Kane foran hotel i Geilo

Kendismagnet og familiested: Ski i Geilo

 

Hundeslæde i Geilo, Norge

Geilo er et af Norges ældste skisportsdestinationer. Med det legendariske Dr. Holms Hotel, adskillige pister på begge sider af dalen, og en rigtig by med lækre butikker, cafeer og restauranter, så skriver Geilo sig ind i den hotte klub sammen med luksus ski-byer, som Aspen, St. Moritz og Courchevel.

Hvis du vælger at tilbringe årets skiferie på Geilo, så kan du forvente en skiferie, hvor hele familien har rigeligt at tage sig til. Den alsidige skisportsby byder også på mange forskellige boformer. Hotel, hytte, lejlighed i hver en klasse. Og så er der altid et arrangement eller en begivenhed!

Når Peter og Louise på 14 skal med

Geilo lægger nemlig meget energi i at skabe en helstøbt destination. Her er alt hvad hjertet begærer for store og små, også de svære teenagere som egentlig er færdige med at tage med mor og far på ski. Geilo byder nemlig på hele fire fun-parks med rails, hop, og andet vildt, som man kan slå sig på, hvis man har passeret 30 år. Der er 40 nedfarter, og rigeligt for både nybegyndere og den avancerede skiløber. Og så er pistepersonalet helt formidable når det gælder pleje af sneen. Pisterne er ganske enkelt præpareret perfekt!

Geilo er også stærke når det kommer til skiskole. Der er flere skiskoler med områder specielt indrettet, så de små poder stille og roligt kan lære at stå på ski, helt uden at blive kørt ned at en voksen. Selvfølgelig har de også været smarte på skiskolen. Der er nemlig indtil flere danske skiinstruktører, som heldigvis er udstyret med en engels tålmodighed, og parate til at tage danske børn på ski.

Ski in/ski out

Flere steder er der cafeer på pisterne som serverer et rigtig godt og hæderligt måltid mad. Norge har før i tiden haft udfordringer med tårnhøje priser og forfærdelig mad. Heldigvis, sætter Geilo pris på de danske skiturister og ved, at vi ikke vil betale 140 kr. for en slap pølse i pandekage. Og hvis børnene har våde strømper og støvlerne skal af, så er det let at suse hjem på hotellet eller hytten til frokost.

Ski in/Ski out hoteller er nemlig at finde flere steder på Geilo. Blandt andet ligger det luksuriøse  Dr. Holms Hotel, midt på pisten. Imponerende og hvidt som sne, ligger det kæmpe hotel og troner. Og, apropos trone, – det er ikke uvant, at rende ind i den norske kongefamilie i den flotte skibar, hvor man samles om ilden i pejsen til dagens røverhistorier fra offpisten.

Det historiske hotel

Dr. Holms Hotel har uden tvivl en kendismagnet placeret et hemmeligt sted. I hvert fald, valfarter alverdens kendisser til hotellet. I uge 7 vrimler det med kendte danskere, og det er gerne i Helly Hansens lange underbukser ved morgenbuffeten. Men det afholder heldigvis langt fra almindelige dødelige, at nyde godt af den lækre luksus. Gennem hele sæsonen, er der  mulighed for billigere overnatninger i de historiske værelser, som oser af charme og historie.

Dr. Holms Hotel er nemlig et af Norges ældste hoteller, og bærer på mange fortællinger. Blandt andet blev det i starten af 1900-tallet brugt til at behandle astmapatienter. Hotellet har også dannet rammen om en uhyggelig historie. Under Anden Verdenskrig blev det mondæne hotel overtaget af tyskerne og brugt til at avle rene, ariske børn. Man udvalgte norske kvinder som blev befrugtet af nøje udvalgte tyskere. Det blev kaldt Lebenbornprogrammet, og i alt blev 171 børn født på Dr. Holms Hotel.

Champagneluft

Det er heldigvis længe siden, og hotellet har i den grad rystet den uhyggelige og ufrivillige fortid af sig, og erstattet med ren råhygge og varme omgivelser. Selvom hotellet oser af luksus og overklasse, er det langt fra stemningen hos de ansatte. Hverken den stilfulde hoteldirektør eller de mange ansatte ser skævt til børn der løber skrigende rundt på det store hotel og leger, eller de før bemeldte lange underbukser i restauranten. Der er højt til loftet og vinglasset rummer god vin. Og skulle der ryge flere glas vin indenbords, så reddes tømmermændende med luften på Geilo som er så ren, at den kaldes for ”champagneluft”.

Læs også: På jagt efter nordlys i Tromsø

Hotellet er langt fra fremmed for danske skientusiaster. Allerede i 1954 kunne man se ”Far til Fire i sneen” som blev optaget på det historiske hotel. Siden har Dr. Holms Hotel også lagt luksus  til filmen ”Mine Søsters børn i sneen”. Og det var efter den film, at hotellet for alvor skrev sig ind i danskernes skihjerter. Hver vinter er hotellet booket med danskere som vender tilbage, år efter år.

Uden ski på

Hvis ikke det er skiene der trækker, men Norges smukke fjelde, så er der aktiviter til dem uden ski også. Både på Dr. Holms Hotel og flere af de andre hoteller, findes der spa, havgusrum, sauna og svømmehal. Der er også en skøjtebane midt i byen, og de udlejer skøjter til en romantisk tur på den blanke is. Desuden er Geilo centrum er en smeltedigel af lækre butikker og cafeer som man om dagen kan muntre sig med, mens andre står på ski.

Om aftenen kan man passende samles om enten en romantisk kanefart med fakler eller den mere aktionprægede oplevelse, – hundeslædekørsel! Her får man egen slæde med ivrige hunde spændt for, og så er det ellers ud over sneen i fuld fart. En oplevelse som pumper adrenalin rundt i kroppen og efterfølgende en enorm glæde. Du kan se mere her: Geilohusky.com.

Iskolde rytmer

Helt specielt og unikt er det også når den tiende Ice Music Festival afholdes på Geilo som det eneste sted i Norge. Fra 21. til 24. januar 2016 kan man opleve musikoplevelser ud over det sædvanlige. Både i Geilo centrum samt ved det imponerende og mægtige Hallingskarvet, spiller musikere på is. Det er den første fuldmåne i året som bestemmer datoen for festivalen. Og selvom det lyder umuligt, så spilles alle koncerter på instrumenter lavet af ren is.

Læs mere her: Geilo Skisenter.

Af Sarah Køhnke, fotos: VisitNorway og Dr. Holms Hotel.

 

Annonce

Share Button

Lignende indlæg

3 thoughts on “Kendismagnet og familiested: Ski i Geilo

  1. I have noticed you don’t monetize your site, don’t waste
    your traffic, you can earn extra cash every month because you’ve got high quality content.

    If you want to know how to make extra bucks, search for: Boorfe’s
    tips best adsense alternative

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *