Foto fra Alcatraz

USA: Fange for en dag på Alcatraz

Den californiske sol og den rolige sejltur over bugten med udsigt til San Francisco står som en skærende kontrast til den kolde og dystre stemning, der møder én, når man kommer over på øen Alcatraz, hvor det berygtede og berømte fængsel med samme navn ligger. Midt ude i bugten, godt 2,5 km. fra den bakkede millionby og med storslået udsigt til den røde Golden Gate Bridge – men omgivet af hajfyldt og koldt havvand med en usædvanlig stærk strøm.

Selve fængslet på Alcatraz er i en gammel grå fæstning bygget i solidt beton på toppen af den lille ø. Fra 1934 til 1963 fungerede Alcatraz som hjem for fanger, som blev betragtet som ‘uforbederlig’ eller ‘ødelæggende’ for det almindelige fængselsystem.

Som Clint Eastwoods karakter i filmen ‘Flugten Fra Alcatraz’ siger: ”Hvis du bryder samfundets regler og love bliver du sendt i fængsel. Hvis du bryder fængslets regler, så sender de dig til Alcatraz.”

 

Alcatraz3

De indsattes anekdoter

Alcatraz er bestemt værd at besøge, hvis man er i San Francisco. Den 20 minutters sejltur over til øen er flot, men når først man entrerer selve fængselbygningen og får høretelefonerne på og den guidede audiotour gennem Alcatraz’ bygningers starter, så glemmer man alt om sol og sejlture.

Den sidste af de i alt 1545 indsatte, der ruskede tremmer på øen, de mest hårdkogte og notoriske i det amerikanske fængselsystem, har for længst forladt Alcatraz. Men bygningerne står velbevarede tilbage fuldstændig som de så ud, da storforbryderne Al ‘Scarface’ Capone og George ‘Machine Gun’ Kelly kaldte den gamle militærfæstning for deres hjem.

Fængslets historie bliver levende fortalt af en karakteristisk fortællerstemme suppleret med anekdoter og beskrivelser fra tidligere indsatte og ansatte, som passer til hvor i fængslet, man befinder sig, og reallyde af celledøre, der bliver smækket i og kommandoer fra fængselvagterne. Selvom man går blandt en masse andre turister med høretelefoner på, så ryger man hurtigt ind i sin egen verden, og bliver opslugt af den brutale og på mange måde kuldegysende historie om de indsattes usædvanlige og barske hverdag på øen.

Flugtforsøg og fangeoprør

Et stort tema er naturligvis flugtforsøgene fra det grumme fængselsliv. 14 var der i de 29 år, Alcatraz fungerede som statsfængsel. Det ene mere dramatisk end det næste. Men ét var at slippe ud af sin celle eller andre af fængslets bygninger. Noget andet var at komme fra øen i live. Lykkedes det for nogen? Ja. Nej. Måske. Det vides ikke med sikkerhed.

Mange enten opgav undervejs, blev overmandet eller skudt af vagter, blev fundet i vandet – døde eller i live – eller, som det var tilfældet for John Paul Scott, som blev fundet på dødens rand ved foden af Golden Gate Bridge. For udmattet til at kravle det sidste stykke op på land oven på svømmeturen tværs over bugten. Til gengæld kunne han bryste sig af, og trøste sig selv med, at være den eneste, man med sikkerhed ved, der har overlevet svømmeturen fra Alcatraz til fastlandet.

For fangerne Frank Morris og de to brødre Clarence og John Anglin er det uvist om deres fantasifulde flugtforsøg i 1962 lykkedes. De tre  fanger slap ud af Alcatraz via ventilationssystemet og købte sig selv tid ved at narre vagterne til at at tro de stadig sov i deres celler ved hjælp af hjemmelavede hovedlignende genstande, som de havde lagt i hovedgærdet på deres senge. De brugte herefter regnjakker til at holde sig oppe under svømmeturen over bugten. Om de klarede den vides ikke – de blev aldrig fundet, hverken døde eller i live.

 

alcatraz4

Hverdagen på Alcatraz

Det er ikke kun de dramatiske flugtforsøg, man bliver klogere på – det mest blodige af dem alle førte til et tre dage langt gidselopgør, hvor fem fanger på en mislykket flugt tog adskillige vagter som gidsel. Da belejringen var slut var to vagter kynisk blevet henrettet, og tre af flugt-fangerne døde.

Nej, man får også et indblik i den ensomme og monotone hverdag på Alcatraz: Gården, hvor de indsatte kunne trække frisk luft få timer om dagen, arbejdsrutinerne i de små værksteder og det lille bibliotek. Alt sammen i øvrigt noget, man skulle gøre sig fortjent til, for som der står i regel nr. 5 for indsatte: ”Du har ret til mad, tøj, ly og lægehjælp. Alt andet er et privilegium.”

En fange fortæller også, hvordan lyde fra det pulserende liv i San Francisco nåede cellerne, når vinden blæste i den rigtige retning. Især hårdt, når man ligger på en hård seng i sin kolde celle på en ensom nytårsnat.

Tilbage til friheden

En anden vigtig dagligdags rutine for de indsatte er bespisningen i spisesalen, hvor man får historien, om at utilfredshed med den ensformige kost på et tidspunkt førte til et fatalt fangeoprør. Fantastisk levende skildret med reallyde af råb, tumult og lyden af tæsk og service, der flyver gennem luften. Næsten lidt for meget som at være der selv.

Derfor er det helt rart at komme ud i solen igen efter et par timer i lydmæssigt selskab med fanger og vagter i den golde fængselbygning med de triste celler, og de mange gribende beretninger og facts om livet, og døden, på Alcatraz. Man sætter virkelig pris på sejlturen i den lille færge tilbage til San Francisco, tilbage til friheden og storbyens mange fristelser, som for de indsatte på Alcatraz var en fjern drøm, som i nogens tilfælde var så lokkende, at den kostede dem livet.

Som gangsteren George ‘Machine Gun’ Kelly sagde om sin tid på Alcatraz: ”Disse fem ord synes at være mejslet ind i muren i min celle: Intet i verden er dette værd.”

Sådan gør du 

Pris: 26 dollars pr. person.

Alcatraz Cruises står bag turene til øen. Deres færger sejler dagligt til øen fra kajen (Pier 33), ikke langt fra det populære forlystelsesområde Fisherman’s Wharf, med afgang hver halve time ca. kl. 9-14.

Når først man er ovre på øen er der flere muligheder. Det mest populære er at tage den omtalte Audio Tour, hvor man via en selvstyret radio får hele fængslets historie, eller en særlig Audio Tour med fokus på flugtforsøgene.

Visse afgange kan være udsolgt – også flere dage i forvejen. Billetter kan købes på billetkontoret ved færgelejet eller direkte på Alcatraz Cruises hjemmeside:

Alcatrazcruises.com

Læs også

Gran Canyon: Helikoptertur over et vidunder

Advarsel: Uhyggelige sights og grusomme steder

Las Vegas: Neonskiltenes sidste hvilested

Af Steffen Gronemann og Tanja Frederiksen, København 

 

alcatraz5

 

Share Button

Lignende indlæg

2 thoughts on “USA: Fange for en dag på Alcatraz

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *