Aquarama model i Italien

Eksklusivt kig til det legendariske bådværft Riva

Brigit Bardot gjorde det, Sophia Loren gjorde det, Elizabeth Taylor og en række James Bond-skuespillere gjorde det: Ejede en Riva. Båden er et brand på linje med Ferrari. Det korte navn giver billeder af glamour og luksus i hovedet på dem, der kender til både. Og især op gennem 50’erne og 60’erne var Riva lig med det søde liv – La Dolce Vita, som italienerne siger. Og Riva er en italiener født i den lille by Sarnico ved den smukke Iseosø i Norditalien.

Jeg har været heldig at blive inviteret indenfor på værftet i Sarnico, hvor der stadig laves både i millionklassen, og hvor hele eventyret begyndte i 1842. Her havde en storm smadret egnens fiskerbåde, og en ung tilflytter ved navn Pietro Riva reparerede bådene for de lokale fiskere. Han var uddannet bådebygger, og da han havde opnået lokalbefolkningens tillid ved at fiske deres både, kunne han slå sig ned i Sarnico og leve af at bygge både og sælge dem.

riva-modeller

Den lille forretning blev til et stort firma, som gik i arv i familien, men det var først i 1950’erne, at virksomheden eksploderede i succes. det gjorde det med Carlo Riva i spidsen, og hans kontor står stadig, som han fik det bygget: Med enorme vinduer ud til Iseosøen og meget lig indersiden af en stor yacht. Bådværftet såvel som selve kontoret er i dag fredet, da arkitekturen er lige så smuk, som den er funktionel.

Bygningen

Et af bassinerne, hvor Rivas både bliver testet.
Et af bassinerne, hvor bådene bliver testet.

 

Carlo Riva er en legende indenfor bådverdenen. Og hans kontor står, som det gjorde, da han var leder og ejer af Riva. Naturligvis er der et ror på kontoret.
Carlo Riva er en legende indenfor bådverdenen. Og hans kontor står, som det gjorde, da han var direktør og ejer. Naturligvis er der et ror på kontoret.

Rivas bådværft i Sarnico

Carlo Riva var vokset op med både, det var han store lidenskab i livet, og hans mission var at videreudvikle Rivas lystyachts og speedbåde både teknisk og designmæssigt. Det gjorde han i sådan en grad, at Riva i 1962 kunne sende den flydende prinsesse, Aquarama, i søen. En lækker båd med et frækt design, der gjorde bådelskere fuldstændig kulrede. Alle, der var noget ved musikken (eller havde penge), skulle bare eje en Aquarama. I 34 år var hun i produktion og i den tid, opnåede hun at blive en filmstjerne og genstand for mange begær. Aquaramaen er nok verdens mest kendte båd, og har blandt andet sejlet ind på biograflærreder, der viste film som diverse James Bond og Oceans Twelwe.

Rivas glamourøse fortid udstilles sammen med modeller af de pragtfulde både.
Rivas glamourøse fortid udstilles sammen med modeller af de pragtfulde både.

Håndværker i gang med at lakere en båd

Alle detaljer bliver justeret med akuratesse. Og når man er langt oppe, er det rart, at sikkerheden er i top.

Dette skrog bliver til en lystyacht en dag.

Riva lystyacht skrog

I 1992 fulgte de nye ejere op på Aquarama ved at lave Aquariva i tre forskellige versioner. Træet er skiftet ud med fiberglas, der bliver desværre ikke produceret Riva-både i træ længere, men Aquarivaen gav Riva endnu nogle stjerner – en af dem, Aquariva Gucci, har design af Frida Giannini, Guccis kreative direktør. Fint skal det være, og fint er det… Selvom intet slår de smukke både i træ.

… Og så lidt bobler

Rivas bådværft ligger i det smukke Franciacorta-vinområde. Det er det eneste sted i Italien, der producerer italienernes champagne, Franciacorta, og jeg kan varmt anbefale en vin-rundtur kombineret med en gåtur ved værftet: Bobler i lange baner, Franciacorta.

Hvis du er interesseret i fly i stedet for, kan du læse: Til alle nørderne: Besøg en airbus-fabrik.

Iseo søen
Riva bygger både flere steder, men det er her ved den smukke Iseo-sø, at det første bådværft kom til verden.

Af Karen Seneca. Rejseblokken var inviteret af Lago d’Iseo e Franciacorta Turistinformation og Den Italienske Stats Turistbureau.

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *