Grubleren af Rodin i Groningen, Holland

Geniale Rodin i Groningen

Grubleren af Rodin i Groningen

 

 

De fleste kender skulpturen ”Grubleren”, og selv om det måske ikke er alle, der kan nævne kunstneren bag, er der alligevel god grund til at tage en tur forbi den nordhollandske by Groningen. For byens kunstmuseum, Groninger Museum, har lige åbnet den store udstilling, ”Rodin – genius at work”, om en af billedhuggerkunstens allerstørste mestre, Auguste Rodin.

Udstillingen begynder med en grundig introduktion til franskmandens måde at arbejde med detaljer fra hænder, fødder, torsoer … Det kan lyde lidt langhåret, men det er faktisk interessant at få en forklaring på, hvorfor Rodin bliver betragtet som et geni.

Kolerisk og krukket

Franske Rodin var dog ikke bare genial. Han var også en kolerisk og lettere krukket mand, der var ganske glad for den nøgne krop, og på udstillingen er der en del eksempler på tissemænd og ditto – koner, både de mere humoristiske og de mere vovede. En håndfuld dansere fra den hollandske nationalballet har endda insisteret på at stille op uden tøj på, da fotografen Erwin Olaf bad dem om hjælp med at fortolke nogle af Rodins kunstværker. Det skal de ikke høre noget for.

I det hele taget er det en imponerende udstilling, som Groninger Museum har fået sat sammen, og når man alligevel har betalt for entreen, kan man tage en tur rundt på resten af det flotte museum, som har en stor samling af moderne og klassisk hollandsk kunst.

Udstillingen varer til den 30.april, 2017.

Balsaz skulptur af Rodin
Det er nok meget godt, at den franske digter Balzac var død, da Rodin lavede denne skulptur af sin landsmand.

 

Det var noget vovet af Rodin, da han i slutningen af 1800-tallet lavede sin ”Iris, Messenger of the Gods”.
Det var noget vovet af Rodin, da han i slutningen af 1800-tallet lavede sin ”Iris, Messenger of the Gods”.

Sådan kommer du til Groningen

SAS har 11 ugentlige afgange fra København til Groningen. Flyvetiden er godt en time. Vil du hellere køre er rejsetiden fra Femern eller Kruså fire en halv time. Her finder du museet:

 

 

Mere fra Holland

Her er links med indlæg og artikler fra Holland. Hvis du har et tip til landet, er du mere end velkommen til at skrive i kommentarfeltet:

Guide til en god familieferie i Amsterdam

Vi fik alt, vi drømte om i Holland

Spise, shoppe og opleve i Amsterdam

Tekst og foto af Anne Bennike. Rejseblokken var inviteret af Marketing Groningen.

 

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *