Mor og søn på Machu Pichhu, Peru.

Machu Picchu: På toppen af verden

Tyg cocablade

Hvis man som jeg lider lidt under den meget tynde luft i bjergene, er cocablade en stor hjælp. De kan tygges, som de er, eller købes som bolsjer, drikke m.m.

Jeg har været på toppen af verden. Sådan føles det i hvert fald, når man står på Machu Picchu i 2,430 km.’s højde, og betragter de gigantiske bjergtoppe, der glider op i skyerne og de nærmest uendelige dybe kløfter.

At inkaerne fik en ide om at bygge en lille by dette sted, er temmelig vildt. At de realiserede deres ide er endnu vildere. Og at vi i dag kan besigtige det hele, er for vildt!

Toget bugter sig gennem bjergene til Machu Picchu
En betagende togtur til Machu Picchu.

Man kan komme til Machu Picchu på to måder: Hard core-måden er at vandre ad inkastien hele vejen op til toppen – det tager tre døgn. Den bløde måde er at tage et tog. Vi valgte den sidste model og heldigvis for det! De fire en halv time fra Ollantaytambo nær Cusco er nemlig en betagende tur.

Man kører gennem bjerge og vild natur i et luksustog med vinduer i taget, så udsigten kan nydes både fra siderne og fra oven. Togstewardesserne servicerer i den store stil og hjemturen byder sågar – absurd nok – på modeshow gennem togvognene.

Machu Picchu i al sin storhed

Velbevarede bygninger

Heldigvis kan jeg illustrere denne beskrivelse med fotos, for det er temmelig ubeskriveligt at forklare stedets magi. Du står tæt på himmelen og ser de meget flotte velbevarede ruiner bygninger, der blev bygget i 1400-tallet. Du kan se murværker, trapper og ruiner fra ca. 150 huse samt et avanceret vandforsyningssystem. Der er lamaer og alpacaer, som græsser på terasserne, nøjagtigt som de også gjorde for mange hundrede år siden.

Du ved, at denne by kostede blod, sved og menneskeliv at bygge. At strabadserne var voldsomme og at inkaerne brugte årevis på at opbygge dette sted. Og man ved, at de levede her i det tynde luftlag, isoleret fra omverdenen men med verdens smukkeste udsigt, indtil Spanien erobrede Peru i 1532.

Et af verdens vidundere

Meget andet ved man ikke om Machu Picchu med sikkerhed. Historikere har en teori om, at byen blev bygget som rekreationssted for de fornemmeste inkaledere og deres familier.

 

Man kan også regne ud, at der har levet ca. 500 mennesker ad gangen, men der er kun fundet 173 skeletter på stedet – 150 af dem kvindelig(e), og at det højst sandsynligt kun var beboet i sommerhalvåret.

Efter inkaerne forlod deres bjergtop lå stedet øde hen til 1911, hvor arkæologen Hiram Bingham genopdagede det. Og tak for det! Machu Picchu regnes for en af verdens syv nye vidundere. Med rette.

Mere om Peru

Karen Seneca: Pivskiden skal ikke bestemme

Med teenager i Amazonas

Inkastien: Den seje vej til Machu Picchu

Læs mere

Muchupicchu.gob.pe

Unesco

Af Karen Seneca

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *