Kunst på vinmark i Languedoc

Tips til en merveilleux ferie i Languedoc

Skulptur set på ferie i Languedoc

Hvad er dette? Skulpturer på en mark i vinkooperativet Les Vignobles Montagnac i Languedoc i det sydøstlige Frankrig. Langs de smukke vinmarker er der linet skulpturer op, der falder smukt ind i landskabet, og følger man vandreruten, får man flere oplevelser med et smæk: Dels naturen med de kønne vinstokke, dels kunsten langs vandreturen og dels vinsmagning. Stedet er blot en af de mange interessante udflugtsmål i provinsen.

En ferie i Languedoc giver alle muligheder for at få en indholdsrig ferie – lige fra sportsaktiviteter til lands og til vands til kunstmuseer, sejlture, shopping i hyggelige gyder, vingårdsbesøg samt masser af frisk ‘seafood’.

Jeg har besøgt Herault-egnen, og giver her mine personlige bud på, hvad der er værd at opleve i det kendte vinområde.

Blandt verdens ældste kanaler

Canal du Midi er en 241 km lang kanal, der forbinder Toulouse med Middelhavet. Skabt i det 17. århundrede af geniet Pierre-Paul Riquet med et avanceret slusesystem, hvoraf ni af dem ligger side om side ved Béziers – Fonseranes ni sluser – syv af dem er stadig i brug i dag. Hele kanalen inklusiv sluser er på UNESCOs verdensarvliste, med rette, det er en af verdens ældste fungerende kanaler.

Det er et fascinerende skue at se Fonseranes-sluserne henholdsvis fyldes og tømmes med vand for at lukke skibene ned i kanalen. At opleve, hvordan teknikken fungerer den dag i dag, selvom den er udtænkt helt tilbage i 1667. Tiden går hurtigt, selvom vandet stiger og falder langsomt, og folk ombord på flodprammene virker misundelsesværdigt afslappede.

Jeg sejlede desværre ikke nedad Canal du Midi, men det er muligt at leje en kanalbåd – både for en dag og en uge. Her kan man langsomt drive afsted, stoppe ved alle de kønne byer, kanalen skærer sig igennem, og få pulsen helt, helt ned. Hvis man ikke gider at styre båden selv, er der forskellige bådture med skipper.

Se mere om kanalen og bådudlejning her: Beziers-mediterranee-greeters.com.

Canal du Midi i Languedoc

Sluseby med det dejligste hotel

Béziers ligger som sagt tæt på de ni sluser, som er et must see. Byen selv er værd at se. Her er en særlig middelhavscharme, og indbyggerne har en særlig sydlandsk væremåde – mere som italienere og spaniere end franskmænd. High lights i Béziers er den store markedshal på Pierre Semard-pladsen, tyrefægterarenaen, rådhuset, kirkerne, parken Plateau des Poétes med buster af forskellige forfattere bl.a. Victor Hugo.

Victor Hugo buste i Beziers

Og så bliver jeg nødt til at anbefale et helt særligt hotel ejet, indrettet og drevet af to supersøde og dygtige kvinder: l’Hôtel Particulier midt i Béziers. Måske det smukkeste, mest smagfulde, jeg har boet på til dags dato. Jeg lader billederne tale for sig selv.

L'Hotel Particulier i Beziers 111-1 hotel

Byen med street art og seafood

Sete er endnu en skøn by i området. Fiskerihavnen sørger for, at alle restauranter og markeder er velforsynet med alt godt fra havet. Canal du Midi løber igennem byen, deraf tilnavnet Frankrigs Venedig, og byen er upåvirket af turismen. Folk sidder på udendørs cafeer på de store torve, markedshallen Les Halles har alt, hvad hjertet begærer, og mange steder finder man street art af høj kvalitet.

Faktisk har byen gjort en dyd af at invitere kendte streetart-kunstnere fra hele verden for at pryde deres bygninger, og det er nærmest som at gå på skattejagt, når man tager turen rundt for at beundre værkerne rundt omkring i byen. Séte kalder de mange vægmalerier for deres eget udendørs museum. Det er gratis, det er flot, og man får samtidig set byen godt og grundigt, når man tager en tur i gadekunstens rige.

Se mere om Sete her: Office de tourisme de Séte.

IMG_0712 FullSizeRender (2)

Vild spurt i vinmarkerne

Hvornår er vinmarker smukkest i Sydfrankrig? Når sommeren får druerne til at pible frem, så de hænger som glaskugler i solen? Om efteråret, når bladene går fra grønne til orange-gule? Eller om foråret, hvor stokkene er små og de vilde blomster så som knaldrøde valmuer danner en farverig kontrast til jorden?

Jeg ved det ikke, men jeg var så heldig at besøge et sted, der udlejer quads, hvor man  sammen med en guide fræser rundt på stier mellem vinmarker. Det var simpelthen skideskægt! På med hjem og handsker og så afsted i fuld fart over knolde og sten. I begyndelsen kører man et rimeligt adstadigt tempo, men når guiden mærker, at man har styr på maskinen, og når terrænet er til det, går det stærkt! Det er ikke sikkert, at de indre organer sidder i samme rækkefølge som før, men jeg elskede det. Og kan anbefale det til alle aldersgrupper.

Vinmarker

Museum over kendt vermouth

Noilly Prat er verdens mest berømte vermouth, og er blevet produceret i 202 år. Denne sød-bitre drik laves i den kønne landsby Marseillan, og her kan man besøge et nyt museum over drikken, familien bag og teknikken. Jeg er ikke til dry Martinis, shaked not stirred, som James Bond, og vermouth falder ikke helt i min smag, men museet gør til gengæld!

Her får man en indføring i processen bag den berømte drik, ser de store tønder, hvor alkoholen gærer og ender naturligvis med en smagsprøve af de forskellige varianter. At man kan købe lækker Noilly Prat-chokolade i museumsbutikken er selvfølgelig heller ikke en ulempe… Det smager skønt, og er en god gaveide.

Noilly Prat Museum på ferie i Langudoc

Byen, der leger Olympus

Jeg har allerede skrevet et indlæg om Montpellier, den vidunderlige by, som er ‘hovedstaden’ i Herault. Derfor vil jeg blot henvise til det indlæg, og sige: Besøg byen! En charmerende blanding af gammelt og nyt, af middelaldergyder og herskabelige bygninger samt en hel ny bydel med hilsen til oldtidens Rom og Grækenland.

Du kan læse om Montpellier her: Montpellier er en perle.

Af Karen. Rejseblokken var inviteret af Frankrigs turistråd

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *