Thorvaldsens Museum, udsnit af loft

Thorvaldsens museum, det flotteste museum i Kbh

Mit absolutte yndlingsmuseum i hele verden er Thorvaldsens Museum, som er Københavns flotteste museum… synes jeg. Desværre er der rigtig mange danskere, også københavnere, der ikke har besøgt museet, selv om det ligger lige midt i byen klods op ad Christiansborg Slot. Måske skyldes det, at man nok ser den store gule bygning, men den virker lidt lukket om sig selv, da indgangen er på ‘bagsiden’?

Jeg var der første gang ved et tilfælde. Jeg var netop flyttet til København, og gik rundt for at indsnuse min nye by. Den store klods ved siden af Borgen gjorde mig nysgerrig, så jeg gik derind. Og blev betaget. Siden er jeg vendt tilbage til Thorvaldsens Museum gang på gang.

Museer i København, her Thorvaldsens museum
Foto: copenhagenmediacenter.com

Dette får I at se

Thorvaldsens Museum er museet over Danmarks største billedhugger, Bertel Thorvaldsen, der levede i Guldalderen, fra 1770 til 1844. Desværre nåede museet først at åbne fire år efter Thorvaldsens død, så han fik aldrig set dette imponerende bygningsværk: Museet er en stor firkantet kasse, som har en gård i midten, hvor den store kunstner i øvrigt er begravet.

Gæsterne følger gange rundt om gården, og kan gøre afstikkere i forskellige rum, for eksempel den vidunderlige Kristussal, hvor Jesus og hans disciple står og lyser rummet op. Statuerne er modeller i gips, lavet før marmorfigurerne, som står i domkirken Vor Frue Kirke.

Her er udstillet alle Thorvaldsens originale gipsmodeller af hans berømte værker fra Håbets Gudinde og Christian d. 4 til det imponerende gravmonument for Pave Pius 7 (marmorudgaven står i Peterskirken i Rom). Og de er et imponerende skue. Navnlig den store, flotte marmorløve, hvis snude er helt blank, fordi så mange har aet den på snuden. Udover det er der altid forskellige former for særudstillinger, diverse kunstneres værker samt Thorvaldsens skitser og personlige ting.

Men det er bestemt ikke kun genstandene på Thorvaldsens Museum, der gør et besøg så mindeværdigt. Alle lofter har smukke malerier afstemt efter farven på væggene (som også varierer fra rum til rum), og selv gulvenes mønster er afstemt efter  væg og loft.

Mere om Thorvaldsen

Bertel Thorvaldsen begyndte allerede på Kunstakademiet som 11-årig, så han har haft et usædvanligt talent allerede fra lille. I en alder af 26 rejste han til Rom, som var kunstnernes samlingspunkt dengang, og her opnåede han verdensberømmelse for sine statuer. Bestillingerne hobede sig op, og på et tidspunkt havde han hele fem atelierer i Rom.

Nogle af hans nok mest berømte værker er Kristus-figuren, Fyrst Józef Poniatowski-statuen, som står foran præsidentpaladset i Warszawa og pave Pius Vlls gravmonument i Rom. Bertelsen er i øvrigt den eneste ikke-katolik, der har fået lov at lave en statue i Peterskirken! Du kan se mere om det her: Peterskirken: Den dag paven vinkede til mig.

Når du besøger en europæisk storby i dag, vil der ofte være mulighed for at se en af Thorvaldsens værker. På museets hjemmeside kan du se hvor.

Og så er det gratis

Thorvaldsens Museum har åbent fra 10 til 17 tirsdag til søndag. Der er gratis entre for unge under 18, eller koster det 40 kr. pr. person at komme ind. Men: Onsdag er der gratis adgang! Nationalmuseet, der ligger lige ved siden af, har gratis adgang alle dage, så hvis du har lyst til den store museumsdag, men ikke mange midler er onsdag den perfekte dag at vælge. God fornøjelse.

Af Karen Seneca, Rejseblokken

Thorvaldsens Museum set udefra

Læs også

På jagt efter de danske kunstnere i Rom

4 museer i Kbh du (måske) ikke kender

Info

Adresse: Bertel Thorvaldsens Plads 2, Kbh. Gratis om onsdagen.

 

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *