Udsigt over Fanø

Inspiration: Forunderlig og vidunderlig weekend på Fanø

Natur er essensen af Fanø, og samtidig er øen så meget andet: Kultur, traditioner, kulinariske oplevelser, sommerhuse, strandliv, sporty aktiviteter, maritime miljøer, fugle på træk, feriefryd og festivaler. Samt godt 3250 indbyggere, som nyder deres 56 km2 ø hele året.  

Tekst og foto af Lissen Jacobsen, journalist og medlem af Danske Rejsejournalisters bestyrelse 

Hele øen, 12 minutters sejlads fra Esbjerg, er en del af Nationalpark Vadehavet, hvis natur er så ganske speciel, at Unesco har erklæret hele Vadehavsområdet i Danmark, Tyskland og Holland for Verdensnaturarv.

Hold nu op, hvor det blæste, de dage i april, hvor jeg endelig kom til Fanø for – desværre kun – anden gang. Men det er absolut ikke den sidste. Et lille løft på låget til denne skatkiste gav stærk appetit på mere, og det knap så velkommende vejr blev bare en del af oplevelsen.

Gult hus med stråtag på fanø

 

Vores lille flok stred os frem mod vinden, da vi skulle en af de ting, man nu gør på Fanø. For når det nu er muligt at gå mere end halvanden kilometer ud i Vadehavet på den blotlagte havbund ved lavvande, Vaden sydvest for Sønderho, så skal det da også gøres. Ikke mindst i selskab med en lokal, der ved, hvad han gør. Og det gør turistchef Poul Therkelsen, som underholdt hele vejen ud til sejlrenden.

Herfra kan man godt 100 meter længere ude og især med kikkert se hundredvis af sæler ligge og gasse sig på Galgerev eller tage sig en svømmetur. Revet eller banken er et højsand, der ikke bliver oversvømmet ved højvande. Desværre gik en del af det, Poul fortalte, tabt, fordi vejret krævede fuld koncentration: Op med frakkehætten, når man nu ikke lige fik en hue med, et krampagtigt tag i snorene, for ellers blæste den af, og så ellers ansigtet nedad og snuden i sporet.

Vadehavet er et velfyldt spisekammer

Ikke, at der er et spor. Vi forsøger bare at holde trit med Poul, som samtidig glad og fro går og samler hjertemuslinger i en spand. Der er millioner af dem og lige så mange snegle i sandet – sammen med sandorme og meget andet smågodt fra havet. Det er et  utrolig velforsynet spisekammer for de mange millioner vade- og trækfugle, som holder til, og holder hvil her to gange om året. Netop dette er bl.a. en del af UNESCO-verdensnaturarven, som Fanø blev del af i 2014.

Vores sælsafari ud til Galgerev er blevet en populær attraktion hos Fanø Club, som står for en masse forskellige aktiviteter på øen. Turene foregår i gummistøvler, for lidt vand er der jo på trods af ebben (lavvande) – denne dag er ret meget havvand blæst ind over vaden – eller endnu bedre, når vandet er blevet varmt: På bare fødder.

FANØ Hånd med konkylie

 

Man kan sagtens tage turen uden guide, men det er vigtigt at have totalt styr på, præcist hvor længe der er ebbe og komme tilbage på stranden, så gå ud i god tid, inden højvandet begynder at melde sin ankomst. Tidevandets cyklus er 12½ time.

Strand er der nok af på Fanø, hele 12 kilometer og nogle steder 700 meter bred. Stranden er dynamisk og forandrer sig hele tiden, for den vokser, bl.a. i nord ved Søren Jessens Sand, der nærmest er en sandørken nu. Der er dannet ny klitrække og strandenge visse steder. Man må gerne køre på stranden mellem Fanø Bad og Sønderho, men max 30 i timen.

Gourmetmad på fin, gammel kro

Heldigvis var vi godt rustet til denne i bogstavelig forstand hårrejsende tur ud på vaden, for vi havde spist frokost på Sønderho Kro, som ligger tæt ved diget til marsk- og strandengsområdet. Vi fik en superb frokost bestående af en helt speciel røget laks, supersaftig skovgris, hjemmelavet flødebolle og gode oste, så det var godt nok, at vi skulle ud og spejde efter sæler bagefter.

Hver enkelt ret var tilberedt og serveret meget smukt af ejer og chef Jacob Sullestad med den omhu, som de bedste spisesteder gør det, og råvarerne er primært lokalt produceret, også de gode øl fra Fanø Bryghus. Kroens hovedbygning er fra 1700-tallet ligesom mange af Sønderhos stråtækte huse og emmer af hygge, og selv om den er udbygget med en ekstra fløj, kan man nærmest ikke se forskel.

Sønderho Kro har den perfekte adresse: Kropladsen, ligesom maden var perfekt. En tur rundt for at se nogle af de næsten 300 stråtækte, fredede huse ligger lige for. De er bygget for 2-300 år siden, dengang Fanø var den førende søfartsby på vestkysten, og mange blev meget velhavende. Der er stadig mange maritime minder rundt på øen.

Fredagsforkælelse for par

Lige så dejlig en oplevelse var restaurant Ambassaden i Hovedgaden i Nordby. Her huserer Pia og Mads, og de kan i høj grad være tilfredse med både den mad, de tilbereder, den serveres med perfekt betjening og med restaurantens cool lokale og centrale lokalitet. Kulmuleforretten smagte formidabelt ligesom den meget møre oksesteak, og desserten gjorde selv denne ikke-dessert-tosse til en savlende medløber.

Begge restauranter tager (naturligvis) mod selskaber og leverer også mad ud af huset. Pia fra Ambassaden fortalte, hvordan hun sætter gang i sin fantasi for at udtænke diverse nichetilbud. Blandt andet lokker hun første fredag i hver måned med særlige Forkælelsesfredage, f.eks. for par som måske lige trænger til at se hinanden lidt dybere i øjnene over lækker mad og god vin.

I det hele taget er det en udfordring at strække turistsæsonen så meget som muligt og også holde åbent om vinteren, så eksempelvis folk fra fastlandet, Esbjerg og omegn, også finder på at komme en kold dag i november. Fanø klarer sig nu nok fint, for tætheden til storbyen Esbjerg og de kun 12 minutters færgetid gør det nemt. Omkring 700 af Fanøs indbyggere pendler i øvrigt dagligt til arbejde på den anden side.

Sæt naturen fri

To topkvalitetsmåltider endda i rigelige mængder på én dag! Heldigvis startede dag to også med en lang gåtur – denne gang ved Hønen, som strandengene/marsken og klitterne syd for Sønderho kaldes. Strandengene, der for 150 år siden var en bugt, er ikke inddiget her, som de er i Tønder- og Ribemarsken.

Det blæste (lidt) mindre, og solen skinnede rimelig pænt. Vores guide var naturvejleder Marco Brodde, og han var guld værd. Han levendegjorde i løbet af to timers afslappet vandring årsagerne til, at Fanø er så speciel, og hvorfor det er vigtigt at bevare den biodiversitet, der findes her. Naturen og dyrelivet indgår i et tæt samspil, som der ikke må pilles ved.

Guide ved Vadehavet på Fanø

 

”Vi vil gerne ændre menneskers holdninger til landskabet. Gøre det nørdede naturligt. Naturkræfterne skal gives fri – for at bevare naturen! For 100 år siden blev plantagerne dyrket for at standse sandflugten, men nu er der brug for at give plads til naturens frie udfoldelser”, fortæller Marco foruden mange flere spændende og interessante detaljer om naturen og verdensarven.

At være på UNESCO’s liste betyder også, at man er fælles om at anerkende, at her er værdier, som det er essentielt at bevare, og som hvert enkelt sted har pligt til. På FanøFærgen er opsat fotos og plancher, der fortæller og forklarer, så man kunne ønske sig, at færgeturen var længere.

Ost og østerssafari

Den familiedrevne Rudbecks Ost & Deli er en hyggelig café og butik i Nordborgs hovedgade med stor fokus på økologi. Hvad enten man vælger Sønderho-burger, landgangsbrød med forskellige specialiteter på, fanøske tapas, en overdådig rejemad eller kager, så er det hjemmelavet og kommer fra lokale Vadehavs-partnere, bl.a. oste, kød, fisk og øl.

Familien producerer selv brød, smør, kryddersnaps, is, marmelade og mere endnu. Værten Niels Christian er en hyggelig mand, hans kone Edit står i køkkenet, og datteren Tilde serverer. De tre kører sammen cafeen, der har åbent til frokost, og butikken.

Ost

 

Nu venter igen en tur i vandet, nemlig ud på vaden lige over for Esbjerg, hvor industrien blomstrer. Det er her, man kommer på østerssafari med den selvudnævnte østerskonge, Jesper Voss. Endnu engang på med røjserne og halvanden kilometer ud til de store master, hvor der ligger østers i spandevis (mange spande) lige til at plukke. Selvfølgelig går der sport i at samle, det er sjovt, men igen bliver vinden strid, og der er modvind hele vejen ind i det våde sand.

Men når Jesper, the oyster king, som lige har udgivet en smuk kogebog med  den finurlige titel, The Øyster King, så renser en stor spand østers, mens grillen varmer op, griller dem lidt, tager dem af for at åbne og fylde dem diverse lækkerier og SÅ giver dem en omgang mere på grillen, mens vi drikker hvidvin. Ja, så skinner solen mentalt set, og vi står da også lidt mere i læ her ved siden af en gammelbunker og betragter Esbjerg havneskyline og en enlig sælunge nede på sandet.

Østersjagt på Fanø

Østers på grill ved Vadhavet, Fanø

Skål på mikrobryggeriet

Hvilken bedre måde at runde af på end med et besøg på Fanø Bryghus, som er et af Danmarks efterhånden mange mikrobryggerier. Bryghuset har haft en årelang og besværlig start, men det går godt nu med Claus Winther og den amerikanske brygger Ryan Witter-Merithew ved roret. Deres første Fanø Julebryg blev lanceret i december 2009, og siden er der kommet en del til. For eksempel Forår, der er en påskebryg, men sælges langt ud på sommeren, den mest solgte pilsner Fanø Rav, Havgus, Lynghede og Vadehav.

For nylig kom to øl med lidet flatterende navne og etiketter med reference til en vis hr. Trump. Udover bryggeriet er her en bar, også med udendørs servering i de gode måneder, og øllerne er da også højst anbefalelsesværdige, hik.

Musik, dans og festivaler

Kulturlivet på Fanø er meget aktivt og alsidigt, også når der ikke er turister. Som det eneste her vil jeg nævne, at den traditionelle musik med tilhørende danse er den længst overlevende musik i Danmark. Den er videreført i tre hundrede år uden at være skrevet ned. At den stadig trives i bedste velgående tilskrives ikke mindst violinisten Peter Uhrbrand, som flyttede hertil for mange år siden og nåede at lære fra de gamle dengang, og Tove de Fries er i fuld gang med at lære en masse børn at spille violin.

Det skyldes også, at musikken og dansen, sønderhonning og fannik, simpelt hen er noget, der hører med, når man fejrer og holder fest på Fanø. Og at der gøres en aktiv indsats for at præsentere også anden folkemusik på øen. Både Fanø Free Folk Festival, der er en ung, alternativ festival, og Godtfolk Festival i september er blandt de mange festivaler, som er med til at trække turister til øen, også uden for sæsonen. F.eks. også Fanø Strikkefestival, som tiltrækker 10.000 mennesker i september og Dragefestivalen 5000 i juni.

Oplevelser alle steder

På de kun 48 timer på Fanø blev det tydeligt, hvor meget man kan opleve her. Det er en oplagt ferieø for nærmest hvem som helst, der kan lide at være udendørs, også for børnefamilier. Udover strandene og aktiviteterne der, findes f.eks. en fantastisk skovlegeplads, og så rummer øen mere end 300 bunkers, som besættelsesmagten fik bygget under 2.verdenskrig. De ligger naturskønt, og nogle af dem kan man komme ind i.

Du finder også Danmarks første golfbane fra 1898, Fanø Vesterhavsbad Golfklub – en linksbane, som er kendetegnet ved at være anlagt i kystområder, på sandet jord og i klitter. Og så er det vel næppe nødvendigt igen at nævne al den gode mad, man kan blive udsat for, som man så kan vandre af sidebenene i Vadehavet, strandengene, klitterne, på stranden – midt i Verdensnaturarven.

Her er godt at bo

Vi boede godt på Nørby Kro i hvert sit lille ’rækkehus’. Kroen er ellers indrettet i den over 300 år gamle sognefogedgård og har Fanøs største stråtag. Som de eneste råder man her over et par suiter, og man kan prale af at have haft bl.a. Willie Nelson og The Dubliners boende her. Vinkælderen rummer 2-3000 flasker, og vi spiste også rigtig godt her, men maverne kunne snart ikke klare mere.

Nørby Kro ligger tæt både stranden, Nordby og færgelejet. Hertil kom vi med FanøFærgen. Rederiet Færgen står for bl.a. denne rute og flere andre og samarbejder meget med de forskellige øers turistfolk om, hvordan turismen bliver endnu bedre, bl.a. via portalen danskoferie.dk.

Stuen på Sønderho Kro

Læs også

Vadehavet – en enestående naturoplevelse

Tips til en weekend i skønne Ribe

Rejseblokkens guide til Læsø med børn

Rubjerg Knude Fyr er en sand fornøjelse – bogstavelig talt

 

Share Button

Lignende indlæg

3 thoughts on “Inspiration: Forunderlig og vidunderlig weekend på Fanø

  1. Lige omvendt hos Rudbecks: datter=mig er køkkenchef og min mor Edit servere. Vi har til huse i Nordby og ikke Nordborg, men ellers fin artikel
    Dbh. Tilde Rudbeck

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *