5 hurtige til Nikolaj Kirk

Nikolaj Kirk rejser altid efter maden. For som madmenneske kan han slet ikke lade være. Det er gennem maden han ser og oplever verdenen.

Hvilke lande føler du dig bedst tilpas i?

– Jeg har ikke en livret eller en yndlingsfarve eller et yndlingsland. Jeg føler mig godt tilpas alle steder. Jeg rejser ud, og så finder jeg ud af, hvad det er for et land, og hvilket folk det er, jeg besøger. Jeg har ikke noget land, som jeg ikke bryder mig om. Jeg rejser gennem maden. Ved at spise så oplever jeg. Gennem måltidet ser jeg verdenen.

Jeg rejser altid efter maden, og derved besøger jeg også resten af kulturen. Jeg er jo et madmenneske. Jeg elsker mad og det er det, der virkelig tænder mig. Jeg opsøger almindelig mennesker; hvad er det de spiser? Det er lige meget, hvor i verden, man kommer frem – så spiser de. Og mad tager som regel tid at lave, så når man laver mad sammen med andre, så lærer man folk at kende.

Man oplever fester og højtider – og derigennem oplever man også musikken, kunsten og måske også de sørgelige ting, som begravelse. Gennem maden oplever man det hele. Det knytter et særligt bånd. Mennesker der lever op ad hinanden, lærer også hinanden at kende. Jeg skelner heller ikke mellem arbejdsliv og privatliv. Jeg laver det, jeg elsker. For mig er det én stor suppedas, hvor jeg hygger mig med det.

Hvad er dit bedste rejseråd?

– Jeg synes, det vigtigste er, at man er til stede i nuet, så oplever man mest. Jo mindre man tager med fra sin dagligdag (telefon, mail etc.), jo mere overskud har man til at være til stede og lytte til andre. Så vær til stede, så oplever man mest.

Hvad har du altid med på din rejse?

– Jeg har ikke noget særligt med. Jeg har selvfølgelig mit tøj med. Jeg pakker altid den sidste dag eller om morgenen. Jeg løser det hen ad vejen, hvis der sker noget.

Hvilken rejse er din værste?

– Det kan jeg ikke svare på. Jeg synes ikke, at jeg har nogle ’værste’ rejser.

Hvor drømmer du om at rejse hen lige nu?

Jeg kunne godt tænke mig at komme til Etiopien, og leve sammen med nogle stammer der. Og jeg kunne også godt tænke mig, at komme tilbage til Amazonas, og især komme dybere ind i Amazonas, men jeg rejser for egne midler, så jeg ved ikke, hvornår det bliver.

Jeg har altid været nysgerrig. Jeg kunne godt lide at læse om opdagelsesrejsende, som Knud Rasmussen og Marco Polo, da jeg var lille. Og jeg har altid haft en drøm om at se verden. Man skal kaste sig selv ud i ting, for man bliver klogere på verdenen. Og man kan dyrke sin nysgerrighed, så man ikke sidder i sofaen hver aften. Hvis man har drømme, skal man gribe dem, synes jeg. Uanset hvilke drømme det så måtte være.

Jeg drømmer om, at vi bliver nysgerrige. Der er en masse viden, der går tabt. Der er masser af ting, der smager vildt godt. Det er for eksempel underligt, at flere ikke kigger mod Afrika. Der er hundredevis af folkekøkkener. De har alle sammen et eller andet at byde på. Både godt og dårligt. Man kunne jo godt forstille sig et etiopisk køkken herhjemme – lige som der f.eks. er sushi-restauranter.

Om Nikolaj Kirk

Kok, eventyrer og forfatter til flere bøger om mad. Hans seneste bog ’Beretninger fra fremmede køkkener’ koster vejl. 299,95 kr.. Han driver køkkenfirmaet Kirk+Maarbjerg sammen med Mikkel Maarbjerg, og har været fast kok i Go’ Morgen Danmark samt vært på programmet ’Nak & æd’, der blev kåret som årets DR-program.

Læs også

Boganmeldelse: ‘Beretninger fra fremmede køkkener’

Af Lone Holm. Foto: Søren Zeuth

Share Button

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *