Her har julen virkelig englelyd: Julemarkeder i Prag

Rejseblokken var inviteret til Tjekkiet af ‘Visit Czech Republic’, som sponsorerede rejsen.

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Nu! Jeg er i Prag, og det store juletræ på Staroměstské náměstí bliver tændt for første gang i år. Det er den 2. december, og alle tæller ned til det store øjeblik. Såvel lokale som turister valfarter til denne plads en gang i timen, som var det Roskilde Festival, de skulle til.

Men nej, det er juletræs-tænding, og for at alle skal få glæde af det, har byen valgt at gøre det hver time i tidsrummet 16.30 til 21.30. Alle gange for fuld musik. Der er hornblæsere i det gamle rådhustårn, som spiller julesange ud af rådhusets vinduer, der er en tale, og så er der højdepunktet: Juletræets eget show.

At juletræet bliver tændt er nemlig ikke bare at trykke på en knap, så det går fra mørke til lys. Nej, lysene tændes som om, de danser ballet på træet, alt er ledsaget af korsang. Først danser lysene i den ene side, så den anden, så på midten og i toppen, for til sidst at lade træet stå fuldt oplyst. Magisk, og jeg forstår godt, at der er trængsel på pladsen. Se videoklip nederst i indlægget.

Markedet på Old Town Square er et af de største julemarkeder i Prag

 

Det kan simpelthen ikke blive mere ”julet”, og når det også er muligt at købe varm punch for ca. 12 kroner i de små boder, ja, så er julestemningen tyk.

I det hele taget har jeg sjældent været i en mere juleglad by – eller et mere julevenligt land – end her. Der er smukt pyntet juletræer på hver eneste plads og foran mange hoteller og restauranter. Julemarkeder skyder op overalt, fra det store på den gamle rådhusplads til det romantiske og smukke oppe bag slottet.

Lyskæder hænger og funkler i træerne, glohed punch med og uden alkohol sælges hist og pist, og der er pyntet op i den helt store stil. I hvert fald min stil. Jeg er ikke tilhænger af ”less is more”, så byens juleglæde varmer i vinterkulden.

Julemarkeder i Prag

Her har jeg lavet et overblik over de dejlige julemarkeder i Prag, som jeg selv har oplevet. Jeg kan ikke vælge en fremfor en anden, da de er forskellige, og alle er lige hyggelige. Dog vil jeg sige, at julemarkedet ved slottet er så stemningsfyldt, at det i hvert fald skal opleves.

Og så kan man jo også benytte lejligheden til at se den vidunderlig smukke kirke, St. Vitus, samt gå en tur i Guldmagergaden efter kl. 16, hvor der er gratis entre. Guldmagergaden er et kønt lille stræde med små butikker i bittesmå huse. Ganske fin lille gåtur – og så er der et museum med rustninger, hvis man er til den slags.

Jul på den lange plads

Fra Nationalmuseet og hele vejen ned til den gamle bydel breder dette julemarked sig på Wenceslas-pladsen (Vaclavské Namesti). Det er det andet største julemarked i Prag, og her er virkelig alting. Uldluffer, brugskunst og julepynt sælges, der er æsler og får i en indhegning, som børn kan klappe, der er juletræer og optræden. Og på begge sider af markedet er der lyskæder i alle træerne hele vejen.

De, der ikke kan finde julegaver på selve markedet, kan gå en tur på den aflange plads, spise en trdelnik og så handle i alle de butikker, der er langs markedet.

Trdlnek
Disse kanelruller roterer på et spyd over glohed kul. Og ja, de smager vidunderligt!

 

Kanelbrød på et af de mange julemarkeder i Prag
Mmmm. En himmelsk mundfuld.

 

Jul i den gamle by: Staroměstské náměstí ligger omkranset af det gamle rådhus og andre majestætiske bygninger. Det er denne plads, jeg omtaler i begyndelsen af dette indlæg, og det er byens største julemarked. Kig især efter de mange flotte træfigurer eller de smukke smykker.

Når du har nydt markedet, så gør dig selv en tjeneste at tage på guidet rundtur i det gamle rådhus. Det er ret interessant, og fra nogen af vinduerne kan du se ud over hele pladsen. Og her er så det før nævnte juletræ:

Juletræet på Rådhuspladsen i Prag

 

Lige i nærheden kommer du til et mindre marked, som er superhyggeligt. Det ligger på Fredspladsen, Náměstí MíruHer tæt på ligger restauranten Mlsnej Kocour, som serverer overordentlig solid og god tjekkisk mad. Fos os danskere er deres and med rødkål så tæt på dansk julemad, man kan komme.

Jul på slottet

Prag Slot, eller Prazsky Hrad som det hedder, ligger klædeligt placeret på en bakketop. Gåturen derop er hyggelig, og selve slottet samt omgivelserne er virkelig smukke.

Bag slottet på pladsen U Svateho Jiri er der julemarked med hyggelige træboder med punch, grillpølser og de berømte kanelruller. På den lille scene bliver der spillet julesange, og scenariet er fortryllende. Det er nok ikke her, man skal købe alle sine julegaver, da der mest af alt er madboder. Til gengæld er udsigten heroppefra fantastisk, og hyggen er helt i top. Husk at gå ind i St. Vitus katedralen. Jeg lover dig, at du ikke vil fortryde det. Sjældent har jeg set noget lignende. Lige så gotisk og dyster den er udenpå, lige så køn, lys og fin er en indeni.

Udsigt fra Prag Slot
Udsigten fra Prag Slot er ikke mindre end betagende.

 

Lokal adventjul

Dette foregår kun den første adventweekend i december, men skulle man være så heldig at ankomme til byen i de dage, så er det en god ide at kigge forbi. Markedet er i det nye rådhus’ gårdhave og indeni selve bygningen (Novoměstské radnice). Dette år er temaet Frankrig i selve gårdhaven, så jeg så flere, der stod og nød champagne under de lilla parasoller, mens de lyttede till en kæk guitarist og sanger.

Indeni selve hallen er der mange tjekker, som om turisterne ikke har opdaget dette marked. Og heldigvis for det, for priserne er ret lave, og det er sjovt at gå fra rum til rum og kigge på alle tingene. Her kan købes alt fra børnebøger til modeltog og malerier.

Hvis du vil se ud over byen, kan du gå op i rådhustårnet, hvor der er en glimrende udsigt. PS: At rådhuset kaldes det nye rådhus, er en smule sjovt, da byggeriet begyndte 1300-tallet.

Tjekkiske cookies
Det er nærmest en kunstart at dekorere julekager her. Jeg købte et par stykker, og de gik ikke i stykker i kufferten.

 

Drikke, der giver varmen

Det er svært at undgå varm punch ved juletid i Prag. Det bliver solgt alle steder, lige fra de etablerede restauranter til små boder, og det smager himmelsk. Punch kan kæbes med forskellige smage, fra æble til kirsebær og gløgg. Ofte får man sukker med, så man selv kan søde dem, men smag på det først, for nogle er søde nok, andre er temmelig sure. Det er også muligt at købe alkoholfri punch de fleste steder.

Medovina betyder honningvin, men det er snarere en honninglikør. Den kan købes varm og sød flere steder i byen.

Kakao er sådan en drik, der er ret anstrengende at drikke om sommeren. Om vinteren derimod glider det let ned. I Prag sælges der ofte varm chokolade med tryk på chokolade. Det er ikke bare kakaopulver rørt op med varm mælk, men rigtig tyk chokolade smeltet i mælk.

Hvis du er kakaoelsker – eller blot forfrossen efter at have vandret rundt på julemarkederne – skal du ind i ’Choko cafe U Cervené zidle’. Der er to cafeer tæt på hinanden, se linket her: Choco Cafe. Disse cafeer er overdådige chokoladehuler. Menukortet består af chokolade fra alverdens lande, af chokoladedrikke tilsat forskellig frugt, chokolade blandet med kaffe osv.

Jeg har for eksempel indtaget en varm chokolade med syrlige kirsebær og mandler samt flødeskum på toppen. Wow, en bombe! Det er nærmest som at spise et måltid mad, så fyldigt er det. Som inkarneret kaffedrikker må jeg sige, at jeg fik chokolade nok til de næste par uger, men sjovt er det. Og det smager virkelig godt.

Varm chokolade i glas
Her er mit “måltid”: Varm chokolade med syrlige kirsebær, flødeskum og mandler. Mums.

 

Tips til transport

Der er sporvogne i Prag, og heldigvis for det! De er lette at bruge, og så er de hyggelige at køre i. Man kan købe en 24 timers billet for ca. 30 kroner og hoppe på alle de busser, sporvogne og metrotog, man vil i løbet af et døgn. Billigt og effektivt.

Taxier skal du være lidt varsom med. De, der ikke vil slå taxameteret til, skal du undgå. Det er selvfølgelig billigere at køre i taxa i Prag end i Danmark, men alligevel: Hvem gider at blive snydt? Der er både Uber og Taxify i Prag. Sidstnævnte har en app, hvor du får 150 Kurona i rabat på din første tur med dem. For mig betød det, at jeg slap med 35 kr. for kørsel fra mit hotel i centrum til lufthavnen.

Du kan læse om transport, attraktioner og meget andet på denne side: VisitCzech.

Læs flere indlæg om Prag her

Mor og dattertur til Prag

Familieferie i Prag har det hele 

Her er et dejligt hotel i Prag: Deminka Palace

Sort teater giver lyst humør

10 gode grunde til at besøge Olomouc

 

Af Karen Seneca

 Share Button

Lignende indlæg

2 thoughts on “Her har julen virkelig englelyd: Julemarkeder i Prag

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *