Jul i Berlin: Brandenburger Tor

Jul i Berlin: Frit valg mellem 60 markeder

Gemütlichkeit. Ordet er måske ikke så kønt som vores ‘hygge’, men tyskerne er gode til det med hygge. Især i juletiden, hvor hver eneste by med respekt for sig selv og sine borgere har et julemarked. Hovedstaden er ingen undtagelse, og jul i Berlin byder på mere end 60 forskellige julemarkeder fordelt over hele byen.

Jeg er lige vendt hjem fra en juletur, hvor jeg besøgte det ene julemarked efter det andet, smagte på typiske julelækkerier og osede i alle boderne. Med mig hjem har jeg blandt andet de fineste glaskugler og en solid julestemning.

Her er mine personlige bud på, hvordan du kan få fuld udbytte af en juletur til Tysklands hovedstad.

Begynd på toppen

Uanset om man ankommer om dagen eller efter mørket har lagt sig, er der et sted, som giver en betagende udsigt over byen og alle dets lysende, funklende julemarkeder: Tv-tårnet på Alexanderplatz alias Berliner Fernsehturm. Det rager 368 meter op i himmelen, og man kan tage elevatoren 203 meter op til panorama-etagen i den runde kuppel.

Her er der enorme vinduer og udtrykket ‘så langt øjet rækker’ er dækkende. Udsigten er simpelthen fænomenal, og plancher under alle vinduerne viser med fotos og beskrivelser, hvad det er, vi ser lige netop på det sted.

Over panorama-etagen ligger tv-tårnets restaurant. Samme udsigt. Og dog. Her roterer kuplen lige så langsomt, mens man spiser sin middag til priser, der ikke er højere end på en mellemgod dansk restaurant.

Fordelen ved at stige til vejrs om dagen er naturligvis, at man kan se bygningerne klart, men jeg vil alligevel anbefale en aftentur. Frem til juleaften er der nemlig glitter og glimmer fordelt over hele byen. Ballongyngerne på de store markeder lyser i alle farver, markedernes bling bling lyser op fra jorden og man står i en sand rus af lys og farver.

 

Jul i Berlin: Udsigt fra TV-tårnet
Mange julemarkeder har ballongynger, karuseller, shows og andre forlystelser for børn. Og det funkler helt op i 203 meters højde.

 

At restaurantens loft er fyldt med bittesmå lysende stjerner (lysspots), gør oplevelsen endnu mere betagende. Men husk: Reserver bord hjemmefra. Nede på jorden ligger butikken ‘Berlin’ med en kulørt Trabant og masser af berlinersouveniers, et besøg værd.

Jul på Alexanderplatz

En kort gåtur fra Tv-tårnet ligger det store julemarked på Alexanderplatz. Der er træboder med stort set alt, hvad hjertet begærer (og ikke begærer). Fra fornuftige øko-uldsokker til glasdekorationer og t-shirts med motiver.

Mad og drikke er her rigeligt af. Bratwurst, currywurst, kål i alle afskygninger, brasede kartofler, supper, gullasch og andre varme, solide retter. Men også ungarske pizzaer (langos), tyrkiske dürüm og kinesiske wokretter. Du kan blive mæt for 30 kroner og få varmen med en glühwein til max. 25 kroner – eller snuppe en skummende fadøl i det store partytelt, hvor der ofte er underholdning.

 

Jul i Berlin

 

Og så kan du shoppe julepynt! I et større træhus ligger nemlig alle juleelskeres paradis: Glaskugelhaus. Her er glaskugler af enhver art: Elefanter, tandpastatuber, agurker, trommer, violiner, ballarinaer og andre vidunderlige motiver og former. De billigste koster lidt under 30 kroner, til gengæld er hele herligheden lavet af glaskunstnere fra Lauscha.

Julemarkedet har også et børneland, en skøjtebane og Europas største julepyramide. Ved siden af ligger Primark, der er en lavpriskæde og de noget dyrere varehuse Galeria Kaufhaus og Alexa.

Byens fineste marked

Alle julemarkederne i Berlin er gratis at besøge – undtagen julemarkedet på Gendarmenmarkt. Indgangen koster en euro, et beskedent beløb for at gå rundt blandt de hvide telte med de lysende stjerner på toppen. Fra kl. 11 til 14 er der gratis entre på hverdage.

Dette julemarked har lige det ekstra i forhold til de andre. Dels er der omgivelserne, som er en hel del kønnere end for eksempel Alexanderplatz, dels er der mere interessant mad lavet af dygtige kokke, og dels er udvalget af varer større. Der er også meget forskellig underholdning fra jazzkoncerter til gospel og gøgl.

 

Dette marked er et af de flotteste i Berlin. Ja, måske det flotteste. Foto: Gendarmmarkt.de
Dette marked er et af de flotteste i Berlin. Ja, måske det flotteste. Foto: Gendarmmarkt.de

 

Chancen for at finde en unik julegave er stor, og julestemningen kan få endnu et nøk opad, hvis man besøger de to kirker på pladsen Französischer Dom og Deutscher Dom.

4 meget forskellige markeder

Indrømmet, jeg nåede ikke forbi Charlottenburg Slots julemarked, men så det kun udefra. En stor fejl, for igen er rammerne smukke og markedet et af de mest populære. Samtidig kan man slå to fluer med et smæk ved at besøge slottet, dog ikke om mandagen, hvor museet har lukket. Julemarkedet er ikke så stort, men godt besøgt takket være de romantiske omgivelser.

Holy.Shit.Shoppings julemarked i Kraftwerk Berlin er langt fra romantisk. Til gengæld er det et cool marked med et spændende udvalg af unge hippe designere og kunstnere. Markedet har kun åbent en weekend i december – den 6-7.

Weinachtsrodeo er er endnu et marked med hippe kunstnere og kunsthåndværkere. Her er du sikker på at finde unikke gaver. Og så behøver du ikke fryse, for markedet er indendørs, og ligger i Warenhaus am Weinberg. Åbent 13-14. samt 20-21. december.

Julemarkedet i den gamle bydel Spandau er et kæmpe marked med varer og mad fra stort set alle verdenshjørner. Mere end 400 boder er linet op, og markedet besøges af en million mennesker årligt. Det er umuligt at gå sulten derfra, men det gælder nu for alle julemarkederne. Spørgsmålet handler ikke så meget om valg som fravælg. Både hvad angår mad, indkøb og markeder.

Hvis du vil slutte dagen med manér, kan jeg anbefale showet The Wyld på Palast Berlin: The Wyld – et fuldstændig unikt show.

Af Karen Seneca, foto øverst: Joachim Messerschmidt/Deutschland-motive.de. Rejseblokken var inviteret af Tysk Turistinformation

Julemarkeder

Du kan finde info, artikler og guides til tyske julemarkeder her

Rejselandet Tyskland

Se også videoklip om de tyske markeder

Velkommen til vores julemarkeder

Læs også

Julestemning i en rigtig dukkeby

Marcipanhimmelen ligger i Lübeck

Julemarked i Lübeck: Jul, jul og atter jul

Så sexet har du aldrig set et julemarked før

4 julemarkeder i Nordjylland

 

Share Button

Lignende indlæg

2 thoughts on “Jul i Berlin: Frit valg mellem 60 markeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *