Besøg på et plejehjem for thailandske dyr

Af alle de smukke templer, flotte bygninger, attraktioner og kønne byer jeg har set i Thailand, er der specielt en oplevelse, som har gjort indtryk: Besøget på et plejehjem for thailandske dyr, Wildlife Rescue Center i Petchaburi, et par timers kørsel fra Bangkok og en halv time fra Hua Hin.

Centeret er stiftet af en hollænder med et stort hjerte, Edwin Wiek, der droppede sit arbejde som designer for at etablere et plejehjem og hospital for dyr, der er blevet udnyttet af turistindustrien – for eksempel aber, der har underholdt på barer og holdt vågne og aktive med stoffer. Men det er et livligt plejehjem med flere hundrede – hovedsaligt – glade dyr, der er blevet befriet af Wildlife Rescue Center eller deres venner.

Læs også: Tag poderne med til børnevenlige Thailand

Det første vi blev mødt af, da vi trådte ind i denne anderledes form for Zoo, var gibbonaber, der svingede sig fra reb til reb. Det var midt i parringssæsonen og tilmed spisetid, så deres underlige fløjteagtige råb gjaldede ud over hele stedet.

Tiger med egen pool

Gibbonaberne var sammen i forskellige store aflukkede områder, men en stor tiger boede alene i sin have med egen pool. Tigeren Meow havde været bundet stramt til en benzinstation omgivet af benzinstank og biler de første år af dens liv uden at kunne bruge musklerne overhovedet, og derfor havde den fået en hjerneskade og led både af stress og muskelmangel.

Edwin Wiek og hans folk befriede Meow, og fandt ud af, at de kunne træne ham til at gå ved at lære den at svømme. Derfor poolen. Jeg kan se, at Meow døde i marts i år efter at have været på centeret i 12 år, men de sidste år af dens liv var trods alt så meget bedre end de ulykkelige første år, og Edwin kom så tæt på det store dyr, at den kunne gå ture ved floden med ham, og de svømmede ture sammen.

Tilbage til naturen

Tigeren Meow kom aldrig ud i den vilde natur. Men formålet med dette center er at tage de mishandlede dyr til sig og lære dem at klare sig sammen med deres egen art, så de igen kan slippes ud i naturen. Derfor har centeret en lille ø med palmer og træer, en slags mini-regnskov, hvor de stærke gibbonaber slippes ud, indtil man er sikker på, at de kan klare sig selv. Derefter ryger de videre til den vilde natur, hvor de hører til.

Læs også: Elefantpasser for en dag i Thailand

Rehabiliteringscenteret huser et bredt udvalg af thailandske dyr blandt andet bjørne, elefanter og mange andre, som kan ses, hvis man bestiller en rundvisning i forvejen. Hvis man vil gå hele vejen, er det muligt at blive volontør i en til 12 uger. En uge koster 350 euro, men jo flere uger man arbejder på centeret, desto billigere bliver det pr. uge. Det betyder, at det ‘kun’ koster 125 euro om ugen, hvis man bliver på stedet i 12 uger.

Edwin Wiek er blevet chikaneret af de thailandske myndigheder i årevis. Han er en af mine helte, og jeg har en drøm om at rejse derned og være med til at bade de befriede elefanter, fodre gibbonaberne og lære at omgås dyr, som vi normalt kun ser på film eller i Zoo.

Læs også artiklen: Pas på dyrene, når du rejser.

Af Karen Seneca

Her kan du læse om og støtte Wildlife Rescue Center:

WFFT

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *