Bjerge i Columbia Icefields

Vandretur i et af Canadas mest betagende naturområder

Tekst og foto af gæsteblogger Anette Lillevang Kristiansen

Når man ser fotos fra Canada, bliver man altid imponeret over de overvældende flotte bjerge i the Rocky Mountains, og det er da også her nogle af landets mest kendte nationalparker ligger. Netop i 2017 er et godt år at besøge Canada, for landet fejrer 150 år som selvstændig nation, og alle nationalparker er gratis at besøge.

Et rigtigt godt sted at starte, når man gerne vil opleve Canadas betagende bjerge, er i provinsen Alberta, hvor nationalparker Jasper og Banff ligger i forlængelse af hinanden. Her er store blanke søer, uendelige skovområder, brusende floder, enorme bjergmassiver og ikke mindst et rigt og varieret dyreliv med bjørne, ørne, elge og caribou, som er en art rensdyr.

Bjergene i Jasper Nationalpark er op mod 3.500 meter høje, og i parkens sydvestlige hjørne over mod Banff Nationalpark kulminerer det hele i gletsjerparken Columbia Icefields. Her kan få en køretur i specialbyggede trucks oppe på Athabasca-gletsjeren, eller man kan trekke op ad en sti til starten af isen, hvor man kan få et betagende overblik over bjergene omkring og gletsjeren i hele sin længde.

Athabasca-gletsjeren i Columbia Icefields
Man kan vælge at se Athabasca-gletsjeren i Columbia Icefields med is-truck, hvor man kører ovenpå isen, men en flot oplevelse er også at vandre op til starten af gletsjeren. Her får man virkelig et indtryk af, hvor store bjergene og ismasserne er.

Snør trekstøvlerne og på med rygsækken

Ved Columbia Icefields ligger der et besøgscenter med restaurant, og det er også her turen op på gletsjeren med istrucks starter. Nedenfor centret er der en parkeringsplads, og det er herfra stien op til foden af isen begynder. Her kan man lige holde en lille pause, inden man begynder opstigningen.

Området ligger i små 3.000 meters højde, så tag en jakke på, det er køligt og kan godt blæse ret kraftigt. Du får også brug for gode travesko eller trekstøvler. Selve turen op til gletsjerkanten tager en lille times tid afhængigt af, hvor god form man er i.

De fleste kan klare turen, men hold pauser, gå i dit eget tempo og husk at tage vand og eventuelt et par energibarer med. De færreste vil mærke direkte højdesyge, men man kan godt få lidt trykken i hovedet og blive en smule forpustet.

På vejen op til gletsjeren passerer man et skilt, der viser, hvortil isen gik i 1982 – så man kan nemt se, at ismassen er skrumpet meget drastisk ind. Faktisk så gik isen helt op til det nuværende besøgscenter før i tiden, men på grund af klimaforandringer, så er meget af isen smeltet væk.

Gletsjer i Columbia Icefields i Canada
Gletsjeren er skrumpet meget ind, fordi isen smelter på grund af klimaforandringer. Her gik isen til i 1982, og i helt gammel tid gik isen helt op til, hvor der i dag er et besøgscenter.

Massive ismasser de næste seks kilometer

Turen op mod gletsjerkanten går man gennem et goldt støvet terræn med mange løse sten, men det er en umådelig flot og dramatisk udsigt, man har til de omkringliggende bjergmassiver, og man får også en fornemmelse af, hvor kæmpestort området er. Man føler sig bare som et lille bitte fnug i sammenligning med de enorme bjerge.

Der er rigeligt med plads at gå på, selvom trekket er populært. Man skal dog sørge for at holde sig inden for den markerede sti. Der er nemlig farer for huller og revner, som er svære at se – også selvom man ikke på noget tidspunkt kommer til at gå på selve gletsjeren.

Når man kommer op cirka halvvejs på stien, er der et lille højdedrag, og her kan man se hele gletsjeren. Det er et imponerende syn at se hvor stor den er. Isen er mellem 100 og 500 meter tykt, og gletsjeren er en kilometer bred og seks kilometer lang.

I modsætning til mange andre gletsjere rundt om i verden er denne forholdsvis flad, og derfor er man også i stand til at køre på den med istrucks. På trekturen kommer man ikke tættere på starten af isen end, at der er en sø imellem, der hvor man står, og der hvor isen starter – men det er virkelig flot og betagende, og som sagt kan langt de fleste klare turen uden at være i topform og have de helt store outdoor-forudsætninger.

Columbia Icefields Canada
Husene, man kan se til højre helt tilbage i billedet, er besøgscentret – her gik Athabacsa-gletsjeren til før i tiden, så meget har forandret sig, siden stedet blev opdaget i 1800-tallet.

Fakta om Columbia Icefields

  • Hvis man ikke har lyst til at betale for en tur i is-truck op på selve gletsjeren, kan man gå forskellige ture i området. Det er dog ikke tilladt selv gå på gletsjeren, men man kan melde sig til en tur med en guide, der kender stedet og isen. Ukyndige vil have svært ved at vurdere, hvor der er huller eller revner i isen, så man skal ikke selv begynde at tage på gletsjertrek.
  • Spørg i besøgscentret, hvis du vil på vandretur i området, det er kæmpestort, og man kan nemt fare vild, så giv besked om, at du går. Vær også opmærksom på, at der aboslut intet signal er på mobiltelefonen i Jasper Nationalpark – i hvert fald ikke når du er ude i bjergene eller i skovene. I Jasper by er der ok signal, men så snart man er væk fra byen, er man uden forbindelse til omverdenen.
  • En tur i is-truck op på gletsjeren koster 95 canadiske dollar (cirka 475 kroner,) trekket op til søen nedenfor gletsjeren er gratis. Man har også mulighed for forskellige kombi-billetter, hvor man få rabat og på samme billet fås der adgang til the Sky Walk, som er en gennemsigtig glasgangbro ud over den nærliggende dal.
  • Det kan anbefales at booke billetterne online, især i højsæsonen i juni og juli, hvor canadierne selv holder sommerferie, og der er masser af turister.
  • Du kan booke turene online her:  Brewster.ca

 

Instruktioner
Man gør klogest i at følge instrukserne og ikke bevæge sig uden for de markerede stier. Der kan nemlig være huller og revner, også selvom man på trekket til gletsjeren ikke på noget tidspunkt kommer til at gå på selve isen.

 

Annonce

 

Share Button

Lignende indlæg

2 thoughts on “Vandretur i et af Canadas mest betagende naturområder

  1. Hvor ser det dog bare smukt ud! Ville ønske at vi kunne have benyttet os af de gratis pas til de canadiske nationalparker i år, men da årets store rejse går til Island, bliver det nødt til at blive udskudt til næste år (:
    Camilla | http://cammi.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *