Pool i Rocky Mountains

Forkælelse i de canadiske Rocky Mountains

Tekst og fotos: Anette Lillevang Kristiansen

I 2017 er det 150 år siden, at Canada blev en selvstændig nation, og det fejres blandt med, at der er fri adgang til samtlige nationalparker i det store land, og der er nok at kaste sig over. Rigtigt mange tiltrækkes af de storslåede bjerge i the Rocky Mountains i provinserne Alberta og British Columbia. Her er det især nationalparkerne Jasper og Banff, der har meget at tilbyde naturelskere.

Det ene fantastiske sceneri afløser det andet i de to kendte nationalparker, og der er rig mulighed for at campere, tage på vandreture, ro kajak, ride eller måske sejle i kano på en af de utallige søer. Der er fråset med alt i Canada, når det gælder smuk natur. Og der er så meget plads, at med mindre man virkelig opsøger de gængse turiststeder, så kan man sagtens finde et stykke øde land og tage på opdagelse.

Endelig pause

Man skal dog lige være forberedt på, at man kan møde en bjørn eller to, så dér skal man lige sætte sig ind i, hvad man skal gøre, hvis man skulle støde ind i en sådan en fætter.

Når man har gået mange kilometer ad stejle bjergstier eller roet 12-15 kilometer i kajak, så kan man godt blive lidt øm i musklerne dagen efter, men det er der råd for. Lige inden for porten til Jasper Nationalpark, når man kører fra landevejen fra byen Hinton, er der et skilt på venstre side, hvor der står Miette Hotsprings 17 km., og her bliver alle ens bønner hørt, når musklerne værker og vablerne efter timevis i trekstøvlerne bliver for uoverskuelige.

Varme kilder – en lise for krop og sjæl

Miette Hotsprings er varme svovlkilder fra bjergene og at tilbringe et par timer eller tre i det dejlige lune vand er som at blive født på ny. Selve anlægget har fine faciliteter med omklædningsrum og fire udendørs badebassiner. De to store bassiner er varme med temperaturer på henholdsvis 38 og 40 grader, og de to mindre bassiner er med koldt vand, så man kan veksle mellem koldt- og varmtvandsbade. Det er også et supergodt sted til børn, da vandet ikke er ret dybt, og man kan sidde på afsatser ved kanten.

At sidde og dase er en ren lise for både krop og sjæl, og det er næsten umuligt at få sig selv hevet op ad vandet igen, fordi det bare er så behageligt. Man slapper virkelig af, og det svovlholdige vand gør, at alle ens ømme muskler får nyt liv igen.

Miette Hotsprings
Ophold i det varme vand er en populær sommerbeskæftigelse for både turisterne og canadierne selv, men Miette Hotsprings har åbent helt indtil midt i oktober, og nogle gange kan man på den tid opleve, at der er sne omkring bassinerne.

Det 40 grader varme vand er virkelig hedt, og man kan godt blive en lille smule døsig og svimmel, hvis man sidder der alt for længe, men det knapt så varme vand med en temperatur på 38 grader er rigtigt dejligt at opholde sig i. Husk at drikke rigeligt, så du ikke kommer i væskeunderskud og gå op, hvis du begynder at føle dig en anelse utilpas.

Mens man sidder og koger i vandet, kan man nyde de storslåede omgivelser. Miette Hotsprings ligger nemlig lige midt i the Rocky Mountains, og bjergene er virkelig smukke og meget dramatiske i dette område. Det er rå bjergmassiver og store granskove strækker sig op ad de stejle klippesider, så det er et helt unikt stykke natur, disse varme kilder ligger i.

Vandreture eller ren afslapning og forkælelse

Hvis man stik imod forventning skulle blive træt af at sidde og dase i dejligt varmt vand, så er der gode muligheder for vandreture i området. Der er gode afmærkede stier og et par gode hikes, hvor den ene dog er lidt krævende. Turen er omkring fem kilometer frem og tilbage, men de sidste hundrede meter til toppen er stejl og kræver god kondition, men bagefter kan man jo belønne sig selv med et dyp i det varme vand.

Til badefaciliteterne hører også en hyggelig lille café, hvor man kan købe mad, kaffe, kager, is osv. Udenfor selve området med badebassiner, er der adgang til en souvenirbutik, der sælger t-shirts og kolde drikkevarer til svedige og udmattede vandrere.

Pocahontas Cabins i Rocky Mountains.
Der findes enkelte hytter i nærheden af de varme kilder, men hvis der ikke er plads, kan man booke en hytte hos Pocahontas Cabins, der ligger 17 kilometer væk på samme vej. De har hyggelige canadiske bjælkehytter og gode faciliteter.

De har også bjørnespray til salg, hvis man vil sikre sig mod at være helt forsvarsløs, hvis man pludselig skulle stå ansigt til ansigt med en bjørn på stierne. Spraydåserne fungerer lidt på samme måde som en peberspray.

En bjørnespray kan være nyttig, men spørg altid de lokale, inden du går ud i et område og sæt dig grundigt ind i, hvad du skal gøre, hvis du møder en bjørn. Husk at det er deres hjem, og at de har krav på respekt.

Er man helt igennem mest til at slappe af i smukke omgivelser, så kan man også bare sætte sig på terrassen udenfor cafeen og se på, at de andre bader. Det er selvfølgelig en rigtig dejlig oplevelse at være der om sommeren i juni og juli måned, men kilderne har åbent helt indtil midt i oktober, og cafeen har varm suppe og varm kaffe, så man skulle nok kunne få gang i blodomløbet.

Souvenirbutik i Rocky Mountains
Miette Hotsprings har gode faciliteter med både omklædningsrum, café og souvenirbutik. Der er også gode muligheder for vandreture i omegnen på afmærkede stier. Husk at der er dyr i området, så vær forberedt, hvis du skulle rende ind i en bjørn.

Fakta om Miette Hotsprings

Svovlkilderne har været kendt af indianerne siden 1800-tallet, hvor de badede i det varme vand for at opnå spirituel renhed og fysisk velvære. I 1910 kunne man kun komme til stedet på hesteryg eller på gåben. Det var først i 1934, der blev anlagt en vej til stedet, og der blev bygget simple faciliteter, så folk kunne klæde om til badetøj. Der er også varme kilder at finde i Banff Nationalpark, der ligger sydvest for Jasper Nationalpark.

Miette Hotsprings ligger ca. 60 kilometer fra byen Jasper og ca. 50 kilometer fra byen Hinton. Fra Hinton eller Edmonton kører man mod vest på ad Yellowhead Highway #16 og gennem porten til Jasper Nationalpark. Ved Pocahontas Cabins drejer man til venstre og følger vejen 17 kilometer, så kommer man til Miette Hotsprings. Det er en virkelig smuk vej med høje og meget rustikke bjerge på hver side.

Det koster 6 canadiske dollar for voksne at komme ind, og man kan også købe et dagskort til 8 dollar, hvor man får et armbånd, så man kan gå ud og ind. Der er mulighed for at leje håndklæder og badetøj og i omklædningsrummet er der stålskabe til ens personlige ejendele, som man kan leje for en dollar.

Hvis man har lyst til at bo i nærheden af Miette Hotsprings, så findes der enkelte små hytter på området og en lille restaurant, men ellers kan det anbefales at booke en hytte i Pocahontas Cabins, der ligger små 20 kilometer væk fra kilderne. De har hyggelige canadiske bjælkehytter med veranda, og der er også en restaurant og en souvenirbutik.

Læs mere

Du kan finde mere information om Miette Hotsprings på The Canadian Hotsprings hjemmeside: Hotsprings.ca.

Artiklens forfatter har sin egen blog, hvor du kan læse om spændende rejser jorden rundt. Se her: Inkapigen.dk. Du kan også læse hendes indlæg om hiking i Canada her:

Vandretur i et af Canadas mest betagende naturlandskaber.Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *