Imperial War Museum i London

Her er der godt & gratis i London

Er der virkelig noget, der er gratis i London? Byens rygte er, at det er pivdyrt at være der, men det passer ikke. Jeg har slået mig ned i London for en periode og en af de (mange) ting, der er helt fantastisk, er de mange flotte, interessante museer, byen har. Mange af dem tilmed gratis.

Både turister og fastboende kommer uværgerligt til at bruge en del penge i byen, fordi fristelserne står i kø i form af butikker, cafeer, pubber og restauranter. Så derfor er det ekstra rart, når man kan opleve noget ganske gratis i London, denne vilde, voldsomme og vidunderlige by.

 

national
National Portrait Gallery har vidunderlig kunst inddelt efter perioder i britisk historie. Man får ikke kun en stor kunstnerisk oplevelse, men bliver også klogere på Englands (ja, hele Storbritanniens) historie.

Historie

Museum of London

Har du ikke været i London før, eller kender du ikke meget til byens historie? Så er dette museum det bedste sted at begynde en Londonferie. Ikke nok med at det er interessant i sig selv, det ligger også på London Wall, et sammenhængende stisystem over gaderne. Her er en gåtur før eller efter museumsbesøget virkelig værd at tage.

Nå, men selve museet er enormt. Opbygningen er logisk og kronologisk –  man går fra epoke til epoke lige fra de allerførste mennesker, der levede ved Themsen til nutidens multikulturelle millionby. Romerne har været her, germanerne, sakserne og vikingerne ditto, og det var egentlig først efter en rundtur på museet, at det gik op for mig, hvor mange folkeslag der har været med til at skabe London. I dag er byen et virvar af kulturer og folkeslag, men det har det så sandelig også været helt tilbage fra oldtiden.

Highlights for mig er: En handelsgade fra Victoriatiden med butikker, brosten og sågar en Væltepeter, de smukke veteranbiler, og en kjole med en enorm bredde. Lige som mange andre steder på museet, er der en fimet optagelse i baggrunden, så man kan se, hvordan den tog sig ud i virkeligheden.

Adresse: 150 London Wall. Hjemmeside: Museum of London

Væltepeter på Museum of London

Museum of London et museum, der er gratis i London

Imperial War Museum

OK, jeg troede ikke, at jeg var krigerisk anlagt, men dette museum tog pusten fra mig. Det er simpelthen så interessant og imponerende. Fem fulde etager med imperiets (krigs)historie. I loftet hænger der bombefly, det siger lidt om størrelsen på museet.

Nok er der fokus på alle de krige Storbritannien har været i gennem, men der er lige så meget fokus på freden og den nuværende kamp mod terror. Og den almindelig englænders liv i forskellige perioder af landets historie. En etage om Holocoust er det også blevet til. Her kan man blive klogere på antisemitisme og jødeudryddelsen under 2. verdenskrig. Der er også effekter fra koncentrationslejrfanger, en rørende udstilling.

En uhyggelig kuriøsitet er en bronzeørn designet af SS-arkitekten Albert Speer, som tronede over rigsdagsbygningen i Berlin. Gys!

Adresse: Lambeth Road. Hjemmeside: Imperial War Museum

Ørn fra det 3 rige på Imperial War Museum

British Museum

Gisp, dette museum er stort! faktisk er det et af verdens største museer samtidig med, at det regnes for et af verdens mest betydningsfulde museum, der dokumenterer menneskets kultur og historie. Der er nok til flere dage, så mange vil have fordel af at planlægge besøget forinden. Der vil altid være noget, man finder mere interessant end andet, og da samlingen er enorm, er det en god ide at vide, hvad man vil.

Hvis formålet er at få et nogenlunde indblik i museets største skatte, har British Museum beskrevet en tre timers tur, der giver dig highlights fra samlingen. Det lader dig blandt andet komme forbi de berømte friser fra selve Akropolis og velbevarede egyptiske mumier samt deres helt vidunderlig smukke ‘kister’ samt afrikansk kunst. Du kan se den og downloade eller printe den ud her: 3 hours at The British museum.

Du kan også bare gå fra udstilling til udstilling og nyde både samlingen og selve bygningen. Det er overdådigt, og man kan kun blive klogere og mere inspireret af et besøg. Personligt anede jeg ikke, at Napoleons dødsmaske er på British Museum, en behagelig overraskelse for en Napoleon-nørd som mig!

Adresse: Great Russell Street. Hjemmeside: British Museum

Kunst

Tate Modern

St. Pauls katedralen er ikke til at komme udenom, når man er i London, og lige ud for katedralen er der en bro direkte over til Tate Modern. Museet har en stor samling af moderne kunst fra 1900-tallet frem til i dag. Kunstkendere elsker som regel Tate Modern, og vi andre kan få et indtryk af billedkunstens udvikling gennem de seneste 100 år.

Der er også moderne kunstinstallationer blandt andet af vores egen Olafur Eliasson, og så er der highlights i form af værker af ikke-engelske kunstnere som Dali, Picasso og Andy Warhol.

Adresse: Bankside lige ud til Themsen. Hjemmeside: Tate Modern

National Portrait Gallery

Museet holder, hvad navnet lover: Her er portrætter i mængdevis, 200.000 i alt, lige fra malerier fra det 16. århundrede til fotografier fra vores tid. Lyder det kedeligt? Det er det bestemt ikke. Her er skitser, malerier, miniaturer, fotografier, tryk og skulpturer med mennesket i centrum – fra malerier af dronning Victoria til fotografier af The Beatles.

Museet er inddelt i forskellige temaer blandt andet politiske portrætter og Storbritannien fra 1960 til 2000, så det er let at styre direkte hen til de udstillinger, der lige netop appellerer til ens interesse, men vær åben. Der er mange pragtfulde værker.

Adresse: St. Martins Place, ved Trafalger Square. Hjemmeside: NPG

Paul McCartney maleri på National Portrait Gallery
Maleriet ‘Mike’s brother’ af Paul McCartney hænger på National Portrait Gallery sammen med et utal af andre. Hvorfor titlen? Jo, det er malet af en ven til Paul McCartneys bror, Mike.

Markeder

Columbia Road Flower Market

Blomstermarkedet på Columbia Road er ikke en klassisk turistattraktion, da det vitterligt er londonere, der strømmer til markedet om søndagen for at købe planter og blomster. Blomstermarkedet består af en gade med bomsterboder til begge sider, så folk går i midten af vejen mellem boderne. Det kan gå meget langsomt, for der dannes ofte trafikpropper, fordi nogen stopper op og køber. Det er til gengæld charme for alle pund, og de små butikker på vejen har fine ting, brugskunst, tøj, bøger m.m.

Når du ikke gider at se på blomster mere, kan du købe en kaffe og ose videre i sidegaden, hvor der er godt med mennesker, der kigger på genbrugsting eller spiser på udendørs cafeer til lyden af en musiker – der er altid livemusik på en blomstersøndag. Se eventuelt også artiklen om min søndag på markedet: Søndagstur i London: Columbia Road.

Adresse: Columbia Road. hjemmeside: Flower Market

Columbia Road Flower market som er gratis i London

Borough Market

Ja, nu lovede jeg, at det skulle handle om det, man kan opleve gratis i London, og i princippet kan du også gå rundt på Borough uden at bruge en pence. Det kræver godt nok selvdisciplin, som jeg personligt hverken kan eller vil mønstre, for dette marked er ædedolkenes paradis. Hvad end du er veganer eller kødspiser, glutenallergiker eller altspisende kan du få mættet dine sanser på Borough. Det er vildt hyggeligt at slentre rundt, og naturligvis skal man da have noget at spise fra en af de duftende boder.

Markedet ligger klos op ad London Bridge og der har været et marked på nærmest samme sted i godt 1.000 år. Det har åbent til kl. 17 hver dag, kl. 18 om fredagen. Onsdag til og med søndage har alle boder og butikker åbent, så sørg for at komme en af de dage – gerne i londonernes frokostpause. Det er nemlig en del af charmen, at markedet fyldes med travle mennesker, der hygger sig med kollegerne i spisepausen.

Personligt kan jeg anbefale en salt beef-sandwich med sennep og gherkins (syltede agurker). Salt beef er en jødisk opskrift, som englænderne tog til sig for flere hundrede år siden. Og jeg forstår dem godt. Det er meget enkelt og meget lækkert.

Adresse: 8 Southwark Street. Hjemmeside: Borough Market

Særligt for børn

Jeg har skrevet et par indlæg, som er målrettet en Londonferie med børn. Her kan du læse om forskellige spisesteder og aktiviteter: London for børn, guide til tre dage, 4 gratis museer for børn og London: 5 børnevenlige spisesteder. Her vil jeg lige tilføje et museum:

National Maritime Museum

Museet er både for store og små, voksne og børn. England har været en mægtig sønation, og ikke overraskende er der naturligvis en hel afdeling dedikeret til Lord Nelsons bedrifter. Ja, du kan sågar se den uniform, han bar under slaget om Trafalgar. Men der er meget mere end det, for eksempel en udstilling om marinesoldater under 1. verdenskrig, James Cooks ekspeditioner og East India Companys historie.

Familier med små børn kan bruge lang tid i Ahoy! galleriet, hvor der er et legeområde med et skib, en strand, kanoner og meget andet. De større børn (6 til ca. 12) skal til The All Hands interaktive rum, hvor de blandt andet kan angribe pirater, laste fragtskibe og lege styrmænd.

Adresse: Romney Road, Greenwich. Hjemmeside: National Maritime Museum

Af Karen Seneca

 

Reklame: Udforsk produkterne som Homebarista.dk sælger til at brygge god kaffe på. F.eks. kaffebryggere fra japanske Hario, de er virkelig smukke og funktionelle. Helt klart en favorit til at brygge kaffe derhjemme.

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *