Winter Wonderland udsigt

Din store guide til jul i London

Det er jul i London, og byen er pyntet op til fest. På alle tænkelige og utænkelige måder. Udover de sædvanlige turistattraktioner, sker der en masse julerier, som jeg vil dele. For der er ikke mange europæiske storbyer, som går så meget amok i december. Vi begynder med det største.

Winter Wonderland i Hyde Park

Winter Wonderland, Jul i London
Indgangen til et enormt område med julemarkeder, forlystelser, underholdning, øltelte og meget, meget mere. Foto: Winter Wonderland.

Hvert år i december samles titusinder af londonere og turister i Hyde Park. Speaker’s Corner får lov at passe sig selv, for alle skal til Winter Wonderland og give den fuld jule-gas.

Gisp, hvordan beskriver jeg dette juleorgie, som er en blanding af tivoli, tysk ølfest, julemarked og skøjtebaner? Her er så meget at kigge på, at prøve, at købe og at opleve. Og der er noget for enhver smag – undtagen den forfinede. Kom lige før mørket falder på, så du får fuld glæde af de mange lyskæder, drik en engelsk gløgg, mulled wine, og tag en tur i pariserhjulet, så du får set den magiske udsigt over Winter Wonderland.

Åben fra 10 til 22 hver dag minus 1. juledag. Tag undergrunden til Victoria, Green Park eller Paddington og gå derhen. Hyde Park Corner Station er tættest på, men der er enormt mange mennesker, så jeg vil anbefale de andre.

Link: Hyde Park Wonderland

Julepynt i de gode, gamle dage

View of the Edwardian period room decorated for Christmas Past
En stue fra 1910 på The Geffrye Museum. Copyright The Geffrye, Museum of the Home, London. Foto: Steve Speller.

 

Jo, der er naturligvis også dansk design. Foto: The Geffrye, Museum of the Home.

 

Østpå, nærmere bestemt ved Dalston, findes et museum, som nok mest er kendt af londonere, fordi det ikke ligger i centrum. Men det er let at komme dertil, da det ligger lige ved siden af Hoxton Overgrund, så gå ikke glip af dette, dejlige museum. Her vises stuer og værelser, som de så ud i forskellige perioder fra 1600-tallet til nu.

Det i sig selv er en fin oplevelse, men ved juletid er hele molevitten autentisk julepyntet. Virkelig hyggeligt at gå rundt og se et juletræ fra 1800-tallet eller guirlander fra 1940’erne. Og så er det ganske gratis at komme ind.

Juleudstillingen er åben hver dag undtagen mandag fra kl. 10 til 17 frem til den 7. januar.

Link: Geffrye Museum

Columbia Road Julemarked

Tillad mig at nævne et mindre marked, for det er simpelthen så hyggeligt at gå på julemarked på Columbia Road i Shoreditch. Og det er tæt på Geoffrey Museum, så hvis du kommer hertil om onsdagen, er det perfekt at kombinere de to oplevelser. Julemarkedet på den kønne, brostensbelagte gade foregår nemlig kun onsdage  i december til kl. 21.

Om søndagen året rundt er der blomstermarked på gaden, men i december er der salg af juletræer, mulled wine, kunsthåndværk, pynt osv. Et skønt afbræk fra mylderet i centrum!

Link: Columbia Road Flower Market

Læs også mit indlæg om blomstermarkedet: Bedste søndagsudflugt: Columbia Roads blomstermarked

Andre julemarkeder

Mulighederne er nærmest uendelige, hvis man vil på julemarked i London. Derfor vil jeg nøjes med at plukke nogle stykker ud og så ellers henvise til Visit Londons oversigt over markederne.

Her er mine favoritter: Greenwich Market, Christmas by the River (boder m.m. langs Themsen – fra London Bridge til Tower Bridge på sydsiden), Independent Ceramics Market i Shoreditch (kun den 10. december) og The Winter Forest på Exchange Square ved Liverpool Street Station.

Sidstnævnte er et nordisk inspireret marked med tipier, hvor man kan nyde varme drikke, pop up biograf, der viser julefilm, og små boder med kunsthåndværk. Meget cool.

Covent Garden

Jul i London: Covent Garden

Covent Garden er så smukt pyntet til jul, at det er en ren fryd. Og folk samles i markedshallerne som nisser om risengrød. Dels kan man købe lækre gaver i de ca. 200 butikker, dels er der ofte gratis koncerter og dels er det muligt at få sig en varm drik eller noget mad – street food og restaurantmad.

Covent Garden ligger lige i teaterområdet, og en middag der kan således let kombineres med en teaterforestilling.

Link: Covent Garden

Julekoncerter og musicals

Flere teatre har heldigvis forestillinger den 24. december. I UK er det den 25.12, der er højhellig, og alt er lukket den dag. Her er Visit Londons liste over juleforestillinger: Top Christmas Shows. Book nu, så du undgår skuffelser.

Der er mange koncerter, messer og julekor rundt omkring i byen. Tjek den nærmeste kirke ud for tider og datoer.

Husk også at runde Trafalgar Square i disse tidsrum: Mandag til fredag fra kl. 16 til 20 og weekender fra kl. 14 til 18 fra den 13. til og med den 22. december (minus d. 16.12). Her er det nemlig gratis at overvære julesang med forskellige kor foran pladsens store juletræ.

Stormagasinernes udstillinger

Harrods vindue
Ok, jeg tog ikke det bedste foto af denne vinduesdekoration i Harrods. Men det giver dog et indtryk af Dolce & Gabbanas dukkeunivers.

 

Julepynt i Harrods
Champagne på juletræet. Eller måske et surfboard? Alt er muligt, når man shopper julepynt i London.

Harrods er stjernen af stormagasiner i London. Og med rette. For det er simpelthen så flot indvendigt og udvendigt. I år har de overgået sig selv, hvad angår vinduesudstillingerne. I samarbejde med Dolce & Gabbana er der temaer i forskellige vinduer, fra nordisk træ til sjove marionetdukker og sicilianske riddere. Et must see, hvis du fejrer jul i London!

Naturligvis er det muligt at købe det mest vidunderlige julepynt og de lækreste specialiteter ud over dyre mærkevarer som de eventyrlige Louboutin-sko.

Der er mange andre stormagasiner, der udmærker sig ved at have eventyrlige juleudstillinger. Se også Fortnum & Masons, Harvey Nichols, Selfridges og Liberty. Det sidste er virkelig smagfuldt, og vinduesudstillingen bygger på aftenen før jul – forventningerne, glæden osv.

Læs også indlægget: Tips til shopping i London.

Hvad skal man ellers lave?

  • Besøge en skøjtebane selvfølgelig! Hvad enten du skøjter eller ej, er der så meget stemning disse steder, at du bliver fyldt med julefryd. Tjek skøjtebanerne ved Somerset House, Natural History Museum og i Winterville ved Clapham Common. Sidstnævnte er et stort juleland med forlystelser, cabaret og meget andet.
  • Shoppe på Carnaby Street, som er smukt pyntet og mere overkommelig end de travle gader som Regent Street og Oxford Street.
  • Holde øje med julemænd den 9. december. Her går hundredvis af mennesker ruter gennem forskellige områder i byen, alle forklædt som julemænd, for at sprede glæde og sjov.
  • Tag undergrunden til Stratford og gå op på tagbaren ‘Roof East’, som er omdannet til et vintereventyr. Her er opvarmede igloer, I kan sidde i og nyde en varm toddy, bowlingbane, julelys og en vidunderlig udsigt. Link: Roof East. Lige ved siden af ligger i øvrigt det kæmpestore shoppingcenter ‘Westfield’, hvor julegaverne kan købes, uden man fryser en hvis legemsdel i laser.
  • … eller tag til Paddington og nyd udsigten fra Pergolas rooftop bar plus de mange oplyste juledekorationer på tagterrassen. Der er tæpper til gæsterne, og man kan både spise og drikke deroppe.
  • Nyde afternoon tea på en af de mange hoteller og restauranter, der tilbyder det. Tip: Gå ind på Groupon.co.uk og se, hvem der har rabatter, for det kan være en dyr fornøjelse.
  • Spis i en af Coppas opvarmede glasigloer ved Themsen. Her er smukkest, når det er mørkt. Men her får du et foto fra min gåtur ved frokosttid.

Her kan du købe Politikens Forlags guide om London (reklamelink): Turen går til London 

 

Coppa ved Themsen

 

Jul i London: Oxford Street

Af Karen Seneca. Foto øverst: Winter Wonderland.

 

Køb “Turen går til London” med rabat her: Saxo (indeholder reklamelink).

 

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *