Wat Chaiya Mangkalaram i Georgetown, Penang Island, er et traditionelt thaibuddhisttempel.

Hele Asien samlet på et sted – Penang Island

Der er nok at gå i krig med, hvis man har tænkt sig at se det hele på Penang Island, så det kan anbefales at udvælge nogle bestemte ting. Her er mine forslag.

Tekst og fotos: Anette Lillevang Kristiansen

Den tørre søde duft af røgelse kildrer i næsen, og en sky af røg står op i en søjle fra et af de store bronzekar udenfor et kinesisk taoist-tempel. I det fjerne kalder en muslimsk minaret til bøn i den sene eftermiddagssol, og i Little India bevæger man sig gennem en salig duft af karry og hvidløg blandet med stegt kød. Kulørte batik-saronger faldbydes på markedet, et skilt fortæller, at her købes guld til højeste pris, og et andet sted fanges øjet af en smuk gammel bygning i kolonistil.

Alle disse indtryk er den malaysiske ø, Penang Island, i en nøddeskal. En etnisk og religiøs smeltedigel, der føles som hele Asien er komprimeret ned på én lille ø. Lidt Indien, lidt Vesten, lidt Thailand, lidt Indonesien, lidt Kina. Buddhisme, hinduisme, islam, kristendom og kinesisk taoisme. Alt og alle har fundet vej til Penang gennem de sidste mange hundrede år og skabt dette farverige og mangfoldige samfund, som man kan se i dag både i hovedbyen Georgetown og på resten af øen.

Liggende Buddha på Penang Island.
Den liggende Buddha i Wat Chaiya Mangkalaram-templet er blandt de største i Sydøstasien og det at han ligger ned med et saligt udtryk i øjnene symboliserer at han er gået ind i Nirvana og ikke mere behøver at blive genfødt.

Nyt og gammelt i forening

Et rigtigt smukt eksempel på et thaibuddhist-tempel er Wat Chaiya Mangkalaram – der også er hjemsted for en af de største liggende Buddha-figurer i Sydøstasien. Liggende Buddhaer findes flere steder rundt om i Asien, og et af de største kan man få at se i Wat Po-templet i Bangkok, men den liggende Buddha på Penang er bestemt også værd at kigge nærmere på.

Man fænges, som altid ved de thailandske templer, af farverigdommen og ikke mindst de mange detaljer. Udenfor hallen, hvor Buddha ligger, slanger en mangefarvet slange eller drage sig og sceneriet bliver ekstra sjov og kontrastfyldt, fordi der bag dette eksotiske tempelkompleks ligger et supermoderne højhus. Nyt og gammelt, tradition og nytænkning mødes i smukkeste harmoni på Penang. Gammel mytologi møder den moderne verden, og det føles helt naturligt.

Et sjovt lille kuriosum ved thaitemplet, er, at der bag den liggende Buddha sidder adskillige gyldne Buddhafigurer. Det er der i sig selv ikke noget specielt i, men hver af dem repræsenterer et af de kinesiske stjernetegn, og der er sat skilte op med alle årstal, så man kan finde sit eget stjernetegn. Man kan også købe lotusblomster i pinkfarvet stearin og et orangefarvet munkeoutfit, hvis man skulle føle trang til det.

Batik og behårede edderkopper

Nu vi taler om tøj, så er der rigtig gode muligheder for at forny garderoben med lidt sommertøj. En god idé er at tage på besøg på et af de mange batik-fabrikker. Her kan man få lov at kigge arbejderne over skuldrene, når de maler eller trykker de flotte farvestrålende mønstre.

Bagefter kan man så shoppe amok i den tilhørende butik. De har mange flotte ting, både tøj til både mænd, kvinder og børn i mange kvaliteter både bomuld og silke. Man kan også købe et stykke stof og selv sy sit tøj, hvis man er fiks på en symaskine.

Det er spændende at besøge en batik-fabrik, hvor man kan iagttage arbejderne male smukke mønstre i hånden eller trykke med guldmaling. Man kan også købe et stykke batik-stof eller noget tøj i den tilhørende butik.
Det er spændende at besøge en batik-fabrik, hvor man kan iagttage arbejderne male smukke mønstre i hånden eller trykke med guldmaling. Man kan også købe et stykke batik-stof eller noget tøj i den tilhørende butik.

På en ø-rundtur kommer man højst sandsynligt forbi Entopia Butterfly Farm, der er en kæmpestor overdækket regnskov, hvor tusindvis af kulørte sommerfugle flagrer om ørerne på en. Stedet minder lidt om Randers Regnskov, og klimaet er naturligvis meget tropisk, det vil sige meget vådt og meget varmt. Det er en god idé at medbringe en paraply, da det regner periodevis inde i ”drivhuset.”

Det er et sjovt sted at bruge et par timer. De har også sommerfuglepupper, leguaner, slanger, skorpioner og enorme taranteller med behårede ben. De er heldigvis forsvarligt spærret inde bag glas, så man kan nøjes med at tykke næsen mod ruden og lade skrækken krybe ned ad ryggen.

På sommerfuglefarmen Entopia kan man få sine sommerfuglelyster styret.
På sommerfuglefarmen Entopia kan man få sine sommerfuglelyster styret.

Handelscentrum i århundreder

Når vi nu er ved krybbet, så kan man også besøge slangetemplet. Det er et fint lille kinesisk tempel med et flot svunget tag og masser af udsmykning og finurlige detaljer. Inde i templet åbenbarer der sig på alteret to bambusopsatser. Det er en slags stativ, hvorpå der ligger levende slanger. De ser godt nok ikke specielt levende ud, men er temmelig sløve og sovende. Alligevel skal man nok ikke stikke snuden helt hen til dem. Man ved aldrig, om de måske lynhurtigt kunne vågne op til dåd.

Der hænger også slangeham ved siden af dem, og der er typisk to slanger på hver opsats, en giftiggrøn og en mere broget. Det er meget morsomt at iagttage dem, selvom der ikke sker det helt store. I et lokale ved siden af templet opdrætter man slanger – og bruger giften fra dem til serum, der bruges som modgift ved slangebid.

Slangetemplet har som navnet næsten antyder slanger – og det endda fuldstændig i fri dressur. Ja, dressur er nok så meget sagt, for de ligger bomstille det meste af tiden. De bruges til at tappe slangeserum fra, der bruges til modgift ved slangebid.
Slangetemplet har som navnet næsten antyder slanger – og det endda fuldstændig i fri dressur. Ja, dressur er nok så meget sagt, for de ligger bomstille det meste af tiden. De bruges til at tappe slangeserum fra, der bruges til modgift ved slangebid.

Lille Indien

En anden stor attraktion i Georgetown, er det flotte gamle klantempel Khoo Kongsi fra 1906. Den ligger i området omkring Little India og er virkelig en oplevelse. Den blev bygget af en rig kinesisk familie, der immigrerede til Malaysia for mange år siden og for at markere deres status byggede de templet. Man overvældes virkelig af bygningen, fordi det er fuldstændig overdrevet i udsmykningen.

Det koster ti malaysiske ringgit at komme ind, og man skal huske at dække knæ og skuldre til. Og sæt god tid af til besøget, man bliver helt optaget af at kigge på de mange kinesiske krummelurer.

På vejen tilbage kommer man gennem Little India, og her kan man snuse rundt i de små indiske butikker og købe karry og knust muskatnød eller erhverve sig en indisk mangefarvet sari med guldtråde. Du kan også købe smykker og ædelstene, hvis du har den store pengepung med. Der er altså nok at kigge på, snuse til, smage og røre ved i Georgetown og på resten af Penang Island. Her har hele verden handlet sammen i århundreder, og det gør de skam stadig den dag i dag.

Khoo Kongsi på Penang Island
Det flotte gamle klantempel Khoo Kongsi er kinesisk og bygget i 1906 af en rig kinesisk familie, der slog sig ned på Penang. Det er helt enestående smukt lavet, og man skal sætte god tid af, når man skal besøge det. Der er virkelig meget at se på.

Læs flere indlæg om og fra Asien her

På jagt efter Buddha i Phuket

Elefantpasser for en dag i Thailand

Vil du have ren luksus i Bangkok? Se her

5 tips til at planlægge rejse til Myanmar

Japan: Min orange drøm i Kyoto 

Her kan du besøge et thailandsk plejehjem for dyr

Her er det bedst placeret hotel i Bangkok

 

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *