Katte i bokse under en rejse med katte

Kunsten at rejse med katte, eller: En turbulent truckertur

Bella og Pelle er nogle gamle tanter på snart 14 år (ja, Pelle er hunkøn). Lige nu ligger de og spinder veltilfreds, men for en måned siden var der ingen grund til at spinde. Syntes de. Her var de på en temmelig anstrengende rejse fra London til Lyngby.

Det samme var jeg. Og selvom rejsen var ubekvem og kedelig for mig, var den endnu værre for de to dyr. At rejse med katte fra England til Danmark er nemlig at udsætte dem for timevis af indespærring og – i dette tilfælde – sejltur i stormvejr og en nat med gøende hunde. Miauw, hvor skidt!

Men tilbage til begyndelsen: At rejse med katte til og fra England er sin sag. Hvis du skal fra Danmark til Frankrig, kan du i mange tilfælde have katten i en lille boks i flykabinen, skal du til Tyskland, kan du køre osv.. Så længe de små kræ har pas, er vaccineret og har en chip eller er øretatoveret, er det fint.

Bistre blikke under køreturen

England – ja hele Storbritannien- har anderledes strikse regler. Du kan ikke rejse med katte eller andre kæledyr på et almindeligt passagerfly. De skal rejse som fragt med udvalgte flyselskaber, og priserne er skyhøje. Derfor havde jeg booket en tur med en dansk vognmand, Allan Bennerman, der kører til England et par gange om måneden.

Vi blev hentet kl. 17 i London, kattene kom i hver sin kasse, som måtte stables ovenpå hinanden mellem vores sæder i lastbilen. Og så gik turen ned til Harwich, en relativ hurtig køretur, hvor begge katte lå og gloede bistert ud gennem tremmerne på deres kasser.

 

Misfornøjede katte på rejse i en lastbil
Misfornøjede katte stablet op på passagersædet i en lastbil.

 

Vi tog færgen fra Harwich til Hook von Holland. Her dikterer reglerne, at kattene skal anbringes i en kennel om bord på færgen. Så jeg slæbte en kat inkl. boks i hver hånd ned til kennelen. Der er der bure, tæpper, vand, kattebakker, skåle og kattesand til fri afbenyttelse. Det vil sige, at det skulle der være, men der var ikke mere kattesand om bord.

Som hund og kat

“Kan du ikke rive en masse toiletpapir i stykker og bruge det?”, spurgte en tysk kvinde, der var ved at lokke sin meget nervøse hund ind i et bur. Jo, det kunne jeg og det gjorde jeg, mens jeg tænkte, at det var fandens, at kennelrummet både var til hunde og katte.

Men kattene sluppet løs i et fælles bur, hvor der var plads til mad, vand, kattebakke og en af deres kasser, så de kunne søge dækning, hvis der kom gøende hunde på deres “hotel”.

 

Pas til kæledyr på rejse med katte
Selskabsdyrs-pas, menneskepas og søreme så: Mit livs første voucher til en truckerrestaurant.

 

Nede i min kahyt kunne jeg følge kattene via webcam på fjernsynet. Suk! Nu stod der to hunde i burene lige under mine katte, så jeg styrtede ned og flyttede dem til et nyt bur. Hundene gøede, kattene krøb sammen og jeg gik op med sort samvittighed op og spiste med alle lastbilchaufførerne på truckerrestauranten. Jeg var jo en slags trucker, når jeg var ankommet med lastbil, ikke?

Efter middagen skred jeg ned til de arme kræ igen, men det var en stor fejl. Før jeg åbnede døren, kunne jeg høre, at der ikke var larm fra dyrene. Så snart jeg åbnede, begyndte hundene at gø hysterisk. Jeg smækkede døren i uden at gå ind, for jeg skønnede, at der ville blive endnu mere larm, hvis jeg gik ind.

Dramatisk køretur

What a night! Ikke nok med at jeg frygtede, kattene var døde af skræk, når jeg samlede dem op om morgenen, der var også storm på havet. Stena Lines færge mellem England og Holland er stor, men selv en stor færge kan vippe, når der er vindstød med orkanstyrke. Da vi endelig trillede ud af færgen om morgenen, så det sådan ud:

 

 

Vejret blev kun værre. I Holland var der kø på kø, fordi lastbiler var væltet i stormen. Vores egen lille lastbil fik af og til nogle ordentlige skub af usynlige hænder. Pelle og Bella var musestille i deres kasser, de sov endelig tungt, og jeg ville ønske, at jeg gjorde det samme. En ting er at køre i susende storm i en personbil, en anden i en lastbil, det er direkte angstprovokerende.

I Tyskland slap vi for storm, til gengæld var vi heldige at rende ind i snefygning og afspærrede veje på grund af sneen. Vores tur trak ud. Det skulle have taget et døgns tid alt i alt fra London til Ringsted, hvor Allan Bennerman satte mig af. Vi var først fremme i Ringsted, da det var midnat, en forsinkelse på små syv timer.  Efter det var der en rask køretur til Lyngby.

 

Snevejr på tysk motorvej

 

Kattene hverken spiste, drak eller besørgede, fra jeg hentede dem om morgenen kl. 7.30, til vi var i Lyngby ved et-tiden om natten. Men hallelujah, hvor der blev spist, drukket og… ja, tisset, da de endelig blev sluppet ud af deres kasser. Og hallelujah, hvor var jeg lettet over, at de havde overlevet indespærringen, og at vi alle havde overlevet orkanen.

Der skrives og tales meget om, hvor sarte katte er. Og hvor dårligt de tåler at flytte. Mine to gamle damer er robuste og trives storartet… når de ikke lige befinder sig i en kattekasse på vej gennem Europa.

Priser

Jeg gav 500 kr. pr. kat for selve transporten. Derudover betalte jeg for to katte om bord på færgens kennel samt en kahyt til mig selv. Pris i alt: 1.500 kr.

Sammenlignet med de tilbud jeg fik på flyfragt af katte, er det rørende billigt. For to katte fra London til København med fly lød det billigste tilbud på 10.000 kr.

Du kan se priser og afgange her: Stena Line. (Reklamelink)

Info om at rejse med katte og andre kæledyr

  • Du skal have et selskabsdyrs-pas for at tage dem fra et land til et andet.
  • Dyrene skal være vaccineret mod rabies mindst tre uger før afrejsen.
  • Nogen lande kræver også ormekur og andre behandlinger.
  • Alle dyr skal være chipmærket. Hvis dit dyr har en øretatovering, som er lavet før 2011, behøver dyret ikke at få en mikrochip.
  • Se mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside: Rejse med kæledyr.

Af Karen Seneca

 

Annonce

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *