fodboldrejse FC Köln

På fodboldrejse langs Rhein og Ruhr

I oktober tog jeg selv og en ven på en fantastisk fodboldrejse. Otte dage med otte kampe. Hvad kunne være mere fantastisk, når man som os interesserer sig for både fodbold og at rejse. Og destinationen? Den pulserende fodbold-storby London, Spanien med lange sandstrande eller Italien med den fantastisk mad? Nej, vi valgte noget så gråt og regnfuldt som industribyerne langs Rhein og Ruhr i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen.

Nordrhein-Westfalen er med sine 18 mio. indbyggere den mest folkerige delstat i Tyskland. Et sted hvor både industri, høj arbejdsløshed og fodbold altid er nærværende. Nordrhein-Westfalen er hjemsted for ikke mindre end 18 professionelle fodboldklubber. Heraf seks klubber i den bedste tyske fodboldliga, 1. Bundesliga.

Jeg vil ikke gennemgå vores rejse kamp for kamp her (detaljer om alle kampe kan læses på min rejseblog VisitFootball.dk), men derimod fremhæve nogle af de specielle oplevelser og iagttagelser, vi gjorde os af det tyske folk generelt og deres fodboldkultur i særdeleshed.

Køln, Köln, Cologne

På dansk Køln, er den største by i Nordrhein-Westfalen. Og som det hurtigt gik op for os også fest-hovedstad for delstaten. Med afgang fra København fredag omkring frokost ankom vi i bil til Køln omkring midnat. Vi havde lejet en privat lejlighed lidt fra centrum og forventede et lidt trist område i udkanten af byen. Ved ankomst fik vi turens første overraskelse.

Vores lejlighed lå tæt på det kryds, hvor hovedvejen, Aachener Strasse, krydser ringvejen. Ringvejen eller Kölner Ringe er ikke en kedelig omfartsvej (som det ellers klinger på dansk). Kölner Ringe og de tilstødende gader er centrum for Kølns natteliv. Og vores lejlighed lå bogstaveligt talt midt i festen. Vejret var relativt godt den aften.

Lang og våd aften

Drengene i korte ærmer og pigerne i korte kjoler. Vi havde forladt København i regnvejr, men i Køln var fredag aften lun og fyldt med fest. Ikke så vildt og voldsomt som Reeperbahn i Hamborg og ikke så undergrund som i Berlin, nej Kølns natteliv var sit eget. Festligt på en næsten sydeuropæisk måde.

Indrømmet, vi var to singlefyre på fodboldrejse, og ja – den første aften i Køln blev både meget lang og meget våd. Overvældet og grebet af den stemning, som mødte os ved ankomst, kunne vi ikke andet end at kaste os hovedkuls ud i Kølns natteliv.

Jeg skal spare denne blogs læsere for trivielle detaljer om byturen, men blot konstatere, at vi nåede op og var relativt friske til vores første fodboldkamp dagen efter kl 15.30. Kampen mellem byens stolthed 1. FC Köln og Tysklands måske mest populære klub Borussia Dortmund.

Ordnung muss sein (og det gælder stadig)

Jeg har rejst i det meste af Europa og set live fodbold. Én ting som slog mig ved at gå til fodbold i Tyskland, var hvor godt organiseret alting var. Egentligt burde det vel ikke overraske. Tyskerne er jo kendt for at have styr på tingene. Men alligevel. Måske hænger min overraskelse sammen med mit sammenligningsgrundlag fra andre lande.

 

fodboldrejse FC Köln

 

Når tyskerne gør noget, så gør de det ordentligt. Det lidt drilske, men dog positive ordsprog, ordnung muss sein, passer stadig på den tyske mentalitet. Ihvertfald på organisationen omkring de tyske fodboldkampe. Alt lige fra gode parkeringsforhold og S-Bahn direkte til stadion, over korte køer ved indgangen til ølkrus med pant. Alt er optimeret til at give de mange tilskuere en god oplevelser fra start til slut. Vel og mærke uden det ligefrem bliver kedeligt.

Tyskerne forstår, at gøre fodboldkampe til en god oplevelse for alle. Stadion og faciliteterne er tilpasset både VIPs i loungen, familier med børn på langsiden og de hardcore fangrupper bag målene.

Et fodboldgalt land

Lad mig bare sige det ærligt og som det er, Ruhr-distrikt i oktober er bestemt ikke en eksotisk oplevelse. Selvom vores tur startede med sol og lunt vejr, de første to dage i Køln, skiftede vejret hurtigt til mere klassisk efterårsvejr. Det våde, grå og lidt triste vejr var en del af oplevelsen for os. Faktisk satte det blot fodboldkampene endnu mere i relief, som opløftende og inspirerende oplevelser. Til kampene mødte vi den tyske passion og entusiasme for nationalsporten.

Det lyder som en kliché, men det gør det ikke mindre sandt. I en region med høj arbejdsløshed, lave lønninger og halv-triste industribyer, er fodbolden et samlingspunkt for mange mennesker. Ikke kun for de arbejdsløse, men for alle. Vi så alle typer på stadion.

 

rejseblokken-tysk-stadion

 

En sjov historie, som understreger tyskernes store passion for deres fodboldklubber, stammer fra Champions League finalen i 2013. Finalen skulle spilles på det verdensberømte Wembley i London, mellem de to tyske klubber Borussia Dortmund og Bayern München. Hver klub blev tildelt 24.000 billetter.

I alt ansøgte ikke mindre end 502,567 Dortmund-fans om en billet til kampen. Til sammenligning bor der 575.000 mennesker i byen Dortmund. Det var naturligvis den største kamp i klubbens historie, men det fortæller stadig en del af historien om tyskerne store entusiasme for fodbold. Bayern München vandt i øvrigt finalen 2-1.

Kulinariske stadionoplevelser

Det tyske køkken er ikke kendt i Danmark, for at være noget særligt. Nærmest tværtimod. Vi havde heller ikke, de store forventninger til særlige kulinariske oplevelser på turen. Det var ikke vores første besøg i Tyskland, langt fra, så vi vidste nogenlunde, hvad vi skulle forvente. Da vi stort set hver aften skulle til fodboldkamp, bestod vores aftensmad hver dag af stadionmad. Vi tog det som en del af helhedsoplevelsen og som endnu en måde, at få en bedre forståelse af tyskerne og deres fodboldkultur på.

Lad det være sagt med det samme. Stadionmad er ikke særligt spændende noget sted i verden. Ihvertfald ikke i de lande jeg har set fodbold. Man forventer aldrig gourmet. Det skal være nemt, hurtigt og til at lave i store mængder. Fair nok.

Overordnet set serverede de tyske stadions to retter. Første ret var pomfritter som blev druknet i diverse tilbehør. Sofistikeret nok, fik man en lille miniature gaffel med, så man i det mindste ikke skulle spise dem med fingrene. Gennemtænkt.

No-nonense mad

Den anden main course var en form for bolle (minder mest om et lyst dansk rundstykke), hvor man kunne vælge at få enten en frikadelle eller en pølse i. Begge “retter” smagte faktisk nogenlunde og gik sjovt nok igen på samtlige stadions.

Mit stereotype billede af tyskere som et lidt ydmygt no-nonsens folk, uden fine mad-fornemmelser, blev i en vis grad bekræftet på de tyske fodboldstadions. Måske lidt unfair at bedømme et helt land på deres stadionmad, men anyway. Det virker. Og sådan tillader jeg mig at se lidt på den tyske mentalitet.

Det virker og så behøver det ikke nødvendigvis at se godt ud eller smage af noget særligt. Skal jeg være ærligt, så endte jeg faktisk med at kunne lide det. Både stadionmaden og den tyske tilgang til tingene.

Hvordan gik kampene så?

Vil du læse mere om Claus’ fodboldoplevelser i Tyskland, kan du gøre det på VisitFootball her:

8 dages fodboldrejse – Live fra Tyskland

Af Claus Bermann. Foto: Privatbilleder

 Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *