Tunnel Nomadic Garden in London

Londonguide for turisten, der vil væk fra Oxford Street

Du har vadet op og ned ad Oxford Street, Regent Street og Carnaby Street. Du har set Trafalger Square, Buckingham Palace og Tower. Måske har du været i London flere gange, og søger noget nyt? Måske er du bare blevet træt af menneskemylder og dyre restauranter? Uanset årsagen, så kan det være forfriskende at søge væk fra centrum og opleve en helt anden bydel end den, de fleste forbinder med Engands hovedstad.

Londonguide mod øst

Jeg har mere eller mindre boet i Østlondon ved Shoreditch de seneste fire måneder. Selvom jeg elsker det majestætiske og storladne ved London City, så er dette område mit ‘hood’, mit yndlingskvarter. Og hver gang vi har gæster, viser vi stolt vores bydel frem, og glæder os over, at de bliver lige så forelskede som os. Derfor denne Londonguide, som er klinisk renset for slotte og katedraler.

Brick Lane to skulpturer, street art

Brick Lane

Gaden er delt i to, den ene ende er en hyggelig smeltedigel af indiske restauranter, ældgamle jødiske bagelbagere, små kiosker og en moske. I den anden ende af gaden befinder man sig i hipsterland: Cool barbersaloner, vintagebutikker, cafeer og duftende chokoladebutikker. Gå en tur fra gadens begyndelse til slutning og hold øje med den street art i sidegaderne, som det østlige London er så berømt for.

Spis en bagel med salt beef fra Londons ældste bagelbageri eller et måltid autentisk indisk mad, gå ind i Dark Sugars og køb den dejligste chokolade eller snup en omgang morgenmad i The Cereal Killer Cafe, der udelukkende serverer cereals i alle afskygninger med mælk i lige så mange varianter – jordbærmælk, bananmælk, soya, sødmælk osv. Og når du er færdig, så hold øje med et malet skilt, der viser vej til Nomadic Garden.

Se også mit indlæg: Shopping i London

Dark Sugars på Brick Lane

Nomadic Garden

Et stykke grimt land uden boliger, en masse initiativrige mennesker og en velvillig kommune. Det er baggrunden for de community gardens, der er skudt op i London, og Nomadic Garden er en af dem. Et lille Christiania minus pusherne og beboere. En kolonihave uden ligusterhække og et sted, hvor kreativiteten udfolder sig.

Her kan lokale beboere dyrke grøntsager i små kasser, male, lave skulpturer eller, hvad de nu lyster. Alt sammen uden at betale en penny. Vi andre kan nyde kunsten, stemningen og roen midt i den hektiske storby.

 

Street art Nomadic garden in LondonNomadic garden London

Columbia Flower Market

Columbia Road er en gade med kønne rækkehuse på britisk facon. Til hverdag er den hyggelig med små butikker, der sælger brugskunst, smykker, kaffe osv., men søndag forandrer den rolige gade sig til et livligt, kulørt blomstermarked. Allerede længe inden man kommer til selve markedet, kan man se folk gå derfra med favnen fuld af planter og blomster. Det er her, der handles blomster til haven og hjemmet.

Her man mødes over en frokost eller – om sommeren – østers ved Oyster Boys østersbod. Her er butikker med uundværlige ting til hjemmet som mexicanske dukker og bløde velourpuder. Og her er blomstersælgere, som taler så cockney, at de kunne medvirke i My Fair Lady.

Ja, ja, blomster, dem skal jeg ikke bruge i min ferie, tænker du måske. Men gør dig selv en tjeneste og tag derhen, det er så charmerende og ærkeengelsk, at det er synd at gå glip af.

Læs også: Søndagstur: Columbia Flower Market.

Oyster boy Columbia Flower Market

Broadway Market

Søndag er det blomsterdag, lørdag mad-dag. På Broadway Street er der marked hver lørdag. Lad være med at spise forinden, for her sælges de lækreste fødevarer, du kan tænke dig. Duftene stimulerer sulten, og den hyggelige summen overalt smitter. Det lille marked finder sted i midten af Broadway Street, og gaden i sig selv er brandhyggelig.

Vi kalder den Værnedamsvej, fordi den minder om Vesterbros lille, levende vej: En masse cafeer og spisesteder, boghandlere og grønthandlere. Jeg kan anbefale El Ganso Cafe, der har fortrinlig tapas og god vin.

Regent’s Canal

Denne kanal løber gennem Camden, Østlondon og til Docklands, og den løber lige ved Broadway Market. Her kan du smutte ned ad trapperne og gå en tur langs vandet. På turen vil du se husbåde og kajakpadlere, folk, der løbetræner og forelskede par. Hvis du vil vandre hele turen, er kanalen 13 km. lang, men du kan sagtens nøjes med et lille smut, og her i Østlondon er der meget at komme efter: Gamle pakhuse, nye grimme højhuse, smukke, gamle bygninger og meget andet.

Vi lejede en bycykel forleden dag, 2 pund for 24 timer, og cyklede fra Broadway Market til Camden. En enestående cykeltur, hvor vi blandt andet kom forbi denne husbåd, der er en kombineret antikvariat og jazzscene.

Husbåd med jazzspillere på regents Canal

 

Rengents canal, foto til Londonguide om Østlondon
Kanalen sidst på dagen nær Broadway Market.

Bethnal Green Road

Tager du undergrunden til Bethnal Green Station, kan du gå hele vejen ned ad Bethnal Green Road, og måske ender du i Indien? I hvert fald kaldes gaden ‘Little India’ med rette. Her er der en perlerække af butikker, der sælger indiske sarier og kjoler, og jeg går sjældent ned ad gaden uden at udbryde: ‘Nej, hvor er de smukke’. Et godt stykke af gaden har boder på fortovet med billigt tøj (ikke specielt pænt), grøntsager og isenkram. Fire avokado kan købes for et pund. Hvor kan du det i Danmark?

Groft sagt er der tre typer, som bor på Bethnal Green Road: Indere, ægte eastenders og de nytilflyttede hipstere og kunstnertyper. En engelsk morgenmad på den lille diner ‘Cafe 338’ er absolut et højdepunkt. Priserne er i den lave ende, portionerne rigelige og der er altid pakket med mennesker af den grund. Gør dig selv en tjeneste og sæt dig på cafeen, både for at spise og for at glo på de lokale. Cafeen ligger i nummer 338.

Tæt på stationen finder du i øvrigt V&A Museum of Childhood. Det er gratis og godt, især hvis du rejser med børn.

 

Cafe 338 in London, breakfast
Min far nyder morgenmaden på Cafe 338.

Hackney City Farm

Endnu en oase i London. På denne minigård bor der to æsler, en flok får, et par geder, to svin, en masse gæs og høns samt kaniner og marsvin. Hackney City Farm ligger opad parken Haggerston Park, hvor lokale spiser medbragt mad på tæpper i græsset, spiller tennis eller fodbold på banerne eller stener over en god bog.

Ofte ser man en stor flok glade børn i skoleuniformer, som krydser parken på vej fra skole, og hundeluftere er der masser af. Græsset er grønt, også nu i december, og parken fredelig, for den bliver aldrig overrendt. Dyrene er en bonus – også alle de frække, grå egern, der springer omkring.

Donkey at Hackney City farm

Street art on Hackney Road in Shoreditch
Hackney City Farm ligger ved Hackney Road, og når du går ned ad gaden, støder du på street art flere steder som dette mesterværk.

Flere Londonartikler

Shopping i London

Tre fantastiske dage for familien i London

Her er der godt og gratis i London

5 skønne spisesteder for børn i London.

Har du spørgsmål til min Londonguide, ønsker du uddybning eller andre tips, er du velkommen til at spørge i kommentarfeltet.

Af Karen Seneca

 

Annonce

Bestil musicalbilletter på forhånd her

Share Button

Lignende indlæg

2 thoughts on “Londonguide for turisten, der vil væk fra Oxford Street

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *