I årevis rejste jeg sådan – altså på den ekstreme måde: Et par underbukser og en T-shirt. Resten købte jeg bare, når jeg nåede frem. Det kan lyde ekstravagant, men det er det modsatte. Det er ofte billigere at købe tøj og parfumer og shampoo i udlandet. Og de har ofte mærker, man slet ikke kender.

Jeg sørger også altid for, at tomrummet, som jeg har med i kufferten, bliver fyldt op af ting fra supermarkedet. Krydderier, opvaskemiddel, chokolade, mel. Så har man alle sine rejser liggende rundt omkring i køkkenet. Og når man så laver en kop varm chokolade med et eller andet produkt, man har købt i Sainsbury’s i Golders Green i London, så er man faktisk lidt tilbage igen.

Hvilken rejse er din værste?

– Min værste rejse – uden sammenligning – var et paradoks. Jeg var blevet inviteret på en pressetur til Tahiti, altså Fransk Polynesien. Det er en række paradisiske øer, der ligger midt ude i stillehavet. Og der var linet op til det helt store. Dykkercertifikat, et besøg på Marlon Brandos private ø, og jeg skulle have lavet en ægte polynesisk tatovering.

Men alt gik galt – alt. Tatoveringen var lagt først i programmet, men tatoveringer kan ikke tåle sol og saltvand, så jeg måtte aflyse den. Færgen til Marlon Brandos ø var i stykker. Og min trommehinde sprang allerede ved seks meter, imens jeg dykkede. Da jeg fik stjålet min pung – og ingen ville hjælpe mig med noget som helst – gav jeg op og forskansede mig på et hotelværelse, indtil jeg skulle hjem.

Udover det nævnte var der cirka 20 andre ting, der gik galt. Fly, der var et døgn forsinkede og i den dur. Det var en tur i Helvede – midt i Paradis. Det var så slemt, at arrangørerne inviterede mig én gang mere. Og det var så til gengæld en af de skønneste rejser i mit liv. Jeg besøgte blandt andet Marquesa-øerne, hvor den belgiske sanger Jacques Brel boede i de sidste år af sit liv.

Hvor drømmer du om at rejse hen lige nu?

– Det er ved at være længe siden, at jeg har været i USA. Og kort tid er vel egentlig kun et halvt års tid. Men jeg savner det altid, når jeg kommer hjem. Og så er Sydamerika begyndt at summe i min krop. Jeg ved ikke, hvad det er. Men det trækker på en eller anden måde. Det er et af de smukkeste steder på Jorden.

Jeg har selv kun været i Peru og Mellemamerika ind til videre. Og jeg må sige, at alt det dér crap, som folk siger om, at indianere har mere forbindelse med Moder Jord end alle os andre … Det er fuldkommen rigtigt.

 

Om Kristian Ditlev Jensen

Forfatter og journalist. Født i Holbæk og studerede fra 1990 litteratur ved København og Aarhus Universitet samtidig med, at han fra 1995-97 gik på Forfatterskolen.

I 2001 debuterede Kristian Ditlev Jensen med den omtalte og roste selvbiografi ‘Det bliver sagt’, der nøgternt og usentimentalt beskriver alvorlige barndoms-krænkelser og den fortielse, forfatteren i den anledning bliver mødt af omverdenen med. Bogen blev bl.a. belønnet med Weekendavisens Litteraturpris. Han har skrevet en række bøger bl.a.  ‘Sønderjylland’, som handler om et af de smukkeste områder i Danmark, med flot og barsk natur, megen Danmarkshistorie, mange spændende mennesker og et utal af særlige specialiteter. 

 

Læs også

5 hurtige til Sissel-Jo Gazan

5 hurtige til Morten Brask

5 hurtige til Karen-Marie Lillelund

 

Af Lone Holm. Foto: Søren Rønholdt.

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *