Cabinet Room at CWR

Londontip for historienørder: Churchill War Rooms

Vi skal ned under jorden. Til Churchill War Rooms. Her holdt Winston Churchill og hans kabinet møder, her planlagde den engelske hær angreb på Nazityskland, her arbejdede hundreder af mennesker, men bomberne haglede ned over London.

Indgangen er temmelig undseelig. I et område med imponerende bygningsværker som Westminster Abbey er Churchill War Rooms at finde lige overfor St. James’s Park. Et skilt viser vej til en dobbeltdør. Andet er der ikke at se udadtil. Men indenfor er det en helt anden sag.

Churchill War Rooms. Set udefra.
Churchill War Rooms har en beskeden indgang. Foto: IWM.

Vi går ned ad en trappe, får ørebøffer med guide på, og er klar til at entrere det sted, hvor Englands mest berømte premierminister havde sin daglige gang under 2. verdenskrig. Frygten for, at det er klaustrofobisk, forsvinder med det samme. Her er jo højt til loftet! Godt nok, er der ikke vinduer i og med, at vi befinder os under jorden. Men stedet er enormt.

En underjordisk kommandocentral, hvor det er tydeligt at se, at  det ikke kun var krigen, som blev dirigeret og registreret herfra, men også en masse mennesker, som levede og arbejdede her. Vi ser soveværelser med natpotter under sengene, køkkenet, hvor Churchills personlige kok tilberedte mad til møder, rummet, hvor telefondamer arbejdede i skiftehold og lange gange med skilte, der gør opmærksom på, at man skal være stille.

Map Room, Cabinet Room og Trans-Atlantic Telephone Room, med direkte linje mellem Churchill og Roosevelt, samt Churchills private spisestue og soveværelse er museets highlights. The Cabinet Room (foto øverst) er hjertet i hele denne underjordiske kæmpehule. Her holdt Churchill møder med sit krigskabinet, 115 i alt. Selv sad han for bordenden i en læderstol med et askebæger placeret lige foran ham. I det hele taget er der askebægere alle steder, og selvom jeg er ryger, tænker jeg på, hvor tilrøget dette rum måtte være under krigens tid.

 

Soveværelse i Churchill War Rooms.
Et af de mange soveværelser i bunkeren.

 

The Map Room in Churchill War Rooms
The Map Room med “ægte” officerer.

 

En af de lange gange i Churchill War Rooms.
En af de lange gange i Churchill War Rooms. Foto: IWM.

 

Keep shut skilt i Churchill War Rooms
Det krævede disciplin at bo under jorden i en kæmpebunker.

 

The Map Room er fascinerende. Hvis Cabinet Room er hjertet, må dette være pulsåren. Enorme landkort fylder væggene. Nåle i forskellige farver og håndskrevne papirslapper markerer de britiske troppers bevægelser og slag. Det er længe før computernes tidsalder, og “kortrummet” står nøjagtigt som det så ud, da 2. verdenskrig sluttede.

Selvom Churchill ofte arbejdede og opholdt sig her under jorden, brød han sig ikke om at overnatte i sit soveværelse i kælderen. Men han sov ofte middagslur i den temmelig beskedne seng, og det siges også, at han holdt møder iført nattøj fra den seng, vi nu kan stå og se på. En lille privat spisestue havde han også i bunkeren, og hans kone Clementine havde sit eget private sovekammer.

Museum om manden bag myten

I 2005 fik Churchill War Rooms en ekstra attraktion, et museum om Churchill, Storbritanniens mest berømte statsmand nogensinde. Det er en helt naturlig udvidelse af War Rooms, for hele verden forbinder Churchill med briternes kamp mod nazisterne, og hans private historie er en del af den britiske historiefortælling.

Churchill blev 90 år, og gennem museet løber der en livsline med markerede højdepunkter som hans indsats under 1. verdenskrig, hans første valgsejr osv.. Politik er interessant, bestemt, men det er mennesket bag politikeren, der fanger mig mest. Excentrisk, cigarrygende, champagnedrikkende, kunstnerisk, begavet. God med ord. Habil amatørmaler. Far til fire. Kærlig ægtemand. Livsnyder og livsyder født i en aristokratisk familie.

Vi ser hans bowlerhat, hans yndlingsdrikke, hans lommeur, hans uniform og mange andre karakteristiske ting, som vi forbinder med ham. Men vi ser også hans velour one-piece – en vamset, mørkerød sag, der er stor nok til at passe Bamse fra ‘Bamse og kylling’, hans indgraveret sølvbog, da han modtog Nobels Litteraturpris, og vi får en masse anekdoter fra det lange liv.

Jeg tilbragte mange timer under jorden en solskinsdag i London, og jeg vil varmt anbefale andre at gøre det samme. Prisen er lidt pebret i forhold til, at de fleste store museer er gratis at besøge, men det er pengene værd.

 

Fotos fra Churchill War Rooms
Fotos viser, hvordan det var at leve under jorden, ikke kun for politikere og højtstående officerer men også for telefondamer, kokke og mange andre.

 

Churchills bowlerhat på Churchill Museum i Churchill War Rooms
Naturligvis er den berømte bowlerhat udstillet. Det samme er champagne og cognac, som var Churchills favoritdrikke.

 

Churchill var en habil amatørmaler, og man får et fint indblik i den side af statsmanden.
Churchill var en habil maler, og på Churchill Museum får man et indtryk af privatmennesket.

Info om Churchill War Rooms

Pris: 19 pund pr voksen inkl. donation, 17,25 uden. Familiebillet, 2 voksne og 2 børn: 48.45 pund inkl. donation, 44,05 pund uden.

Nærmeste undergrund: Westminster og St. James’s Park

Link: KLIK HER

Meget mere om London

Gratis glæder for børn i London

Londonguide til turisten, der vil væk fra Oxford Street

Vintage og street art – se Østlondon

London for børn – guide til 3 fantastiske dage

Søndagsudflugt i London: Besøg Columbia Road Flower Market

Hotte Notting Hill: Karneval i august

Vi anbefaler: Restauranter i London

Af Karen Seneca. Rejseblokken var inviteret af Churchill War Rooms.

 

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *