Street art i Kaunas

Basketball, street art og masser af historie: Her er Kaunas

Rejseblokken var inviteret af Visit Kaunas og Lithuania Travel.

Kaunas’ 1.6 km. lange gågade har skiftet navn mange gange, siden den blev indviet i 1847. Den blev døbt Prospekt Mikolajewski efter zar Nicolaj d. 1 – eller Mikolajewski, som han hedder på polsk. Ja, polsk. Selvom Kaunas ligger i Litauen, var byen indlemmet i Polen dengang. Og Polen var besat af Rusland.

I 1918 slog tyskerne til og besatte Litauen, og så måtte gaden skifte navn til Kaiser Wilhelm-Strasse. det varede dog ikke længe, før tyskerne røg ud, og så kunne litauerne få lov at bestemme navnet selv. Det blev til Laisves Aleja. Frihedens Boulevard.

Men ak, friheden var en stakket frist, for efter 2. verdenskrig blev Litauen en del af det kommunistiske USSR, og gågaden hed Prospekt Stalin indtil 1961. Siden har Frihedens Boulevard fået lov at beholde sit gode navn, også selvom Litauen egentlig først blev fri i 1990, hvor de erklærede deres uafhængighed.

Kultur og masser af historie i den gamle hovedstad

Gadens navneskift fortæller historien om Kaunas – og Litauens – skæbne. Det lille centraleuropæiske land har en blodig og barsk historie, hvor det gang på gang har været underlagt udenlandske hænder (og våben). I en periode på over 100 år – ja frem til 1. verdenskrig – fandtes det slet ikke officielt, da det var delt mellem Preussen og Rusland.

Men nu er landet selvstændigt, medlem af EU, på vej ud af finanskrisen og oplagt at bruge nogle gode feriedage på.

De fleste kender Vilnius – om ikke andet så af navn, men en times køretur fra hovedstaden ligger den tidligere hovedstad Kaunas. En by, som er spændende på så mange måder. De historisk interesserede kan svælge i den lange og brogede historie, der rækker tilbage til 1200-tallet, kulturelskere vil nyde at betragte de mange gavlmalerier, kirker og museer, mad-ørerne vil elske de hippe restauranter med nordisk inspiration og sportsfreaks skal naturligvis se en basketballkamp i byens gigantiske og nye arena. Faktisk er Litauen en af sværvægterne indenfor basketball.

Rådhuset i Kaunas
Rådhuset i Kaunas er en af de ældste og smukkeste bygninger i byen. Selv Napoleon lagde vejen forbi.

 

Rundtur i den gamle bydel

Kaunas er ikke så stor, så man kan sagtens opleve en hel masse på en forlænget weekend, uden at skulle bruge alverdens transportmidler. Det er virkelig befriende, for nogle gange kan det føles som om, at halvdelen af ferien bliver tilbragt i busser, tog og metro.

En gåtur i den gamle bydel tager os blandt andet gennem den tidligere jødiske bydel, forbi katedralen, slottet, der blev bygget i midten af 1400-tallet og rekonstrueret i 1950erne, hyggelige beboelser og butiksgader med toppede brosten samt Rådhuspladsen, hvor digterpræsten Maironis troner (1862-1932). Han er en nationalhelt, som insisterede på at skrive sine værker på litauisk på trods af, at det var forbudt under zar-russernes besættelse.

Statue af Maironis i Kaunas.
Statuen over digterpræsten Maironis blev opført, da Litauen var en del af USSR. Da styret ikke ønskede religiøse symboler på statuen, lavede kunsten en lille reference til tro. Præsten peger nemlig op i himmelen.

 

Kaunas’ slot, som ikke er til at komme udenom, ligger i øvrigt lige ved siden af et gammelt, slidt jødisk hospital, der ikke er i brug, men bare står og forfalder. Før 2. verdenskrig var der ca. 40.000 jøder i byen, som levede i fred med de andre indbyggere, men efter nazisternes besættelse, var nogen litauere desværre lidt for ivrige til at hjælpe tyskerne. Antallet skrumpede med 90 procent, og er stadig et uhelet sår. Det nu lille jødiske samfund fik hospitalsbygningen tilbage efter krigen, men de har aldrig ønsket at bruge det. Ej heller at sælge det til byen.

I modsætning til andre lande, der er yderst modvillige i forhold til at se deres egen medvirken i øjnene, virker litauerne mere åbne. Det kan du for eksempel se på det store og interessante krigsmuseum ‘Vytautas’ (Entre to euro for voksne, en euro for børn og pensionister).

I samme boldgade er KGBs atombunker, som kan besøges under jorden, og som jeg klart skal opleve næste gang, jeg er i byen. For det kommer jeg. Jeg er slet ikke færdig med Kaunas, og planlægger at smutte derhen, når træerne får blade.

 

 

11 km. fra Kaunas’ centrum ligger det smukke kloster Pazaislis, som er et ‘must see’. Klosteret er fra det 17. århundrede, og der bor stadig nonner inde bag murene. Alligevel er det muligt at komme på rundtur og blandt andet besøge dets museum.

Hver sommer er der festival med klassisk musik i parken, og det skulle være utrolig stemningsfuldt og hyggeligt. I klosterets tidligere herberg er der nu hotel og en restaurant i topklasse, Monte Pacis. Priserne for værelser er i den høje ende, det samme er kvaliteten. Her lidt indtryk fra Pazaislis:

Pazaislis
Indgangen til klosteret er et skønt skue. Jeg forestiller mig, hvor kønt der er om sommeren, hvor mange kommer for at lytte til klassiske koncerter i det fri.

 

Klostermuseum i Kaunas, skelet m.m.
Klosteret har et lille museum, der viser dets historie.

 

Ovn til at brænde døde
Tidligere sørgede klosterets beboere selv for at brænde deres døde i denne ovn. I dag er den en del af museet.

 

Palaislis i Kaunas
Klosteret har lejet en bygning ud, som drives som hotel og restaurant. Her er hotellets direktør, Indra Ramanauskiene, som viste os rundt på dette sted, der tidligere var helliget pilgrimme.

 

Skål i Stumbras

Hvert land sine stolte alkoholtraditioner, således også Litauen. I Kaunas ligger landets ældste (1906) og største spiritusproducent Stumbras, og virksomheden har guidede rundture, der begynder i museet, runder produktionen og alle de kostbare spiritusfade og afsluttes med smagsprøver.

Der bliver både lavet vodka, bitter, likør og brandy her, og det er interessant at få et indblik i, hvordan man producerer de forskellige drikke. Særligt fascinerende var det at få et kig ned i ekstrakten til bitteren – rene naturprodukter, som søber i enorme gryder, inden de skal blandes med alkoholen.

stumbras
Kønne, gamle flasker fra museet.

 

Street art og en utrolig baggård

Mindstelønnen i Litauen er 380 euro, og Litauen led enormt under finanskrisen. Det er tydeligt at se, at der endnu ikke er økonomisk overskud til at renovere alle bygninger. Det er en del af byens charme, hvis man altså er der som turist vel at mærke. Heldigvis gør bystyret, hvad de kan for at støtte kunsten – også gadekunsten, så der er mange gavlmalerier rundt omkring.

En af de ejendomme, som besidder en slidt skønhed, ligger på gaden Ožeškienės. Går man ind i baggården, venter en magisk overraskelse: Malede mure, kreative skulpturer og pudsige indfald. Det er kunstneren Vytenis Jakas, som begyndte at male tidligere beboere, da han flyttede ind i ejendommen. De fleste jøder, som blev dræbt under 2. verdenskrig.

Siden greb det om sig, så hele baggården er et festfyrværkeri af kreativitet. På det øverste foto i artiklen ses beboerne på en kæmpe plakat – det er dem, der får baggården til at leve. Kiemo galerija eller Courtyard Gallery hedder det. Det er nok noget af det mest betagende og overraskende, jeg har set i årevis! Se billederne her:

En baggård fuld af litauisk sjæl og ånd.

Transport og hotelpriser

Ryanair og SAS flyver direkte fra København til Kaunas. Prisen varierer alt efter dage, tidspunkter og sæson. Jeg har søgt på en returbillet Kbh-Kaunas med Ryanair i februar. Her var prisen 267 kr. for en returbillet.

Fra Billund kan man tage WizzAir til Vilnius og derefter toget til Kaunas.

Jeg boede på Hotel Hof, et uprætentiøst og hyggeligt hotel, der ligger dejligt centralt. Hotelværelser og hostels kan fås helt ned til 500 kr. for to personer med tre overnatninger.

Du kan søge på hotelpriser her: Hotels.com (reklamelink). Du kan også gå til vores oversigt over hotel- og rejsesøgemaskiner: Rejseblokkens favoritter.

Læs mere om Litauen

Anbefaling: Kreative og lækre restauranter i Litauen

Visit Kaunas’ hjemmeside

Flere indlæg fra Østeuropa

Rejseblokken i Tjekkiet: 10 grunde til at besøge Olomouc

Dette Prag-hotel vil jeg gerne besøge igen

Rejseblokkens guide til en fed ferie i Warszawa

Her er 10 gode grunde til at holde ferie i Warszawa

Af Karen Seneca

 

Annonce

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *