Parade til danske dage i Solvang

Skørt og sødt: Danske dage i Solvang, USA

Den 20. september trækker 17-årige Emma Andersen i dansk nationaldragt som ‘Danish Maid 2013’ og tager smilende mod Solvangs gæster under de danske dage i Solvang. Det er startskuddet til tre dages intens hyldest til Danmark og alt, hvad der er dansk… Tilsat et strejf af USA.

Emma er pæredansk. Det vil sige, hun er femte generationsindvandrer fra Danmark, og er født og opvokset i Los Olivos, men opdraget med danske traditioner a la Solvang. I år er hun kåret som Danish Maid, en slags værtinde under de tre dages festival, som selvfølgelig bærer navnet ‘Danish Days’.

Dansk med et twist: Medisterpølseburgere

Det er 102 år siden, at Solvang blev grundlagt af danske indvandrere. I dag er danskere en minoritet i byen, som har kælenavnet Little Denmark, men traditionerne lever stadig, og vi ville ønske, at vi skulle med, for der er noget sødt ved, at Danmark bliver fejret så langt væk.

Det kunne også være sjovt at smage, hvordan en medisterpølseburger smager – noget, der serveres under festivallen. Naturligvis bliver der også serveret smørrebrød og ‘a whole lot of’ æbleskiver, sågar en konkurrence om, hvem der kan spise flest af dem.

Men de danske dage i Solvang handler ikke kun om mad. Det handler om dansk historie og kultur, så der bliver danset folkedans, fortalt historier og optrådt. Og så er der en dansk parade med dertil hørende vikinger, folkedansere og hestevogne.

Fra dronning til ungmø

Og nu tilbage til Emma, hvis tipoldefar kom til Solvang i 1910 og slog sig ned på en gård i området. Hun er nemlig begejstret for sin nye titel som Danish Maid:

‘En af mine første minder var det år, hvor min familie byggede en paradevogn til ære for dronning Margrethes besøg i Solvang, og jeg spillede den danske dronning. Jeg havde en plakat på min vogn, hvor der stod ‘Danish Maid 2013′. Det er 14 år siden, og der på vognen udklædt som den danske dronning forstod jeg ikke helt, hvad det egentlig betød.

Men det gør jeg nu. Jeg forstår betydningen af de danske dage. Jeg forstår, hvor vigtig historien og vores rødder er for vores by. Det er vigtigt at ære vores danske rødder, og jeg kan næsten ikke forstå, at min drøm om at blive Danish Maid 2013 er gået i opfyldelse i år.’

Læs også

Solvang mere dansk end Danmark

5 seje strandbyer i Californien

Mere info

Danish days

Af Karen Seneca. Foto: SolvangDanishDays.org

 

Share Button

Lignende indlæg

1 thought on “Skørt og sødt: Danske dage i Solvang, USA

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *