Grumt besøg på Cambodjas Killing Fields

Dette indlæg er skrevet af Christian Bruhn-Andersen, som er en af de unge rejsende bag bloggen Asiatiske eskapader.

Hvis du som læser levede i 1970’erne, eller ved noget om Cambodjas historie, kender du måske til Pol Pot, der var leder af det kommunistiske parti, De Røde Khmerer, som tog magten over Cambodja i 1975. De rev industrien, skolesystemet og bankvæsnet ned, fjernede valutaen samt alt informativt som tv, radioer og ure. ‘

Derefter blev den cambodjanske befolkning splittet fra deres familier og tvunget ud af byerne, så de kunne arbejde under slavelignende forhold på landets marker.

Fængsel for familier

Vi vidste alle en del om De Røde Khmerer hjemmefra, men intet forberedte os på det, vi på første hånd overværede ved besøget af torturfængslet S-21. Denne tidligere skole var ét af mange steder, hvor mennesker, som paranoide Pol Pot troede, var en trussel for hans styre, havnede.

Det var dog ikke politiske modstandere eller oprørere, men blot uddannede og akademikere samt deres koner og børn. Hvis du kom til dette sted, blev du tortureret og forhørt i 2-4 måneder, indtil du kom med en tilståelse, uanset om du var skyldig i at være modstander af styret eller ej.

Killing Fields

Hvis du overlevede torturen, hvilket mange ikke gjorde, blev du sammen med mange andre sendt til Cambodjas Killing Fields, som vi besøgte dagen efter. Dette var et sted med ét formål: Henrettelse.

Hvad man ved af, var der 343 ‘killing sites’ som dette i hele Cambodja. Ved hjælp af disse formåede Pol Pot på tre (!) år at dræbe op mod 3.000.000 mennesker. På grund af det store antal mennesker, der skulle dræbes, var der ikke råd til at skyde dem, så de blev dræbt med, hvad soldaterne lige havde ved hånden; økser, hammere, skovle og landbrugsredskaber. Samtidig blev småbørn dræbt ved at blive taget ved benene og slynget mod et træ…

Grusomt men interessant 

Det har været utrolig spændende at lære om denne historie, men samtidig utrolig sørgeligt. Hvad der har forarget/overrasket os mest er, hvordan De Røde Khmerer for under 40 år siden har formået at dræbe en tredjedel af Cambodjas befolkning på tre år, uden at der blev sat en stopper for det fra det internationale samfunds side.

Efter både S-21 og The Killing Fields var vi i ekstremt dårligt humør, men fortryder ikke et eneste sekund at have besøgt stederne, og vi anbefaler det til alle.

Læs også

Advarsel: Uhyggelige sights og grusomme steder

Fange for en dag på Alcatraz

Af Christian Bruhn-Andersen, Bagsværd

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *