Familieferie i Prag - Karlsbroen

Familieferie i Prag har det hele

Der er meget at se på en familieferie i Prag: Uendelig mængder af forretninger, cafeer og restaurationer, borgen selvfølgelig og ikke mindst Zoo, som er beliggende lige ned til Moldau og løber hele vejen op ad bjerget/brinken i området ved Troja slottet.

Udsigten er eminent. Haven er en moderne Zoo, som over årene er bygget ud og moderniseret efter alle kunstens regler. Første besøg for 7-8 år siden var deres savanne lige åbnet. De har virkelig mange giraffer, et fantastisk syn når man tænker, at man befinder sig lige midt i Europa og ikke på en rigtig afrikansk savanne.

Denne gang blev vi snydt. Det vil sige, at de var alle inden døre, da der var kommet en mangfoldighed af føl. De kunne så i stedet iagttages i staldene gennem væghøje ruder. Formentlig er de denne sommer ved at åbne et nyt og kæmpestort elefantanlæg, som på det tidspunkt var ved at blive bygget. I øvrigt med et stort dansk firma som entreprenør på anlægget.

Kunstnere og tiggere på Karlsbroen

Når man er i Prag, bør man besøge borganlægget og gå sig en tur i den gamle middelalderbydel og ikke mindst en tur over Karlsbroen. Når man går fra borgen og tilbage mod bymidten er det oplagt at gå turen via Karlsbroen. Her er en konstant strøm af mennesker og langs kanten står den ene billedkunstner efter den anden. Man kan blive tegnet på alle mulige måder.

Kunstnerne har bevilling til at måtte stå på broen. Og de tjener, til trods for at det i vore øjne er ekstremt billigt at få lavet et portræt, en god hyre. De sidder sjældent ubeskæftigede hen. Vi kunne ikke stå for fristelsen og fik lavet en skøn og rammende karikatur tegning af vores tre unger. Pris godt 200 kr.

 

Prag1

 

Karlsbroen byder også på smykke og kunsthåndværk sælgere, og tiggere. Det var ikke fordi vi oplevede mange tiggere i bybilledet, men de er der. Mange lå på knæ med næsen ned i brostenene i timevis og det virker meget stærkt at se folk i så ydmygende en position.

Borgen uden bænke

Borganlægget er et kæmpekompleks, en lille by i byen. Noget af anlægget er i dag en del af regeringsbygningerne, hvorfor der også befinder sig en garde på stedet. Der ankommer og afgår jævnt sorte biler med tonede ruder, som garderne visiterer med spejlkig ind under bilen og sikring af identiteten på passagererne.

Der er adgang til flere af bygningerne og man kan købe billetter sammensat på forskellig vis. Trækplasteret er den store katedral. Der er højt til loftet og som i alle katolske katedraler et væld af sideskibe og kapeller dedikeret til forskellige fine personer eller helgener. Der er mange fine skatte, men også rigtig mange mennesker der gerne vil se dem. Hvis man er god til at iklæde sig skyklapper er det klart en fordel.

Man kan ikke få lov til at sætte sig ned på bænkene, hvilket er virkeligt irriterende, for her få man jo muligheden for at mærke stedets sjæl. Der kan man få mulighed for at se det store hele og reflektere lidt over, hvad man ser og hvad det gør ved en.

Gade af guld

Et andet trækplaser på borgen er guldgaden eller den jødiske gade. En lille smal gade som kun er en række sammenklistrede huse på borgkanten. I den øvre ende befinder sig et mindre tøjhus, med udstilling af rustninger og andet krigsudstyr fra tilbage i tiden og et torturkammer som ikke har ændret udseende de sidste 25 år. De legesyge kan skyde med armbrøst, hvilket vi har erfaret er en svær kunst. Der er også nogle små butikker som sælger alt muligt relateret til det udstillede.

 

Prag2

 

Ude i gaden igen kan man få indkig i de små bitte bitte hjem hvor kunsthåndværkerne boede. Gaden har været beboet helt op i halvtredserne, hvis ikke længere. I nogle af husene er der stadig småbitte kunsthåndværkerbutikker og husene længst nede er indrettet som en navngivet beboer boede, med en lille historie om denne person. Blandt andet en sandsigerske, som forud så Hitlers fald og derfor måtte lade livet.

Vidunderlig restaurant

På borgen findes flere spisesteder. Lobkowitz-familien i Prag er ejere af en stor fløj af borgen. Her er der indrettet hotel og restauration. De har den mest vidunderlige balkon med udsigt ud over det meste af Prag. Her kan man indtage sin middag. Maden er ok. Men man kan ikke betale med kreditkort. I stedet er man velkomme til at betale med sin egen valuta, selvfølgeligt med et pænt vekselgebyr til følge. Det kan godt betale sig at have tjekkiske kontanter med.

Det generelle billede i Prag er, at man kan betale med de mest gængse kreditkort, hvorfor man også bliver overrasket over at der IKKE kan betales med kort i en restaurant, på byens største turistmagnet. Hvilket selvfølgelig udnyttes til fulde. Jeg kan fortælle at der ikke er langt til den nærmeste automat, så må man jo bare lige bruge lidt længere tid på at slå mave, mens man venter på pengeoptankningen.

Vores i øvrigt overmåde overlegen tjener mistede helt og aldeles sin indtjening fra os. Han var på alle måde i et humør, hvor vi nærmest var i vejen for ham. Da min mand måtte konstatere at vi ikke havde kontanter nok og måtte gå for at hæve, bemærkede han at han skulle huske at drikkepenge ikke var inkluderet i regningen. Det får man så i hvert fald ikke flere penge ud af. Vi har været der engang tidligere og da var betjeningen upåklagelig. Stedet er helt vidunderligt indrettet og maden fin, så det kan helt absolut anbefales.

For meget neon

Prag har et hektisk byliv og der er overfyldt med turister. Specielt i den gamle del af byen er der ikke meget plads til overs. Desværre har forretningslivet ikke været reguleret på nogen måder og alle de gamle bygninger er plastret over med reklameskilte og neonlys.

Jeg har oplevet Prag, inden muren faldt og det er chokerende at se, hvad der er sket, specielt på Venceslas pladsen, hvor stort set alle de gamle hotelbygninger i dag er butikker og magasiner. Men det er stadig dejligt at holde familieferie i Prag. Se eventuelt Prags officielle hjemmeside her: Prag

Læs mere

Mor og datterforkælelse i Prag

Skal du til Prag? Vi elsker Deminka Hotel

Prag: Gys og gamle kommunister

Sort teater i Prag giver godt humør

Af Lotte Obbekjer, Ryslinge

Share Button

Lignende indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *