Friendship Park i San Diego

Håb gennem tremmerne – en speciel oplevelse i San Diego

Tekst og foto: Anne Bennike

San Diego er Sea World, strande, pandaer og sol. Men den sydcaliforniske by har også en anden, mindre festlig og socialrealistisk ”seværdighed”.

Helt nede ved grænsen til Mexico ligger Friendship Park omgivet af hegn, grænsevagter og infrarøde kameraer. Hver lørdag og søndag står mexicanere på deres side af grænsen og venter i timer på, at deres familier og venner kommer fra San Diego for at tale, grine og græde.

Men møderne foregår ikke som til en normal familiesøndag. For familierne er delt af et hegn, der er så finmasket, at man skal have meget tynde fingre for at kunne komme til at røre sit barn, sin kone, eller hvem grænsen adskiller en fra.

Så al kommunikation mellem familiemedlemmerne foregår, som man ser i amerikanske fængselsfilm. Ingen berøring, kun snak.

Madboder og picnictæpper

Ifølge en af de amerikanske grænsevagter, der denne søndag havde tjansen som vagt ved Friendship Park, røg der så mange penge, falske dokumenter og stoffer gennem hullerne i hegnet, at man blev nødt til at gøre det yderst finmasket.

– De få, der gør den slags, ødelægger det for de mange. Det er ærgerligt, som han konstaterede.

Navnet Friendship Park lyder en del mere hyggeligt, end det er. For ”parken” består på den amerikanske side af et lille område mellem de to hegn, som amerikanerne har sat op for at sørge for, at ubudne gæster ikke kommer ind i USA.

Hos mexicanerne er der væsentligt mere liv med madboder, picnictæpper og borde med parasoller.

 

Grænse mellem Mexico og San Diego

 

Normalt er det ikke muligt at komme ind i det amerikanske ”ingenmandsland”, men hver lørdag og søndag mellem klokken 10 og 14 åbner grænsevagterne en lille dør indtil et område mellem de to hegn, så de delte familier kan komme lidt tættere på hinanden. Men døren til Mexico forbliver lukket.

Det er ikke kun hjerteskærende familiemøder, der finder sted. Der er også en del håbefulde mexicanere, der får juridisk bistand gennem de små huller i hegnet.

– Jeg står og venter på, at der kommer en advokat, som jeg skal tale med. Jeg har brug for hjælp til mine immigrationspapirer. Der er nogle problemer med dem, fortæller en ældre mand på en blanding af spansk og engelsk. Han håber på, at han en dag kan komme over til sin familie, der allerede er i USA.

2.000 frivillige

Det er organisationen ”Borders Angels”, der stiller advokater til rådighed på både den amerikanske og mexicanske side af grænsen. Og der er nok at lave for de ca. 2.000 frivillige, der også hjælper dem, der ér kommet over grænsen, med mad, tøj og andre fornødenheder. For tusindvis af mexicanere prøver hvert år – legalt og illegalt – at komme over grænsen til USA i håb om at få et bedre liv.

Vejen til Friendship Park er lidt kringlet. For når GPS’en har sørget for, at man er kommet til den rigtige parkeringsplads, er der 20 minutters gang ad en grusvej hen til selve ”parken”. Hvis man gerne vil se en helt anden og mere alvorlig side af San Diego, er det bestemt turen værd.

Se også

Du kan læse mere om “parken” her:

Friendshippark.org.

 

San Diegos Friendship Park

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *