Boganmeldelse: Beretninger fra fremmede køkkener

Kok og eventyrer Nikolaj Kirk har gennem en årrække besøgt forskellige natur- og stammefolk i både Asien, Afrika og Nordgrønland. Det er der kommet en spændende bog ud af med masser af rejsefortællinger, flotte fotos og opskrifter af både den lækre og mere skæve slags.

‘Beretninger fra fremmede køkkener’ er en beretning om fem forskellige natur- og stammefolk set gennem maden. Vi kommer tæt på mennesker, som lever i pagt med naturen langt fra den vestlige kultur med de moderne faciliteter, vi kender fra vores hverdag.

Nikolaj Kirk beretter respektfuldt om maden og derigennem kultur og stammeliv fra Himbafolket i Namibia, Asaro- og Sindenifolkene i Papua Ny Guinea, Woloffolket i Senegal, Qaanaaqfolket i Grønland og Dinkafolket i Sydsudan.

Fra gold ørken til bidende kulde

Vi følger ham blandt andet i Nordgrønland hos den lokale Birthe, hvor han spiser syltede søkonger, der lugter forfærdeligt ilde, og henover isen i hundeslæde i bidende kulde – så koldt, at han flere gange ikke kan mærke sine egne tæer. Og vi følger ham gennem bushland, der består af gold ørken i Afrika, hvor farerne lurer bag støvhvirvlerne.

Store vilde elefanter, der ikke sådan lader sig skræmme, og hvor vand- eller benzinmangel kan få fatale konsekvenser for den madglade eventyrer. Men han klarer skærene, og når frem til de mennesker, som han er så fascineret af. Forfatterens nysgerrighed, glæde og begejstring smitter af, og man bliver som læser fanget af de spændende beretninger fra folkene, som lever så markant anderledes end os selv.

Indbydende og skæve opskrifter

Efter hver rejseberetning har Nikolaj Kirk skabt en række opskrifter og retter, som ligger tæt på de smage og dufte, han mødte under sine besøg. Nogle af opskrifterne indeholder råvarer, der ligger langt fra, hvad man normalt kan finde i denne anmelders køkken, og forfatteren gør da også opmærksom på, at enkelte råvarer kan være svære at skaffe i vores butikker herhjemme.

Opskrifterne er spændende og nogle af dem tilpas underlige til, at man som læser bliver nødt til at læse dem bare for fornøjelsens skyld, selv om flere opskrifter fik denne anmelder til at rynke på næsen. Hvad er nu det for noget? Komave med kalvefødder, græshopper med kassava, stegte mopane-larver med koriander og løg, myre i jordnøddegrød eller kokoskogte sago-larver. De skæve retter ligger muligvis i tråd med tidens trend. Se bare menuen på restaurant Noma.

Her kan man finde ’blåbær og myrer’ eller ’blomkål og gran’. Min nysgerrighed rækker til at læse de skæve opskrifter igennem, men råvarerne kommer aldrig indenfor på denne matrikel. Det er lige en tand for skævt for én, der er mest til sovs og kartofler. Det skal dog siges, at der er mange opskrifter og retter, som lyder enormt lækre med mere jordnære ingredienser som lam, ged, gris eller hare.

Det kan anbefales at læse ‘Beretninger fra fremmede køkkener’ mest for de spændende rejsefortællinger. Tonen og sproget er smilende og lige til med snert af lurende fare, mens opskrifterne er både anderledes indbydende og skæve.

Nikolaj Kirk er kok, eventyrer og forfatter til flere bøger om mad blandt andet bogen ’Beretninger fra fremmede køkkener’ fra Forlaget Gyldendal.

Af Lone Holm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *