Jul året rundt i to varme byer

[vc_row el_position=”first last”] [vc_column width=”1/4″] [vc_single_image image=”5009″ img_size=”large” img_link_target=”_self” el_position=”first”] [vc_column_text]

Merry Christmas året rundt i Christmas.

[/vc_column_text] [vc_single_image image=”5011″ img_size=”medium” img_link_target=”_self”] [vc_column_text el_position=”last”]

Demre er julemandens fødeby.

[/vc_column_text] [/vc_column] [vc_column width=”3/4″] [vc_column_text el_position=”first”]

Julemanden bor i Grønland og Finland og på Nordpolen… Og hvor man ellers gør krav på ham. Men den rigtige julemand stammer fra et varmt og dejligt sted ved Middelhavet, hvor der aldrig falder sne: I Tyrkiet. Nærmere bestemt byen Demre (tidligere Myra), hvor helgenen Skt. Nicolaos, som senere er blevet kendt som julemanden, blev født. Og byen er meget stolt af deres verdensberømte bysbarn.

Det første vi så, da vi kørte ind i byen var en statue af Skt. Nicolaus/julemanden. Godt nok i en mindre disneyficeret udgave. I nærheden af torvet er kirken, hvor ‘julemanden’ var biskop. Den har dog været ødelagt flere gange, men er blevet genopbygget og restaureret lige så mange gange, så man i dag kan gå ind og mærke suset af julens ånd – nemlig gavmildhed og godhed, som Skt. Nicolaos praktiserede som biskop. Derfor helgenkåringen.

Efter kirkebesøget kan man shoppe souveniers i butikker med glade julemænd ved indgangen. Jeg købte et ikon med den hellige julemand, det kan jo være, at det bringer lykke. Om ikke andet så gode julegaver.

En helt anden jul

Endnu et varmt og solrigt sted ligger en helt anden by, som har jul året rundt: Byen Christmas ca. 30 km. fra Orlando, Florida. Hvorfor den hedder det, ved jeg ikke, men den lille by med godt tusind indbyggere holder navnet i hævd. Lige efter byskiltet er det første, øjnene falder på en eng med et kæmpe juletræ, rensdyr og deres kane samt et menneskestort krybbespil med Jesus, Maria og Josef.

På et skilt står der: The permanent Christmas tree at Christmas Florida is the symbol of love and good will: the Christmas Spirit every day in the year.’ Det er en turistattraktion i sig selv. Men posthuset er lige så vigtigt, for her kommer folk fra nær og fjern for at få stemplet ‘Christmas’ på deres julekort i december måned og et skilt med et juletræ forkynder: The spirit lives here all year long. Byen er en ‘dump’. Lille, ubetydelig, men er I i Orlando og har I en bil til rådighed, så kig forbi. Det er altså temmelig sjovt at danse om et juletræ i 40 graders varme.

Af Karen Seneca

[/vc_column_text] [vc_single_image image=”5015″ img_size=”full” img_link_target=”_self” el_position=”last”] [/vc_column] [/vc_row]

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *