Angkor Wat

Cambodja: På sporet af Tomb Raider

Husker du Lara Crofts jagt efter lysets trekant? Eller måske er det billedet af den veldrejede Angelina Jolie i filmatiseringen af Tomb Raider, der står klarest i hukommelsen. Så husker du måske også de mange slåskampe iscenesat i fascinerende tempelruiner? Dele af Tomb Raider blev produceret i Angkor Wat i Cambodja.

Cambodja har en blodig historie, og landet har været præget af krige og interne magtkampe, der har gjort landet ustabilt langt op i 1990’erne. Det var derfor opsigtsvækkende, da filmholdet bag Tomb Raider gjorde sit indtog i Angkor Wat i år 2000.

Men filmen var med til at genoplive området som turistdestination, ligesom produktionen af filmen eftersigende gav et godt boost til den lokale økonomi og et fint tilskud til renoveringen af dele af det enorme tempelkompleks.

Cambodjas stolthed

Angkor Wat er en 1.000 år gamle tempelruin. Templet er Cambodjas stolthed og betragtes som et arkitektonisk højdepunkt for den klassiske Khamerkultur. Men templet er bare et af mange fascinerende ruiner i Angkor-området nord for byen Siem Riep. Tomb Raider er således også primært filmet i tempelruinen Bayon, med sine karakteristiske stenfigurer, der alle har fire ansigter samt i jungletemplet Ta Prohm.

Ta Prohm står for mig netop som et af Angkors mest fasinerende tempelruiner. Omgivet af jungle ligger resterne af det mægtige tempel, og ser ud som om det langsomt er ved at blive ædt op af de kæmpe store træer, der vokser ud af ruinerne og sluger dem med deres enorme rodnet.

Masser af fine kolonihuse

Angkor strækker sig over et kæmpe område og kan umulig opleves på en dag. Det er således også muligt at købe entrépas til Angkor, der gælder til 3 eller 7 dages besøg i ruinerne. Selve Siem Riep er i øvrigt en lidt turistet by, men samtidig byder den netop derfor også på masser af gode restauranter, natmarked og områder med fine gamle franske kolonihuse.

Jeg vil anbefale, at man køber et 3-dages pas, og bruger formiddagen og de sene eftermiddagstimer på at udforske forskellige dele af Angkor, men holder en pause fra ruinerne når solen står højest på himlen midt på dagen. Og hyr en guide. Det gør det lettere at finde rundt i området, og de fascinerende templer bliver bare endnu mere levende, når du har en med til at fortælle alle de gode historier undervejs.

Angelina Jolies Cambodja

Det siges, at Angelina Jolie blev forelsket og forevigt knyttet til Cambodja, mens hun filmede i landet. I hvert fald adopterede hun efterfølgende et barn fra Cambodja, og har desuden oprettet Maddox Jolie-Pitt-fonden, der arbejder for at beskytte naturområder og udvikle lokalsamfundet i det nordlige Cambodja. Skuespillerinden har i øvrigt fået tildelt Cambodjansk statsborgerskab.

Hvis du vil gøre et forsøg på at løbe ind i den berømte skuespiller, så skulle hun i Angkor Wat eftersigende synes godt om lukusresortet Amansara og den NGO-drevne restaurent Marum.

Læs mere om Cambodja

3 grunde til at rejse til Asiens hemmelige perle

Grumt besøg på Cambodjas Killing Fields

Tekst og foto af Mette Lindgaard Seligmann, Tainjin, Kina

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *