Karen Seneca på cafe på Yucutanhalvøen i Mexico

Inspiration til ferieparadiset Yucatan halvøen

En leguan piler lydløst hen over sandet, en pelikan sidder på bådebroen og holder pause, to fiskere hiver garn ind fra deres lille fiskekutter og solen står højt på himlen. På et bord, hvor dugen er overvældende i sine pink og røde farver, har vi små tortilla med oksekød og grøntsager i alle farver, vi drikker en mango Margarita til maden og er dybt forelsket. I Mexico. Og i Yucatan halvøen.

Her er så meget at opleve, uanset om man er natur- eller kulturfreak, chartervant eller globetrotter. Lad guiden her føre dig rundt på halvøen, og måske ender du med at blive lige så forelsket som jeg.

Der skal jeg bo

Kysten på Yucatan halvøen kaldes Mexicos riviera. Med rette. Her er sand af samme farve og lige så fint som flormelis. Solen og sandbunden farver vandet lyst grønt, og hotellerne ligger diskret fordelt langs kysten.

Turisternes top-byer er Cancun og Playa del Carmen. To tidligere sovebyer, der er forvandlet til topdestinationer for solhungrende turister. Her er fine gågader med gode butikker og cafeer, strande, der løber langs byen og muntert natteliv specielt i højsæsonen (vores vinter).

Det er kort sagt trygt og pænt på ‘turistsiden’, men man skal ikke gå mange skridt væk fra de smarte butikker med air condition, før man får den sande oplevelse af at ophold i Mellemamerika. Her bor mexicanerne i lave huse, hvis facade som regel er malet i muntre farver, der er potteplanter med chilifrugter eller blomster, og ungerne løber eller cykler rundt i gaderne.

Her kan jeg overnatte

Begge byer er glimrende udgangspunkter for ture til berømte maya-sights, underjordiske floder og forlystelsesparker. Men du kan også vælge at tage en afstikker og slå dig ned i Tulum et par dage, bo i en lodge i regnskoven en tid eller tage til en af paradisøerne for eksempel Isla de Holbox (Se artiklen: Hola og velkommen til paradis).

Hængekøje Holbox

 

Selv boede jeg udenfor Playa del Carmen i et vidunderligt forbudt-for-børn resort, Ocean Maya Royale, (Star Tours Blue Couples) halvdelen af tiden for derefter at sejle til Isla de Holbox, hvor jeg boede på det stilede hotel Las Nubes.

Hånden på hjertet, så var det faktisk rart, at der ikke var børn på Ocean Maya Royale. Først virkede det lidt tomt, at der ikke var børn, som løb rundt om poolen eller plaskede på stranden, men hurtigt blev det en fordel: Fred og ro og plads til fordybelse. Se fotos her: Galleri fra Ocean Maya Royale.

Det skal jeg se

Mayaerne har efterladt spor overalt på Yucatan halvøen, og de fascinerer stadig på grund af deres højt udviklet samfund, deres matematiske, arkitektoniske og astronomiske evner. Yucatan er det sted i Mexico, hvor der er flest efterkommere af mayaerne i dag, så stik mod manges opfattelse kan man altså møde mange maya-indianere den dag i dag.

Vigtige sights fra mayaernes storhedstid er: Ruinbyen og den store boldbane i Chichén Iztá, pyramiderne i Cobá, ruinerne i Tulum, mayabyerne Palenque og Uxmal:

Chichén Iztá er voldsomt imponerende. Byen var mayaernes ‘hovedstad’ fra år 600-900, hvorefter den blev erobret af iztáerne. Ruinerne er velbevarede – lige fra templerne til den 90 meter lange boldbane, som mayaerne brugte til at spille et meget avanceret boldspil, der må have været inspirationskilden for J.K. Rowling, da hun opfandt troldmændenes quidditch-spil i Harry Potter.

Det ligger spredt ud over et stort område, og man kan let få en halv dag til at gå derude – selv når det regner, som det gjorde den dag, jeg var der.

 

Mayabyen Chichén Itzá med pyramider, templer og en lang boldbane er fascinerende at besøge... også i regnvejr.

 Mayabyen Chichén Itzá med pyramider, templer og en lang boldbane er fascinerende at besøge… også i regnvejr.
 

Cobá ligger en halv times kørsel fra Tulum, og her finder du den største af de eksisterende pyramider. I Cobás storhedstid levede der ca. 50.000 mayaer i byen, som var en vigtig gennemgangsby fra kysten ud til de forskellige byer i regionen.

Tulum var en vigtig handelsby før spaniernes invasion. Det ligger på en 12 meter høj kridtklint og havde en lang forsvarsmur ud til havet. Selve Tulum er i dag en rigtig badeby, men ruinerne fra mayabyen samt naturreservatet Sian Ka’an er værd at studere.

Uxmal tæt på Merida er endnu en imponerende og fordums magtfuld mayaby, hvor der er flere pyramider, templer og bygninger, som siges at være de skønneste af alle maya-minderne. Om aftenen kan man se et lys- og lydshow midt i fortidsbyen.

Det skal jeg spise

Du kommer ikke udenom tortilla, når du er i Mexico. Og hvem vil også undvære det? Tortilla er ikke det samme, som de flade, kedelige brød, vi køber herhjemme. De findes og serveres i alle afskygninger: Bittesmå med kød og grønt, som du selv fylder på, store, sprøde, skåret i strimler, friturestegt, som quesadilla med ost som primært fyld, i supper etc. Køber du på et lokalt sted eller ved en gadebod, koster det max et par dollar, og du er mæt.

 

Mexicanere elsker farver - uanset om det handler om mad, drikke, teksiler eller bygninger.

 

Ceviche er et andet must. Det er rå fisk marineret i lime og citron, som salter fisken og giver den en mild smag, som ikke er lige så ‘fisket’ som sushi.

Når du siger mexicansk mad, kan du ikke undlade salsa. Det er en sauce, som er baseret på tomater og tilsat diverse hakkede urter og grøntsager. Salsa kan være hot som bare helvede og mildt, parfumeret. Jeg foretrækker salsa af rå tomater med en masse chili, men hvis du vil undgå bakterier, skal du vælge en af de salsa, der er lavet på kogte eller stegte tomater. Spørg tjeneren.

Pibil er svine- eller kyllingekød marineret i citrusfrugter, svøbt i et bananblad for derefter at blive stegt i en barbeque-lignende sauce. Det smager skønt, og serveres som regel med ris og tortilla.

Og til sidst et godt råd: Hvis du ikke bryder dig om at spise myreæg, skal du ikke bestille escamoles. Se forklaringen her: Verdens værste mad.

Det skal jeg prøve

Der er masser af ferskvandshuller, alias dzenot på mayasprog/cenote på spansk, rundt omkring på Yucatan. Hullerne er forbundet af tunneller og grotter, hvor man kan svømme i det kølige vand. Und dig selv oplevelsen, selvom det er en kold fornøjelse. Du kan for eksempel dykke/svømme eller snorkle i Dos Ojos, som er 57 km. lang med stalaktitter og stalagmitter.

Eller du kan nøjes med at tage en svømmetur i en af de mange grotter for eksempel Samula ved den charmerende by Vallodolid, hvor du svømmer rundt mellem fisk og kan kigge op i himlen gennem et hul i grotten.

 

Billedet er mørkt, men vi befandt os også under jorden i et ferskvands'hul'. Dette var, hvad vi så, når vi flød rundt i det kølige vand.

Billedet er mørkt, men vi befandt os også under jorden i et ferskvands’hul’. Dette var, hvad vi så, når vi flød rundt i det kølige vand. 
 

I det hele taget er Yucatanhalvøen et paradis for dykkere og snorklere. Her er fine koralrev, fisk i alle afskygninger, klart vand og uendelige muligheder for våde oplevelser. Og der er mulighed for at opleve havdyr som havskildpadder, hvalhajer og delfiner på tæt hold.

Et besøg i parken Xcaret er anbefalelsesværdigt især på grund af deres vidunderlige show, som spiller hver eneste aften. Og hvis lige jeg ikke har set magen til. 300 dansere, sangere og artister på scenen, et professionelt lysshow, mexicansk musik for fuld blæs og et totalteater, der beskriver landets historie lige fra mayasamfund til revolution.

 

Und dig selv at slentre en tur i en af de mange små byer på Yucatan. De store resorts giver ikke et troværdigt billed af halvøen, men er rare at bo på, hvis formålet med rejsen også er at slappe af.

Und dig selv at slentre en tur i en af de mange små byer på Yucatan. De store resorts giver ikke et troværdigt billed af halvøen, men er rare at bo på, hvis formålet med rejsen også er at slappe af.
 

Det skal jeg shoppe

Mexicanerne har et tæt forhold til døden. Lyder det sært? Tværtimod. Vi bevæger os alle i den retning, og den måde døden er en del af deres bevidsthed, er jeg vild med. Besøg en mexicansk kirkegård og du får folklore af en helt anden art end herhjemme.

Hvis du er så heldig at tage dertil i november, kan du ligefrem deltage i ‘Festen for de døde’, som foregår natten mellem 1. og 2. november. Her samler familier sig ved pårørendes grave, spiser mad, spiller musik og pynter gravene.

Skoler, offentlige institutioner m.m. pynter også op til festen med smukt malede kranier og påklædte skeletter. I butikkerne er der store udvalg af små tableauer med skelletter, der foretager sig hverdagsting samt kranier i alle materialer.

Vævede tørkæder, sjaler, tæpper og duge er også fine minder – men vær opmærksom på kvaliteten. Uld er så absolut at foretrække.

Når du går en tur i en lille by og kigger gennem de ofte åbne hoveddøre, vil du som regel se, at hængekøjen fylder det halve af stuen. Yucatan er berømt for sine fine hængekøjer, der er lavet med en særlig fletteteknik, som tager en hel uge at lave for et menneske.

Og husk også en tur i det lokale minimarked, hvor de sælger salsa og stærk chilisauce for under en dollar stykket.

 

Skeletdamer

Rejsen dertil

Du kan rejse på egen hånd eller med et rejsebureau som Star Tour (nu TUI). Mindstepris for returbillet Kbh-Cancun med rutefly: 6.000 kr.

PS: Mexicanere er nogle af mine yndlingsmennesker. De har let til smil, omgiver sig med farver og deres kultur er dramatisk.

Af Karen Seneca. Rejseblokken var inviteret til Yucatan halvøen af Star Tour, det nuværende TUI, der har rejser til Mexico, hvoraf min. prisen for 8 dage er 12.596 kr.

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *