Tjekkiet med børn: Udsigt over Prag

Fed ferie i Tjekkiet med børn

Kralupy i Tjekkiet er en industriby. Et af betonkommunismens værker. I byens længde løber et kæmpe raffinaderi, og den er lang. Byen er i øvrigt venskabsby med Ikast, som jo også er industriby, dog i anden kaliber. Byens huse er forholdsvis nye og bymidten indeholder kun småbutikker, hvoraf mange er ejet af asiater, med det indhold som ofte følger med dem. Det er en dårligt vedligeholdt by beliggende ved Moldau og således forbundet med Prag, men det viste sig at være et godt sted at holde ferie i Tjekkiet med børn.

I den nordlige udkant af byen er der et større butikscenter og flere store multinationale dagligvareforretninger. Det er her byens handelsliv mestendels foregår. Byen bebos primært af lavere middelklasse, men ind i mellem ligger nyopførte liebhaverboliger, som er hegnet inde bag pigtråd, elektriske låger og kameraovervågning og på den nordlige bred af Moldau ligger også et noget mere mondænt udseende etagebyggeri.

Det kunne dog ses, at man var i gang med at renovere flere af etagebyggerierne i det område, vi boede i. Vi selv boede i en af de nævnte liebhaverboliger. Også med elektrisk port og kameraovervågning. Når man er vant til at bo ude midt på landet, hvor mange dårligt låser deres døre, er det lidt af et kulturchok at bo i sådan et Fort Knox.

Slot med hundetække

Nord for Kralupy ligger Melnik. En gammel slotsby med en lang historie. Omkring slottet er en gammel bydel med en lille rådhusplads, som er næsten fuldt i stand sat og meget pittoresk. Slottet er på bedste Egeskov-vis blevet til et turistmål. Familien Lobkowitz, som efter kommunismens fald fik slottet tilbage, er meget innovative og sammen med en anden gren af familien som har besiddelser i omegnen af Kralupy og i borgområdet i Prag, er de nærmest den tilbagekommende adel i Tjekkiet.

Begge familier er meget bevidste om deres position og indflydelse, hvilket fremgår af diverse fotos, hvor de er i selskab med magthavere eller royale personer. Man kan se slottet indvendigt, med de skatte som familien formåede at gemme af vejen for kommunisterne, det meste er dog indkøbt til formålet. Det er meget smukt sat i stand såvel indvendigt som udvendigt og det er det, der gør det værd at se. Yderligere huses en butik, hvor man kan købe husets produktion af vin og lidt kunsthåndværk.

Der er en restaurant, en vinkælder og et helt vidunderligt konditori. Her bliver man virkelig nemt fristet over evne. Konditoriet er møbleret med gamle rokokomøbler som giver en skøn atmosfære. Man er hundeglade og således befinder der sig to små chaiselonger, som småhunde kan tage sig en lur i.

På slottet er et lille kapel, som i dag lejes ud til vielser. Skulle man ønske borgerlig vielse kan det også lade sig gøre i en af salene, lige som man kan leje en sal til festen.

Slotsejer med ny kone

Et kuriosum er, at slotsejeren, Jiri Lobkowitz siden vi var der sidst, har skiftet konen ud. I den store sal hang i sin tid kæmpe malerier af parret på hver side af fløjdøren i endevæggen. Disse var nu væk, men i nabosalen stod der nu store staffelier med kæmpe fotos af det nye ægtepar og en nytilkommen baby.

Gaden op mod slottet rummer flere udmærkede restauranter. Resten af byen er lige som Kralupy præget af den kommunistiske fortid. Handelskvarteret er dog noget mere interessant end Kralupys, om end småt.

Vi har som sagt besøgt Melnik før, men da kom vi nordfra. Denne gang kom vi ad hovedvejen fra syd og det var helt fantastisk. Længe før man når byen, ligger slottet synligt på en høj beliggende ned mod floden. Man føler sig hensat til et eventyr, mens det vokser frem i horisonten. Floden er Elben, men lige neden for slottet deler den sig, Moldau fortsætter mod sydøst gennem Kralupy og videre mod Prag. Mens Elben løber videre mod øst. I klart vejr er der den mest fantastiske udsigt fra slottet mod syd ud over sletten.

Mad Tjekkiet
Solid tjekkisk mad.

Kirke med knoglekapel

Over for slottet ligger kirken. I Tjekkiet kan man sjældent komme ind og se kirkerne. Hvis man kan, vil det ofte være således, at der er gitter for dørpartiet og man må nøjes med et kig på afstand. Således også her. Men i krypten som ligger med indgang uden for kirken kan man komme ind og beskue en virkelig raritet. Et knoglekapel. Dette er dog ikke noget stort af slagsen. Har beskuet et i det sydlige dengang Tjekkoslovakiet, som var meget stort og lå i forbindelse med et gammelt kloster.

Dette sted er nu mere bizart end interessant. Da vi så det første gang, vi var i Melnik, 7-8 år siden, blev der sat dramatisk musik på, når man trådte ind og en båndet stemme holdt et alt for langt foredrag om stedet. Sådan var det også ved sidste besøg, hvor mellemstebarnet følte trang til at skulle gense stedet. Rummet er overskuet i løbet af et par minutter, men foredraget varer måske 10 min. Men det findes på alle hovedsprog! Ikke noget at komme efter, med mindre man finder artistisk brug af menneskeknogler interessant.

Med tog til Prag

Når vi tog til Prag benyttede vi den ekstremt billige togforbindelse. (5 voksne retur på dagsbillet for 120 DKr). Ikke nok med at det var billigt, det var en sand fornøjelse at køre turen, som løber langs med Moldaus bred hele vejen ind til det inderste af Prag.

Her får man også et kig til det mangefacetterede Tjekkiet. Det ene sted ligger de fineste huse, tip top istandsatte og ved siden af ligger så en eller anden fabrik totalt i ruin. Nogle lignede ruiner, men så ud til at være fungerende. I Prag lander man i en meget gammel og noget udrangeret banegård tæt på bymidten, så der er ikke langt til noget.

Billigt at spise ude

Tjekkiet er stadig billigt, Priserne stiger dog betydeligt når man er i Prag, hvor de ikke ligger fra de danske priser. Det kan betale sig at gå lidt væk fra hovedstrøgene, allerede der ses et prisfald. Men udenfor Prag kan man stadig føle sig meget rig, når man går i butikker og på restauranter.

Det tjekkiske køkken er ikke noget vildt. Populærkøkkenet består mest af koteletter og schnitzel i diverse forklædninger og selvfølgelig gullash. Er man til mega-melbollerne Knoëdl kan man få sin lyst styret de fleste steder. Osteschnitzler er noget af det mere eksotiske. Det er et stykke fast ost, paneret og friturestegt og gerne serveret med pommes frites. Salaterne er hyppigst med base bestående af hvidkål og ikke grøn salat. Derpå en syrlig dressing. Dessertkortet indeholder hyppigt pandekager, serveret med is eller flødeskum.

Der er så mange smukke ting og steder at bese i Tjekkiet, og at tage til Tjekkiet med børn er et hit. Det er stadig billigt. Se at komme af sted i en fart.

Læs også

Mor og dattertur i Prag

Ølspa i Tjekkiet: Her kan du bade i øl

Vi har byttet hus med stor succes

Af Lotte Obbekjer, Ryslinge

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *