Kokke på Dublis, en af de gode restauranter i Litauen

Vi anbefaler: Kreative og lækre restauranter i Litauen

Rejseblokken var inviteret af Visit Kaunas og Lithuania Travel.

Litauen er et lille land med 2,9 millioner indbyggere. Landet har været hårdt ramt af finanskrisen, men i disse år skyder den ene spændende og innovative restaurant op efter den anden. “Tasting menu” er blevet et hit, og der bliver lagt mange kræfter i at servere maden indbydende og interessant.

Jeg har spist mig igennem nogle af de spændende restauranter i Litauen. Alle er yderst velegnet til forretningsmiddage og til parret, der er på ferie, og som vil have en særlig sanseoplevelse. Her er mine anbefalinger.

Med kærlig hilsen til Danmark

Kig godt på nedenstående foto. Sten fra stranden, en gren uden bark og mystiske ting, der er stukket ned i stenene. Hvad er det? Det er de snacks, man får serveret før middagen på restaurant Amandus i Vilnius. Dette er en af de bedste og mest bemærkelsesværdige restauranter i Litauen.

Og så er det ekstra sjovt for danskere at spise sig igennem Amandus’ tasting menu. Køkkenchefen og ejeren er uddannet i København, og har arbejdet på flere danske restauranter blandt andet Henne Kirkeby Kro, så der er hints til hans danske fortid i menuen.

Men først en forklaring på vores snacks: De røde blade er knasende sprøde rødbeder med et lag af pulveriseret, “brændt” æbleskræl, på stenen ligger der en rørt gedeost med lakridsdrys og grenen bærer på en slags æbleskiver med fyld af diverse lækkerier blandt andet bacon.

 

Snacks fra Dublis, en af de mange restauranter i Litauen. Foto: Karen Seneca

Amandus’ tasting menu består af fem retter samt de vidunderlige snacks med verdens bedste brød til. Prisen er 50 euro for det hele eksklusiv drikke. Hvis man vil have en vinmenu til, koster den 70 euro, men det er også muligt at bestille pr. glas. Det er afsindigt billigt i forhold til et lignende måltid i Danmark.

Efter snacks fulgte en tallerken med en tatar af marineret sild og røget malle. Billedet yder ikke retten retfærdighed, men det giver forhåbentlig et indtryk af, hvor køn den er.

 

Fiskeret fra Dublis i Vilnius, en af de mange restauranter i Litauen. Foto: Karen Seneca

 

Så fulgte en sjov ret: Brændende kærlighed. Mosen var cremet og smuk med en knaldgrøn farve på grund af spinaten, som var moset med kartofler, der var antydningen af dansk, brun sovs i de stegte løg og fine, små kødtern – og retten var pyntet med ristet løg-drys.

Derefter fulgte den bedste fiskesuppe, jeg nogensinde har smagt. Jeg vil ikke opremse alle ingredienserne, men hold da op, hvor den smagte! Den var næsten et bombardement af smag, når den ramte munden. Syrlig, sød, fyldig, krydret.

Herefter fulgte mørt og velsmagende lammekød med tranebær og rødkål. Desserten er jeg til gengæld helt klar over. Dette mesterværk, som er et causeri over julesmag: Honningis, enebær, drys af honningkager samt marengsstrimler på toppen.


Dessert fra Dublis i Vilnius, en af de mange restauranter i Litauen

Indehaveren Deivydas Praspaliauskas er blevet kåret som Litauens bedste kok to gange, og det virker retfærdigt, når man har smagt – og set hans mad. At omgivelserne også er skønne – åbent køkken, rå, hvidmalede mursten og hvælvet loft – gør oplevelsen fuldendt. Men pas på med at spise for meget i begyndelsen, for så bliver du alt for mæt efter blot et par retter.

Link: Amandus 

Elegant og eventyrligt velsmagende

Vores kok fra Amandus har tidligere været køkkenchef på Dublis i Vilnius. En restaurant, der også har tasting menus, men vi nøjedes med frokostmenuen: Tre smukke og delikate retter. Pris: 14 euro! Jeg tør ikke gætte på, hvad mad af lignende kvalitet koster herhjemme…

 

Hovedret på Dublis i Vilnius

 

Vi valgte tatar med tequila kaviar til forret, og det fortrød vi ikke. Hovedretten, der bestod af mos med rosmarin og frysetørret tranebærdrys samt et mørt stykke lammekød, var ekstrem lækkert. Desserten taler vi stadig om.

Link: Dublis

Tøris, gran og søde, sorte brød

En times kørsel fra hovedstaden Vilnius ligger den gamle hovedstad Kaunas. Byen udmærker sig ved at støtte street art og kreative hoveder. Og så har den en af de bedste restauranter i Litauen: Nüman. Her mødte vi køkkenchefen, som søreme også har arbejdet i danske toprestauranter.

Nümans tasting menu har også hilsner til det nye nordiske køkken. For eksempel bliver grangrene futtet af, så vi kan dufte dem, mens vi indtager en lillebitte portion med pincet som appetitvækker før hele den lange menu.

Vi havde valgt den lille tasting menu på seks retter. Det betød ikke, at vi kun fik seks retter, da snacks og kage til kaffen kom oveni. Men først til velkomstdrinken: Prosecco serveret i champagneglas med tøris. Et vidunderligt syn, som indledte en magisk aften. Proseccoen blev ledsaget af de fineste sprøde “kartoffelæg” serveret i en rede.

 

Prosecco i champagneglas med tøris.

Kartoffelstrimler og creme på Nüman i Kaunas

 

Og så gik det ellers slag i slag med kreative indslag. En fest for alle sanser, særligt synsansen, der frydede sig over de perfekte detaljer. Kunstværk på kunstværk blev båret ind til bordet af diskrete servitricer i sorte hipster-kjoler.

Mange af retterne overraskede, for eksempel blev den australske entrecote serveret under et klæde bestående af blåbær, fermenteret rødbede og sort hvidløgsteriyaki. En spøjs anretning, men det viste sig, at selve klædet også var velsmagende og matchede entrecoten perfekt:

 

Australsk bøf med klæde af rødbede, blåbær og sort hvidløg

 

Desværre har jeg aldrig lært at nyde fisk og skaldyr. Jeg kan spise det, men jeg er ikke forelsket i hverken duft eller konsistens. Derfor var det som at kaste perler for svin at servere tre retter med seafood efter hinanden for mig. Mine ledsagere hævder, at de var fremragende.

Jeg var betaget af synet, knap så meget af smagen. Det skyldtes nok min manglende fiske-glæde. Her er retterne: Kammusling med grillet agurkejuice og hyldeblomsteddike, marineret makrel med peberrodscreme og dildolie samt blæksprutte med fermenteret kål, tang, ristede muslinger og estragon. Sidste ret under serveret under et luftigt lag skum.

 

Chokoladeganache på Nüman i Kaunas

 

Mætheden havde forlængst sat ind, da vi fik serveret dessert. Men nu var det en af de bedste desserter, jeg har fået i mange år, så den gled selvfølgelig ned. Ja, jeg spiste det hele rub og stub. Ovenfor ses desserten, før vi fik hældt en dejlig sauce over: Hvid chokolade og yoghurt-ganache med syltede agurk, blommefrø-creme og sort hvidløg.

Til kaffen måtte vi kæmpe os igennem de to forskellige søde sager, der ledsagede den. Men spises skulle det, for ideen var sjov. Den ene var en ravioli af candy floss med et skønt indhold, den anden en flødebollelignende tingest. Og så ramte vi altså også loftet. En krumme til, og jeg er sikker på, at vi ville eksplodere ud over den enkle og stilrene restaurant. Pris for en tasting menu med seks retter plus snacks, søde ting til kaffen osv: 45 euro.

Link: Nüman

Middag i det gamle kloster

Endnu en delikat restaurant i Kaunas, som har opnået anerkendelser, er Monte Pacis, der ligger på  Pazaislis-klosterets område. Den ligger på en tiendeplads på The White Guides liste over de bedste, baltiske restauranter – her ligger føromtalte Nüman i øvrigt som en fin treer.

Omgivelserne er en foræring i sig selv, da restauranten med tilhørende hotel er placeret i klosterets tidligere gæstgiveri. Også her er serveringerne i top. Ingen lette løsninger, men en fin helhed – som her, hvor miniature-brownies er anrettet som en lille juleskov:

 

Dessert anretning på sten og gran

Monte Pacis har en imponerende vinkælder, de har deres egen have, hvor de dyrker grøntsager og urter, og deres værelser er en klasse for sig. Jeg boede ikke på hotellet, men kan se på hjemmesiden, at de tilbyder ophold i en suite for to inklusiv fri adgang til klosterets område og museum, en tasting dinner, morgenmad og velkomstdrink for 185 euro. En tasting menu med ni retter koster 55 euro, en menu på tre retter 32 euro.

Blommepie
En smuk anretning, blommepie og is.

Link: Monte Pacis

Transport og hotelpriser

Ryanair og SAS flyver direkte fra København til Kaunas. Prisen varierer alt efter dage, tidspunkter og sæson. Jeg har søgt på en returbillet Kbh-Kaunas med Ryanair i februar. Her var prisen 267 kr. for en returbillet. Fra Billund kan man tage Wizz Air til Vilnius og derefter toget til Kaunas.

Hotelværelser og hostels kan fås helt ned til 500 kr. for to personer med tre overnatninger.

Du kan læse mere om Litauen på landets turistinformations hjemmeside: Lithuania Travel.

Læs også

Baseball, street art og masser af historie – her er Kaunas

Galleri: En baggård fuld af litauisk sjæl og ånd

Skønne madtips: Her skal du spise i Warszawa

Af Karen Seneca

 

Annonce

Share Button

Lignende indlæg

1 thought on “Vi anbefaler: Kreative og lækre restauranter i Litauen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *