Julemanden

Ho ho ho, her kan du besøge Julemanden

Hvis du vil besøge Julemanden, skal du først vælge, hvilken julemand og hvilket land du vil besøge. Der er nemlig flere, som tager patent på den elskede figur – lige fra en lille tyrkisk by ved Middelhavet til Grønland. Derfor har vi lavet en guide over de steder, der bryster sig af at være hans ægte hjemby:

Grønland

Alle danskere ‘ved’, at Julemanden – eller Juulimaaq – bor i Grønland. Vi er dog lidt usikre på, hvor i det store land han bor. Indtil for få år siden stod hans kæmpestore postkasse i Nuuk. Her kunne børn sende deres ønskeseddel og være sikre på at få et brev retur fra Julemanden. Desværre har finanskrisen også ramt Julemanden, så det ikke længere er muligt at få et rigtigt brev længere.

Til gengæld kan man se en af Julemandens andre tilholdssteder ved Uummannaq. Det er det røde træhus, som blev brugt under optagelserne til Nissebanden, og som ligger smukt ved foden af et bjerg

Finland

Den finske julemand hedder Joulupukki, som betyder julebuk. Forklaringen finder du HER. Tidligere var Julemanden i Finland klædt i blåt, grønt, lilla og gråt, men i dag ligner han vores. Finnerne mener, at han kommer fra fjeldet Korvatunturi i den finske del af Lapland.

Laplands hovedstad Rovaniemi har taget Julemanden til sig i sådan en grad, at de har lavet en hel by, hvor man kan besøge ham året rundt. Her kan børn og andre barnlige sjæle også se udstillinger med alverdens julepynt og sende julekort fra Julemandens postkontor, der er stemplet med Julemandens personlige stempel.

Nordpolen & USA

Amerikanerne insisterer på, at Julemanden bor på Nordpolen. Og da det er umuligt at rejse til Nordpolen på familieferie, kan man gøre det næstbedste – nemlig tage til Alaska og besøge Santa Claus House. Eller man kan besøge byen Santa Claus i Indiana eller Christmas i Florida, som godt nok ikke byder på julesne, men lover julestemning året rundt.

Jeg har selv været i Christmas i Florida, og det var en særpræget oplevelse. Byen har blandt et kæmpe juletræ året rundt, som mine venner og jeg dansede rundt om i varmen, mens vi skrålede julesange.

Tyrkiet

Byen Demre er fødested for Julemanden, eller rettere helgenen Sankt Nicholas, som inspirerede til den julemand, vi alle kender i dag. Sankt Nicholas var biskop i 300-tallet og blev ophøjet til helgen på grund af sine gode gerninger. Jeg besøgte Demre sidste år, og du kan læse mere om byen her: Jul året rundt i to varme byer. 

Canada

Manden, der er elsket af alle børn, bor i Canada… det mener canadierne i hvert fald. De har gjort ham til canadisk statsborger, lavet et særligt julemandspas til ham, og udstyret ham med postnummeret Hoh Hoh.

De er skøre, de canadiere, men her kan du se, hvordan dit barn skriver til den canadiske julemand – som garanterer, at alle får svar: Se mere her.

Alle indlæg om jul

Her har vi samlet alle Rejseblokkens indlæg om julemarkeder, julebyer og meget andet:

JUL

Af Karen Seneca. Foto: Visitfinland.com

Share Button

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *