Thaikvinder på rejsemesse i london

Rejseinspiration for enhver smag på rejsemesse i London

Fra d. 5. til d. 7. november danner konferencecenteret ExCel i det østlige London rammen om rejsemessen WTM (World Travel Market London), og jeg kunne for en gangs skyld ikke overhovedet kontrollere min ustyrlige nysgerrighed og rejseiver. Så jeg pakkede rygsækken og hoppede på et fly til den engelske hovedstad for at blive lidt klogere på tidens hotteste rejsetendenser, nye hippe destinationer og få indblik i, hvad der rører sig i den internationale rejsebranche.

Vi er jo ellers rigtigt godt med i lille Danmark, hvad angår rejsemesser, og normalt plejer jeg også både at deltage i ”Ferie for Alle” i Messecenter Herning i februar og rejsemessen i Øksnehallen i København i oktober, men det er nu alligevel ret spændende og interessant at snuse lidt til det store udland. Denne gang er det anden gang, jeg har været til rejsemesse i London.

Usbekistan stand
Usbekistan er et af de lande, som man hører knapt så meget til normalt, men det er blevet rigtigt hipt at rejse i landene langs den ældgamle handelsrute Silkevejen. Her kan man i den grad blive viftet om næsen af historiens vingesus.

Tilbage i 2016 var jeg til rejsemessen ”Condé Nast Traveller Luxury Travel Fair” i Olympia London i Kensington. Det er en noget mindre messe end WTM, men til gengæld utrolig hyggelig – måske især fordi det dengang var slået sammen med en virkelig betagende juleudstilling i en tilstødende hal.

Jeg har da sjældent set så mange julenisser på ét sted, og det var simpelthen fuldstændig aldeles umuligt ikke at komme i vanvidsjulestemning – ja, man gik nærmest (meget imod ens vilje) juletrallende derfra, men hyggeligt og imponerende var det.

Nye lande under ørkensolen

WTM rejsemesse i London er virkelig stor og omfattende og minder faktisk en hel del om vores ”Ferie for Alle” i Herning – bare uden campingdelen. Grækenland er i år temaland og har naturligvis ekstra plads og taletid.

Rhodos lækkerier
Grækenland er temaland på årets rejsemesse i London og kunne blandt andet vise delikatesser fra de mange øer frem. Her er det lækkerier fra Rhodos.

Ellers må jeg sige, at dét der slår mig ved netop denne rejsemesse er mangfoldigheden og alsidigheden. Der er et enormt bredt udsnit af lande repræsenteret, også lande som man normalt ikke hører så meget om eller forbinder med at være deciderede ferielande.

Hvad siger du for eksempel til en ferie i lilleputlandet Djibouti i det østlige Afrika? Eller hvad med Mali i Vestafrika? Guyana, Bahrain eller Saudi Arabien? Ja, ikke ligefrem steder, som man sådan normalt vil booke en ferie til – men måske er de ved at komme med frem på scenen. Der blæser nye forfriskende vinde over oceanet, så ja hvorfor ikke. Der handler nok bare om at være åbensindet og villig til at prøve noget lidt utraditionelt.

Jeg lærte også noget helt nyt, da jeg var til messen i går. Har du måske nogensinde hørt om The Kingdom of Eswatini? Nej, vel! Det havde jeg heller ikke, så nysgerrigheden ville da slet ingen ende tage. Jeg fik mig mast hen til standen og opdagede til min store overraskelse, at der var tale om det lille kongerige Swaziland, der ligger omkranset af Sydafrika med Lesotho som nærmeste nabo.

Eswatini
Man lærer noget nyt hele tiden på en rejsemesse. Jeg anede for eksempel ikke, at det lille afrikanske land Swaziland også bliver kaldt The Kingdom of Eswatini – så blev man så klog…

Aldrig nogensinde har jeg da hørt Swaziland omtalt som The Kingdom of Eswatini og begyndte fnisende at få indre billeder af det finurlige lille afrikanske land Zamunda i filmen ”Coming to America” med Eddie Murphy.

Med navnet Kingdom of Eswatini kunne man da nemt forestille sig elefantungerne og zebraerne løbe rundt ude i haven og giraffer, der tigger godbidder ind ad vinduerne. Men det er jo ren lyksalighed – sådan er det at få udvidet sin horisont i mere end én forstand.

Tidens mest hotte rejsetrends

At få udvidet sin horisont er jo netop dét, det handler om, når man tager på rejsemesse – man får hovedet fyldt til bristepunktet med ny inspiration og kan gå hjem og drømme om, hvor næste tur skal gå hen. Man får øjnene op for nye steder og muligheder, og det er selvfølgelig også altid sjovt at være til messe i et større land end Danmark og se, hvordan man gør der.

Generelt så er der på WTM gjort rigtigt meget ud af flotte delikate udstillinger og dekorationer, så der i den grad var sørget for ”noget for øjnene,” og jeg gik da også derfra med komplet fyldte kamera-hukommelseskort, fordi der var så mange sjove ting at tage billeder af. Det er jo et sandt bombardement af farver, former og eksotiske indslag, så man er godt træt i hovedet og mæt efter sådan en messedag, men inspirationen og smilet holder i umådelig lang tid.

Rejsemesse i London: Guatemala
Mellemamerikanske Guatemala er altid ét stort fantastisk farveorgie, og jeg stod og faldt fuldstændigt i svime over deres flotte vævede stoffer, sjove figurer og billeder af eksotiske mayaruiner.

Noget jeg især synes er interessant at følge, og som jeg har fulgt med i de sidste år, mens jeg selv har rejst, er hvilke tendenser, der er oppe i tiden. Hvad er det folk går efter, når de bestiller rejser? Hvad vil de have – hvad vil de opleve? Hvordan vil de bo osv.? Jeg har rejst i snart 25 år og meget er godt nok sket på de år, så det har været en meget spændende tid at følge rent rejsemæssigt.

For mig at se, kan rejsende groft sagt deles op i to grupper: dem der vil have luksus-oplevelser og komfort og har pengene til det, og dem der vil have en mere autentisk ferie. Der er generelt flere mennesker, der har fået flere penge mellem hænderne og er i stand til at betale for dyrere rejser – og ja, flere mennesker i det hele taget har fået mulighed for at rejse – se bare på kineserne.

Da jeg startede med at rejse i 1994 var det nærmest eksotisk, hvis man mødte en japaner – nu om dage rejser kineserne som aldrig før. Så antallet af mennesker der rejser i det hele taget er steget drastisk.

Fagre nye – og moderne verden

Det jeg oplever på messerne, hører til foredragene og når jeg snakker med folk er, at mange har et stort ønske om bæredygtighed, miljøhensyn og lokalt producerede varer i forhold til kost og forplejning på feriestedet. Heldigvis for det kan man sige. Mange er opmærksomme på, at der skal tages hensyn til miljøet, og hvad jeg sådan hører fra andre rejsende er også, at de er meget interesserede i økoturisme, og at den ferieform vinder mere og mere indpas.

Jeg tænker tit på – ja, faktisk hver eneste gang, jeg går ombord på et fly – at der burde være mere fokus på udviklingen af CO2-neutral flybrændstof. Faktisk har jeg tit tænkt, om løsningen kunne være at lægge en særlig afgift på flybilletterne for at opveje CO2-udledningen.

Det ville formentlig få folk til at overveje alternative måder at rejse på – med tog, bus eller skib. Jeg kørte for eksempel selv i bus til Paris fra Aarhus her i sommer – det kan udmærket lade sig gøre. Det er jo en anden oplevelse end med fly, men den har afgjort sine fordele – såsom at få sjælen med sig, og dét skal man bestemt ikke kimse ad.

Fremtidens rejser

Til WTM er der også en afdeling med ”fremtidens rejser” – såsom Virtual Reality. Jeg hár prøvet at ”rejse” i byen Varanasi i Indien via et par briller, og jeg må sige, at det da er yderst livagtigt, men duftene, brisen fra Ganges og røgen fra ligbålene – dem har de nu alligevel ikke formået at få med i disse ”rejsebriller.”

For mig vil den ægte vare nu altid være at foretrække, men det er jo smag og behag, og når en dag om føje år jeg sidder inde på plejehjemmet og er småsenil og stiv af gigt, så kan det da godt være, at jeg vil være taknemmelig for en rejse af den slags. Det bliver sikkert fremtidens måde at underholde de ældre på, der ikke mere kan rejse.

Men det er jo fint. Der skal være rejsemuligheder for enhver smag, ethvert behov og enhver pengepung, og dét var der i hvert fald tænkt på ved WTM 2018 i London.

Tekst og fotos af gæsteblogger Anette Lillevang Kristiansen

Der er noget sjovt at kigge på, hvor man end vender øjnene hen, når man er på rejsemesse. Her har jeg set mig helt høj på et ganske anseeligt dansekostume fra Kerala i det sydlige Indien. Det er med at holde balancen for manden indeni.
Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *