Netop nu: Kom tæt på prinsessernes brudekjoler

De fleste af os ser dem kun på tv og i blade, men i Stockholm er det muligt at komme helt tæt på og virkelig studere prinsessernes brudekjoler på udstillingen ”Kungliga brudklänningar”.

Egentlig skulle udstillingen være slut i sidste weekend, men på grund af den store succes, er den blevet forlænget til den 23. april 2017.

Dronning Silvia, Kronprinsesse Victoria, hendes søster Madeleine og deres svigerinde Sofia har alle lånt deres brudekjoler ud til udstillingen, som også byder på sko, buketter og andet godt fra de kongelige bryllupper.

For os med interesse for kongelige og romantik er det spændende at gå rundt blandt de smukke kreationer og se, hvordan de er syet, hvilken størrelse de forskellige prinsesser er samt læse om, hvordan kjolerne er blevet til. Man kan gratis låne en audioguide, der går mere i dybden med de forskellige bryllupper.

I Stockholm udstilles prinsessernes brudekjoler og sko som her

 

Udstillingen med prinsessernes brudekjoler foregår i Rikssalen på Stockholm Slott, hvor blandt andet Victoria og Daniel holdt deres bryllupsmiddag. Og det er faktisk muligt at sidde på nogle af de stole, som gæsterne sad på til middagen. Bagerst i lokalet står prinsesse Lillians brudekjole, og her kan man også høre den rørende historie om hendes og prins Bertils umulige kærlighed.

Billetten koster 160 svenske kroner (spring køen over og bestil via Kungahusets hjemmeside) og gælder også til Skattkammaren med de svenske kronjuveler og repræsentationslokalerne, hvor udenlandske gæster bor, når der er statsbesøg.

Udstilling i Stockholm

 Oplev også

Når du alligevel er i Stockholm er der et par ting, du ikke må gå glip af:

Gamla Stan, der ligger halvt rundt om det kongelig slot, er med sine gamle huse, pittoreske pladser og fine specialbutikker en af de smukkeste bydele i verden – intet mindre.

Den svenske hovedstad kan også byde på mange gode museer. Et af de absolut bedste er Vasa Museum. Her kan du gå på opdagelse i det næsten 400 år gamle krigsskib Vasa, som skulle være sejlet mod Polen, men desværre kun nåede lidt ud af Stockholms havn, inden et pludseligt vindstød fik det kæmpestore sejlskib til at krænge og synke. Skibet blev hævet fra havets bund i 1961, og efter et omfattende konserveringsarbejde – som stadig er i gang – blev der bygget et museum rundt om det smukke skib.

I god svensk stil er der sørget for at både børn og voksne kan få noget ud af Vasa Museum, der bugner af fortællinger om livet på skibet, en masse tøj, våben, gryder fra vraget og sågar en model af kaptajnens kahyt og kanondækket, hvor børnene kan kravle rundt og gå på opdagelse.

Så det er bare med at komme af sted på en forårstur til Nordens smukkeste hovedstad.

Foto fra gamla Stan i Stockholm

Turen til Stockholm:

Der er masser af daglige afgange fra Danmark til Stockholms lufthavn, Arlanda. Derfra kan du tage tog eller bus ind til byen.

Et godt alternativ til fly er hurtigtoget, der kører fra København H til Stockholms hovedbanegård. Det koster helt ned til 700 kroner for en retur, og tager lidt over fem timer at komme fra hovedstad til hovedstad.

Der er mange gode hoteller i Stockholm, og priserne er nogenlunde som i Danmark. Hvis du vil have lidt luksus, er First Hotel Reisen værd at anbefale. Ud over at have fin service, nydelige værelser og virkelig god morgenmad ligger hotellet i Gamla Stan med udsigt til vandet og fem minutter fra kongeslottet.

Tekst og fotos af Anne Bennike.

Læs mere

Familieferie i Stockholm

Et besøg i dronning Silvias smukke have på Öland

Rejseblokkens tips til skønne Kalmar

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *