Unescos Verdensarvliste: 10 steder i Danmark og Grønland

Du behøver ikke rejse til Pyramiderne, Den Kinesiske Mur, Stonehenge eller Taj Mahal for at opleve imponerende steder, som er med på UNESCOs verdensarvliste. Faktisk har vi i alt 10 steder i Danmark og Grønland, som er med på listen.

Steder i Danmark, der er på UNESCOs verdensarvliste

Jelling stenene, høje og kirke: Jellinghøjene, runestenene og kirken i Jelling er et vigtigt arkæologisk sted. Det er relateret til Danmarks tidlige historie og overgangen fra hedenskab til kristendom.

Roskilde Domkirke: Roskilde Domkirke er en imponerende gotisk katedral. Den er kendt som det sted, hvor mange monarker er blevet begravet gennem århundreder.

Kronborg Slot: Kronborg Slot, ligger i Helsingør, er et af de mest betydningsfulde renæssanceslotte i Nordeuropa, og det er også kendt som scenen for Shakespeares skuespil “Hamlet”.

Ilulissat Isfjord: Beliggende i Grønland er Ilulissat Isfjord kendt for sin imponerende isbjergskalvning, der er et resultat af Sermeq Kujalleq-gletsjeren. Den er en af ​​de hurtigst strømmende gletsjere på kloden.

Vadehavet: Dette område er et af verdens største tidevandsområder, og det strækker sig over Danmark, Tyskland og Holland. Det er rigt på biologisk mangfoldighed og er en vigtig yngleplads for mange fuglearter.

Christiansfeld: Christiansfeld er en planlagt bosættelse grundlagt i 1773 af Herrnhuter Brødremenigheden, og den er et eksempel på en protestantisk koloni med en karakteristisk byplan og arkitektur.


Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland: Dette område inkluderer skove, parker og alléer, som blev designet til parforcejagt (en form for kongelig jagt med hunde) i 1600-tallet under kong Frederik III og hans søn Christian V.


Kujataa Grønland: Norse and Inuit Farming at the Edge of the Ice Cap: Dette er et kulturlandskab i Sydgrønland, som repræsenterer de landbrugstraditioner, der blev praktiseret af norrøne landmænd og inuitjægere/fiskere fra det 10. århundrede og fremefter.

Aasivissuit – Nipisat. Inuit Hunting Ground between Ice and Sea: Ligeledes i Grønland, dette område indeholder arkæologiske steder fra inuit- og før-inuitkulturer og illustrerer menneskets tilpasning til dette arktiske landskab over tusinder af år.

Stevns Klint. Foto: Visit Denmark – © Kim Wyon

Stevns Klint: Stevns Klint er en imponerende kalkstensklippe beliggende på Sjælland i Danmark. Klippen strækker sig over ca. 17 kilometer langs kysten og er særlig kendt for sin geologiske betydning.

Hvad er UNESCOs verdensarvliste?

UNESCOs verdensarvliste er en liste over naturområder og kultursteder, som anses for at have særlig betydning for menneskeheden og vores planet. UNESCO står for United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization.

Verdensarvlisten blev etableret gennem World Heritage Convention, som blev vedtaget af UNESCO i 1972. Formålet med denne konvention er at identificere, beskytte og bevare kulturarv og naturlige steder, som er af enestående værdi for menneskeheden. Det kan inkludere alt fra historiske bygninger, kunstværker, og arkæologiske steder til naturlige landskaber, økosystemer og dyreliv.

Lige nu er der 1.157 steder på verdensarvlisten, men den bliver hele tiden fornyet og udvidet.

Forsidefoto: Visit Denmark – © Nationalpark Vadehavet

Læs også: Kæmpe guide: De 50 bedste oplevelser i Danmark – en guide til attraktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *